• Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Blogger
 
 

Tiedotteet

2018


Outi Alanko-Kahiluoto jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on valittu yksimielisesti kolmannelle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Vaasassa järjestetyssä liiton 95. vuosikokouksessa 24.5.2018. 


Vuoden museo 2018 on Espoon modernin taiteen museo EMMA
Vuoden 2018 museopalkinnot jaettiin tänään 24.5. Museopalkintogaalassa Vaasassa. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Vuoden erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo Torniosta. Vuoden museojulkaisuksi palkittiin Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi.


Museoliiton ansiomitalit jaettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt ansiomitalit museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista entiselle museonjohtaja Leena Hiltulalle, taidekeräilijä Lars Swanljungille ja professori emeritus Nils Erik Villstrandille. 


Tänään alkavilla Museopäivillä pohditaan museoiden tulevaisuutta
Valtakunnalliset museopäivät alkavat tänään Vaasassa. Yli 250 museoalan ammattilaisen ja vaikuttajan vuotuisten tapahtumapäivien teema on Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030? Ohjelmassa on Vuoden museon 2018 palkitseminen, ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia sekä Suomen museoliiton 95. vuosikokous.


Yli 250 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa Museopäiville Vaasaan
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Vaasassa 23.–25.5. Yli 250 museoalan ammattilaisen ja vaikuttajan vuotuisilla tapahtumapäivillä kuullaan vaikuttavaa museoasiaa teemalla Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030? Ohjelmassa on Vuoden museon palkitseminen, ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia sekä Suomen museoliiton 95. vuosikokous.


Museoviikkoa vietetään ensi viikolla – paljon tapahtumia ja ilmaispäiviä
20. kertaa järjestettävää Museoviikkoa vietetään museoissa eri puolella Suomea 15.–20.5. Tänä vuonna viikon teema on Verkostot esille. Museoviikon kohokohta on Kansainvälinen museopäivä 18.5.


Museoiden näyttelypalkkiohaku päättyy 15.6.
Suomen museoliitto, Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura kannustavat museoita hakemaan rahoitusta näyttelypalkkioihin opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkiohaun kautta. Hakuaika päättyy 15.6.  


Hallituksen esitys tietosuojalaiksi vaarantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden toiminnan
Kirjastojen, arkistojen ja museoiden juridiikkatyöryhmä (KAM-ryhmä) on jättänyt eilen 28.3.2018 eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa tuodaan esiin huoli 25.5.2018 voimaan tulevan tietosuojalain vaikutuksista muistiorganisaatioiden perustoiminnalle.


Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin viisi teosta
Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on valittu viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.


Suomen suurin taidenäyttely kasvaa verkossa
Suomen museoliitto ja Kuvasto ovat löytäneet ratkaisun taideteosten verkkonäyttämisen ongelmaan: tekijänoikeuskysymyksiin ja -korvauksiin. Museoiden taidekokoelmia avataan nyt verkkoon ennätystahtia ja taiteilijat saavat korvauksen ilman, että jokaisen museon tarvitsisi maksaa yksittäin jokaiselle taiteilijalle.


Vuoden museo 2018 -finalistit on valittu
Vuoden museo 2018 -kilpailun finaaliin on valittu Aineen taidemuseo Torniosta, Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta, EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

2017


Taloustutkimus: yleisö on tyytyväinen museoihin, mutta kaipaa lisää tietoa
Suomen museoliiton ja Suomen Kulttuurirahaston Taloustutkimukselta tilaamassa selvityksessä käy ilmi, että ihmiset ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä museoihin. Museoissa käytäisiin useammin, jos niistä kirjoitettaisiin mediassa ja tiedettäisiin enemmän. Museokortin tuntee jo yli 80 prosenttia suomalaisista.


Kimmo Levä Euroopan museoliittojen hallitukseen
Suomi sai merkittävän nimityksen eurooppalaiseen vaikuttajaorganisaatioon, kun Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä valittiin Euroopan museoliittojen keskusjärjestö NEMOn hallitukseen. NEMO on merkittävä museoalan puolestapuhuja EU:n päätöksenteossa.


Nyt haetaan Vuoden museo 2018 -kandidaatteja
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea kutsuvat museot hakemaan arvostettua ja paljon näkyvyyttä tuovaa Vuoden museo -titteliä. Lisäksi haussa on Vuoden museojulkaisu.


Museokeskus Vapriikki on Vuosisadan museo
Tampereella sijaitseva Museokeskus Vapriikki on kruunattu Vuosisadan museoksi. Muusikko A.W. Yrjänä palkitsi Vapriikin Turun Logomossa eilen 18.10. järjestetyssä Vuosisadan Kulttuurigaalassa.


A.W. Yrjänä palkitsee Vuosisadan museon ensi viikolla
Vuosisadan Kulttuurigaala järjestetään ensi viikolla 18.10.2017 Turun Logomossa. A.W. Yrjänä palkitsee juhlassa valitsemansa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta: Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.


Huomenna alkaa Mennään museoon! -viikko
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikkoa vietetään tällä viikolla 3.–6.10.2017. Viikon aikana 32 Suomen museossa on ohjelmaa sekä useimpiin vapaa pääsy koululaisille ja opiskelijoille.


A.W. Yrjänä valitsee Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta
Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo. 


Tietosuoja-asetus tekee museoiden kokoelmatoiminnasta mahdotonta
Valmisteilla oleva tietosuoja-asetus vaarantaa muistiorganisaatioiden perustehtävän toteuttamisen. Suomen museoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on nostanut hallitukselle ja oikeusministerille kohdennetulla kirjallisella kysymyksellään esiin tietosuoja-asetukseen liittyviä useita ongelmakohtia, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla museoiden toimintaan. 


Museoiden pääsymaksutulot vahvassa kasvussa
Museoviraston juuri julkaisema Museotilasto 2016 kertoo museoiden näyttelytoiminnan olevan vahvassa kasvussa myös pääsymaksutulojen osalta. Aikaisemmin julkaistujen tietojen mukaan museoiden kävijämäärä nousi vuonna 2016 miljoonalla asiakkaalla. Museoiden pääsymaksutulojen nousu puolestaan oli 5,1 miljoonaa euroa.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Graafiselta ilmeeltään uudistunut Museo-lehti 2/2017 on ilmestynyt. Lehden teemana on taide.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 5.–9.6.2017
Kutsu poliitikko museoon -viikon (5.–9.6.2017) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti. Toista kertaa järjestettävän viikon aikana vieraina on erityisesti uusia kunnanvaltuutettuja.


Museot viettävät Museoviikkoa 16.–21.5.2017
Perinteistä Museoviikkoa vietetään jälleen toukokuun kolmannella viikolla. Museoviikon ohjelmaa on tarjolla useissa museoissa ympäri Suomen.


Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Raumalla järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 9.5.2017. Merkittävimmän tunnustuksen sai Helsingin kaupunginmuseo, joka valittiin Vuoden museoksi 2017. Vuoden viestintäteko on Rakkauden tiloja -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus. Erikoispalkinto myönnettiin Vantaan taidemuseo Artsille.


Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin museonjohtaja Heikki Aranteelle ja sosiaalineuvos Pekka Saarenmaalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Raumalla 9.5.2017.


Museoliiton hallitus kaudelle 2017-2018 valittu
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on valittu toiselle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Raumalla järjestetyssä liiton 94. vuosikokouksessa 9.5.2017.


Museoliiton vuosikokouksen julkilausuma: Ollaan uteliaita!
Suomen museoliiton vuosikokous on antanut julkilausuman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Sen tarkoituksena on kannustaa kaikkia suomalaisia suhtautumaan uteliaisuudella menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta kohtaan. 


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Raumalla 8.-10.5.2017
Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Raumalle Valtakunnallisille museopäiville 8.-10.5.2017. Tilaisuus huipentuu tiistaina 9.5. Rauman Juhlahovissa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museoiden digiloikka vie taidekokoelmien saavutettavuuden eurooppalaiseen eturiviin
Suomen museoliiton ja Kuvaston välinen sopimus tarjoaa rajattoman mahdollisuuden esitellä suomalaisten taiteilijoiden museokokoelmiin kuuluvia taideteoksia verkossa.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Museo-lehden 1/2017 teema on pelit. Lehden teemaan johdattelee laaja pelaamisen historiaan pureutuva teksti. Museoiden kokoelmien kautta kuvataan pelaamisen muutosta pitkällä aikavälillä. Lisäksi lehti sisältää menovinkkejä erilaisiin pelikulttuuriin liittyviin museoihin ja näyttelyihin.


Kulttuuripalvelujen käyttö kasvaa ja kulttuuriin halutaan investointeja
Viime viikkoina museot ovat kertoneet huomattavasti kasvaneista kävijämääristä. Samalla museoiden aluetaloudellinen merkitys kasvaa. Suomalaiset myös arvostavat kulttuuripalveluja.


Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko -palkintofinalistit valittu
Vuoden museo 2017 -palkintoa tavoitteli yhdeksän ehdokasta, ja Vuoden museoviestintäteoksi oli ehdolla kuusi kokonaisuutta. Ehdokkaiden joukosta valittiin finalisteiksi neljä museota ja kolme viestintätekoa.


150 museota käynnistää itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonloppuna 6.-­8.1.2017
Museot juhlistavat itsenäisyyden juhlavuoden avausta monipuolisella ohjelmalla loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Tapahtumaan osallistuu 150 museota eri puolilla Suomea.

2016


Museot tarjoavat itsenäisyyden juhlavuoden maistiaisia loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017
Yli 140 museota ympäri Suomen pitää ovensa avoinna Museoiden loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Viikonlopun tapahtumat antavat esimakua museoiden runsaasta juhlavuoden ohjelmasta.


MuseoTalvi-lehden teema on pyhyys
Museo-lehti 4/2016 kertoo pyhyyden kokemuksista ja pyhistä museoesineistä. Lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 31.10.–4.11.2016
Kutsu poliitikko museoon -viikon (31.10.–4.11.2016) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti.


Ensi viikolla vietetään Mennään museoon! -viikkoa
Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 lähtien ollut mediakasvatus. Viikon aikana 4.–7.10. lähes neljässäkymmenessä museossa järjestetään koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa.


Museo-lehden 3/2016 teema on mielihyvä
Museoista mielihyvää? Museo-lehti kertoo, miten mielihyvä ja hyvinvointi yhdistyvät museoiden toiminnassa. 


Kulttuuritoimijoiden valtionosuudet leikkautuvat
Leikkausten perusteena on kilpailukykysopimus. Valtionosuusmäärärahojen 1,2 miljoonan euron lisäleikkauksen kohdentamisesta ei ole vielä päätetty.


Tänään on uusien museoiden superpäivä
Perjantaina 17.6. avataan kolme uutta museota. Museo Skogster, Lenin-museo ja Rallimuseo avaavat uusia näkökulmia suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. 


Ålands sjöfartsmuseum är Årets museum
De bästa museerna fick pris i Museigalan som anordnades i Enare torsdagen den 26 maj 2016. Det förnämsta erkännandet fick Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn, som blev Årets museum 2016. Årets museipublikation är verket ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”, som ges ut av Kouvola stadsmuseum. Årets specialpris delades ut till Nystads museum för sin moderniserade bildarkivverksamhet.


Ålands sjöfartsmuseum on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Inarissa järjestetyssä Museogaalassa torstaina 26.5.2016. Merkittävimmän tunnustuksen sai Maarianhaminassa sijaitseva Ålands sjöfartsmuseum, joka valittiin Vuoden museoksi 2016. Vuoden museojulkaisu on Kouvolan kaupunginmuseon kustantama teos ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”. Erikoispalkinto myönnettiin Uudenkaupungin museolle kuva-arkistotoiminnasta.


Museoliiton mitalit myönnettiin museoiden puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin dosentti Marja-Liisa Rönkölle ja museonjohtaja (ent.) Tarmo Jomppaselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Inarissa 26.5.2016.


Outi Alanko-Kahiluoto on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Inarissa 25.-27.5.2016
Lähes 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Inariin Valtakunnallisille museopäiville 25.-27.5.2016. Tilaisuus huipentuu torstaina 26.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museo-lehden 2/2016 teema on luonto
Kesän Museo-lehti kertoo luonnon, kulttuurin ja museoiden suhteesta.


Museoviikon 16.-22.5.2016 ohjelma julki
Ensi viikolla (16.-22.5.2016) Suomen museoissa vietetään Museoviikkoa teemalla Kulttuurimaisema. Museoviikolle löytyy runsaasti erilaista ohjelmaa.


Museokortti kasvattaa maksullisten museokävijöiden määrää
Museoviraston keräämien tietojen mukaan museoiden kävijämäärät jatkavat kasvuaan. Museotilastoon perustuvien ennakkotietojen mukaan ammatillisissa museoissa vierailtiin vuonna 2015 yhteensä 5 605 431 kertaa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 2,9 %. Kokonaismäärästä ilmaiskäyntien osuus oli 52,4 %.


Vuoden museojulkaisu 2016 -kilpailun finalistit on valittu
Vuoden museo -palkintoihin kuuluvan Vuoden museojulkaisun loppukilpailuun päässeet on valittu. Kilpailuun esitettiin 23 julkaisua. Museopalkintolautakunta valitsi loppukilpailuun neljä painettua julkaisua ja yhden digitaalisen julkaisun. Kilpailun voittaja julkistetaan Inarissa Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 26.5.2016.


Museo-lehden 1/2016 teema on kokoelmat ja turvallisuus
Tuore Museo-lehti keskittyy kokoelmiin ja turvallisuuskysymyksiin.


Museokortti kasvaa: nyt mukaan 5 uutta museota!
Yhdeksässä kuukaudessa on hankittu lähes 50 000 Museokorttia.


Viisi museota valittu Vuoden museo -finalisteiksi
Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2016 -palkintoa.

2015


Tutkimus: Joka toinen suomalainen käy vuosittain museossa
Onko museo synonyymi pitkästyttävälle, tarpeettomalle ja elitistiselle? Tuore tutkimus kertoo suomalaisten olevan tyytyväisiä museopalveluihin ja vierailevan museoissa säännöllisesti.


Lahden ja Mikkelin museot mukaan: Museokortti käy jo reilusti yli 200 museossa
Toukokuussa käyttöön otettuja Museokortteja on myyty jo yli 30 000 kpl.


MuseoTalvi-lehden teema on futurismi
Museo-lehti 4/2015 kertoo museoiden tulevaisuudesta. Mitkä tekijät siihen vaikuttavat ja miten museot voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteensa? Museo-lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.


Museokortti kasvaa: 5 museota Mikkelistä mukaan joulukuussa, kortteja myyty lähes 30 000 kpl
Yritykset ovat innostuneet Museokorteista joululahjoina. Toukokuussa käyttöön otettuja Museokortteja on myyty lähes 30 000 kpl ja museokohteiden määrä kasvaa joulukuussa yli kahteensataan.


Ainoastaan elokuvat voittavat museot kävijämäärissä
Museot ovat Suomen toiseksi suosituin kulttuuriharrastus. Tämä käy ilmi Ylen tekemästä selvityksestä, jossa vertailtiin eri kulttuuritapahtumien yleisömääriä vuoden ajalta. Vain elokuvat menivät vertailussa museoiden edelle.


Museot tempaisevat Nenäpäivän merkeissä kehitysmaiden lasten hyväksi
Useat museot eri puolilla Suomea osallistuvat loka-marraskuussa Nenäpäivä-kampanjaan, joka huipentuu Nenäpäivään 6.11. Vuosittain järjestettävä kampanja kerää varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Kampanjan tavoitteena on Suomi, jossa jokainen edistää kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän toteutumista. Tätä tavoitetta kohti kuljetaan viihteen ja yhteisen kansanliikkeen voimalla.


Museokorttia käytetty jo huimat 100 000 kertaa
Sadastuhannes Museokortti-vierailu tehtiin Gallen-Kallelan museoon lauantaina. Myös korttikohteiden lista kasvoi jälleen, kun mukaan liittyi museo Milavida.


Museoiden valtionosuudet pienenevät 4,4 %
Hallitus esitti eilen 28.9.2015 julkistetussa budjettiesityksessä museoiden valtionosuuksiin käytettäväksi yhteensä 34,5 miljoonaa euroa. Summasta katetaan veikkausvoittovaroista 56 % ja loput valtion budjettivaroista.


Museo-lehden 3/2015 teema on paremmat palvelut
Minkälaisia palveluja museoista saa? Museo-lehti 3/2015 keskittyy museopalveluihin.


Kulttuuriperintö vaarassa: opetus- ja kulttuuriministeriö esittää merkittäviä leikkauksia museoiden rahoitukseen
Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää hallitukselle muutoksia kulttuurialan valtionosuuksiin liittyvään lainsäädäntöön. Esityksen tavoitteena on leikata kulttuurin kokonaisrahoitusta noin 20 miljoonalla eurolla. Museoille muutokset tarkoittavat huomattavia leikkauksia valtionosuusrahoitukseen. Leikkaukset ovat täysin ristiriidassa hallituksen aiempiin esityksiin, joiden mukaan kulttuuriin ei kohdisteta uusia leikkauksia.


Museokortti kasvaa: HAM Helsingin taidemuseo mukaan perjantaina - 22 000 korttia myyty
Museokortti on lähes 200 museon yhteinen vuosilippu. Vuoden mittainen kulttuurimatka maksaa 54€.


Yllättävät lisäleikkaukset kylmää kyytiä Suomen museoille
Museoiden valtionosuudet romahtavat valtiovarainministeriön talousarviossa lähes kahdeksan prosenttia, vaikka ministeri Sanni Grahn-Laasonen lupaili muuta.


Museokortilla entistäkin useampaan museoon: EMMA ja koko Weegee mukaan heinäkuussa
Museokortti on lähes 200 museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Kortti maksaa 54 €. Nyt mukaan liittyy uusia kohteita.


Museokortilla huippusuosio: 4 500 korttia myyty alle kolmessa viikossa


Serlachius-museo Gösta on Vuoden museo - museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Lappeenrannassa järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 19.5.2015. Merkittävimmän tunnustuksen sai Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Serlachius-museo Gösta, jolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto. Vuoden museoviestintäteko-palkinnolla palkittiin Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi. Erikoispalkinnon sai Rauman merimuseo.


Janne Vilkuna on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja
Professori Janne Vilkuna on valittu Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtajaksi Lappeenrannassa järjestetyssä liiton 92. vuosikokouksessa.


Museoliiton mitalit jaettiin Etelä-Karjalan ja Ylitornion museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kahdeksalle henkilölle tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien avajaisten yhteydessä Lappeenrannassa 18.5.2015.


MuseoKesä-lehden teema on rakkaus
Museo-lehti 2/2015 on ilmestynyt teemalla rakkaus. Lehti kertoo ihmisistä, joiden intohimoinen suhde museoihin tulee esiin joko työssä tai harrastuksena.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Lappeenrantaan 18.-20.5.2015
Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Lappeenrantaan Valtakunnallisille museopäiville 18.-20.5.2015. Tilaisuus huipentuu tiistaina 19.5. Linnoituksen Kehruuhuoneella järjestettävään Museogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museokortilla 200 museoon 5. toukokuuta alkaen
Museokortin ansiosta museoon pääsee vaikka joka päivä. Vuoden mittaisen kulttuurimatkan saa 54 eurolla.


Kutsu medialle: Museokortti julkistetaan Ateneumissa 28.4. klo 12
Museokortti on 200 museon yhteislippu, jolla pääsee museoon vaikka joka päivä. Vuoden mittainen kulttuurimatka maksaa 54 euroa toukokuun 5. päivästä alkaen. Tervetuloa Museokortin julkistustilaisuuteen tiistaina 28.4. klo 12-13.30 Ateneum-saliin Helsinkiin.


Museopalkinnot julkistetaan Museopalkintogaalassa 19.5.2015
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon ja Vuoden viestintäteon 2015 Valtakunnallisilla museopäivillä Lappeenrannassa toukokuussa. Palkinnot luovuttaa Vuoden museo 2014 -palkinnon voittaneen Forssan museon museonjohtaja Kati Kivimäki.


Veikkauksen ja RAY:n edunsaajat yhdistävät voimansa kansalaisyhteiskunnan puolesta
Veikkauksen edunvälittäjät ja RAY:n edunsaajat käynnistävät yhteisen EU-edunvalvontahankkeen. Hankkeessa seurataan eurooppalaista rahapelipolitiikkaa ja valvotaan liikunnan, tieteen, taiteen ja nuorisotyön toimijoiden sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen etuja muuttuvassa toimintaympäristössä.


Neljä museota valittu Vuoden museo -finalisteiksi
Lappeenrannan museot, Sagalundin museo, Serlachius-museo Gösta ja Torniolaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2015 -palkintoa.

2014


Museokortista museoiden yhteinen pääsylippu
Museokortilla sisäänpääsy 155 museoon 64 paikkakunnalla!


Museikortet ger inträde till många museer
Museikortet är en gemensam inträdesbiljett till finländska museer. Med en årsavgift på 54 euro kan man gå på museum så ofta man vill. Kortet lanseras i maj 2015.


Museo-lehti 4/2014 julkaistu!
Kenelle museoiden palvelut on tarkoitettu? Kuka ja miten niihin voi osallistuja? Ja mikä muuten on museovinkkaaja…?


Budjettiesitys ei lupaa hyvää museoille
Valtioneuvoston 15.9.2014 julkaisema budjettiesitys kiristää museoiden taloutta entisestään. Valtionvarainministeriön aiemmin julkistama ehdotus oli museoiden näkökulmasta hiukan lupaavampi. Nyt museoiden perusrahoituksen leikkauksia on kuitenkin lisätty reilulla puolella miljoonalla eurolla.


Yhdellä Museokortilla kaikkiin Suomen museoihin jo ensi vuonna
Hollannissa myydään miljoona Museokorttia vuodessa. Suomen museot ottavat käyttöön valtakunnallisen Museokortin — yhteisen pääsylipun — vuonna 2015.


Valtionvarainministeriö leikkaa museoiden perusrahoitusta


Oman edun tavoittelu heikentää yhteistä tulosta


Museot.fi opastaa museoihin


Museoiden kävijämäärä kasvaa edelleen


Museot innostuivat saksalaiskaupan kampanjasta: vastauksena grillaava museomaisteri


Tutkimukset: Jos käyt museossa, elät onnellisempana pidempään
Tutkimusten mukaan kulttuuriharrastukset antavat enemmän lisävuosia elämään kuin liikunta. Lisäksi kulttuuriaktiivien elinvuodet ovat onnellisempia. "Kolesterolin alentamiseen satsataan valtavasti, vaikka kulttuuriharrastuksilla olisi yhtä suuri vaikutus terveyteen", pohtii neurologian dosentti Markku T. Hyyppä.


Forssan museosta Vuoden museo — museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa
Vuoden museo -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa. Palkinnot ojensi voittajille valtioneuvos Riitta Uosukainen Olavinlinnan Museogaalassa.


Museoliiton mitalit jaettiin Etelä-Savon museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kuudelle henkilöille tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisilla museopäivillä Savonlinnassa 21.5.2014.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Savonlinnaan


Museoviikkoa vietetään 80 museossa 12.-18. toukokuuta
Museoviikkoa vietetään ainakin 80 museossa ympäri Suomen 12.—18. toukokuuta. Museoiden yö on lauantaina 17. toukokuuta ja kansainvälinen museopäivä sunnuntaina 18. toukokuuta.


Vuoden museo palkitaan Olavinlinnassa järjestettävässä Museogaalassa
Vuoden museo -kiertopalkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen pronssinen Esko-veistos.


Kulttuuriorganisaatiot: Museot vapautettava kiinteistöverosta ja julkisten kiinteistöyhtiöiden tuottotavoitteista
Kiinteistömenojen kasvu kurjistaa yleishyödyllisten organisaatioiden toimintaedellytyksiä. Menoja ei saa lisätä hallinnollisilla päätöksillä, vaatii Veikkauksen edunvälittäjät -verkosto.


Propagandaprojektin voittoon kiri Aineen taidemuseo, Sinebrychoffille hopeaa


Raati valitsi neljä museota jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo -palkintoa

2013


Tutkimustulos: Museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia
Museot kasvattavat lähialueidensa taloutta sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, todistaa laajin suomalaisten museoiden talousvaikutuksista tehty tutkimus.


EU lopetti Suomen rahapelijärjestelmästä nostetun rikkomuskanteen käsittelyn
Museoiden ja muiden Veikkauksen edunsaajien edustajat ovat tyytyväisiä päätökseen, joka tukee kansalaisyhteiskunnan ylläpitoa ja kehittämistä.


Suomen ja Venäjän museoliitot vahvistavat yhteistyötään


Kymmenet museojoukkueet heittäytyivät kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia
Propagandaprojektin paras suoritus valitaan Facebook-äänestyksen perusteella.


Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtajaksi Olli Joensuu, Kimmo Levästä varapuheenjohtaja


Suomen museohistoria lyhyenä ja ytimekkäänä näköisversiona
Turun akatemian kokoelmat alkoivat muodostua jo 1600-luvun puolivälissä. Nykyään Suomessa toimii noin tuhat museota. Suomalaisten museoiden historiaa voi selata nyt näppäränä näköisversiona.


Museoliitto mukana Turun kirjamessuilla 4.-6.10.2013
Turun kansainväliset Kirjamessut järjestetään yhdessä Turun Ruoka- ja Viinimessujen, Tiedemessujen sekä Levymessujen kanssa 4.-6.10.2013. Suomen museoliitto on mukana kirjamessuilla Kirjamessujen päätoimikunnan jäsenenä. Osastoa isännöivät tänä vuonna Forum Marinum ja Rauman merimuseo.


Mennään museoon! -viikkoa vietetään 8.-11.10.2013
Tänä vuonna koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa viettää lähes viisikymmentä museota eri paikkakunnilla. Luvassa on opastuskierroksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta monessa muodossa katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin on viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy.


Rautaisannos museotilastoja ja museotutkimuksia
Suomessa on yli 1 000 museota. Ammatillisesti hoidettuja, ympärivuoden avoinna olevia museokohteita on runsaat 300. Muut ovat lähinnä kesäaikaan avoinna olevia kotiseutumuseoita.


Tutkimus: Museoista on tullut aiempaa parempia työpaikkoja
Museoissa työskentelevillä on poikkeuksellisen korkea koulutus. Miehiä museoalalla on vain joka viides.


Euroopan parlamentilta voimakas tuki suomalaiselle rahapelijärjestelmälle


Lomailija löytää lähimmät museot älypuhelimellaan


Pekka Ravi on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Museoliiton mitalit jaettiin Kymenlaakson museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kuudelle henkilöille tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisilla museopäivillä Kouvolassa 22.5.2013.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Kouvolaan


Museoviikkoa vietetään 13.-19. toukokuuta


Museot joutuvat kiristämään tiukalla olevaa vyötä


Museot päättivät työnjaosta: samaa materiaalia ei tallenneta moneen paikkaan
Museot ovat hukkumassa tavaratulvan alle. Nyt ne hakevat ratkaisua varastotilojen riittävyyteen uudenlaisesta yhteistyöstä.


Museoilla ennätysvuosi: miljoonan kävijän raja ylittyi suosikkimuseoissa
Suomen suosituimpien museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä kasvoi viime vuonna viidenneksellä. Ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa viiden suosituimman museon kävijämäärä rikkoi miljoonan rajapyykin. Ennätys syntyi Ateneumin taidemuseossa järjestyn Helene Schjerfbeck -näyttelyn ansiosta, sillä Schjerfbeckin teoksiin tutustui peräti 231 000 kävijää.


Museoiden näyttelykevät 2013: Suomi-kuvaa ja kansainvälisyyttä
Miltä näyttää museoiden alkava näyttelykevät? Alle on poimittu muutamia esimerkkejä suomalaista identiteettiä kuvaavista, taiteilijoiden merkkivuosiin liittyvistä ja kansainvälistä taidetta esittelevistä näyttelyistä. Voit tutustua kaikkiin yli 550 näyttelyyn ja 160 tapahtumaan näyttelykalenterissa:www.museot.fi/nayttelykalenteri.

2012


Kimmo Levä INTERCOMin hallitukseen
INTERCOM on kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) alainen komitea, joka keskittyy johtamisen kehittämiseen liittyviin kysymyksiin.


Museo-lehti 4/2012: Mitä tarkoitetaan kotimuseoilla?
Museo-lehti 4/2012 paneutuu kotimuseoihin liittyviin kysymyksiin. Kotimuseot herättävät muistoja ja tyydyttävät museokävijän nostalgiannälkää. Jere Jäppinen pohtii kolumnissaan, kuinka aidon kuvan kotimuseot kuitenkaan tarjoavat. Missä ovat likaiset vaatteet ja resuiset tapetit?


Museoliiton viestintäpäälliköksi Seppo Honkanen
Suomen museoliiton viestintäpäälliköksi on valittu Tampereen ylioppilaslehden Aviisin päätoimittaja Seppo Honkanen.


Tunne maisema on vuoden 2012 museojulkaisu
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2012 on voittanut Jyväskylän taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton julkaisema teos Tunne maisema. Kirjan ovat toimittaneet Pauline von Bonsdorff, Seija Heinänen ja Virpi Kaukio.


Museojulkaisukilpailun voittajan julkistus ja Museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Tervetuloa Museojulkaisukilpailun julkistamistilaisuuteen ja Suomen museoliiton osastolle Helsingin kirjamessuilla! Voittaja sekä finalistijulkaisut ovat esillä Suomen museoliiton osastolla 6p111.


Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko


Museo-lehti 3/2012: Mitä on museobusiness?
Museo-lehti 3/2012 on ilmestynyt. Syksyn ammattinumeron teema on Museobusiness. Mukana on myös Markkinapaikka-ilmoitusliite, jossa kohtaavat museoalan ammattilaiset ja alan palveluiden tarjoajat.


Museoiden rahoitus entistä enemmän veikkausvoittovarojen varassa
Valtion vuoden 2013 talousarvioesitys sisältää korotuksia museoiden valtionosuuksiin. Kokonaisrahoitus kuitenkin supistuu harkinnanvaraisiin avustuksiin tarkoitetun rahoituksen vähennyttyä. Rahoituksen painopiste siirtyy jo vuonna 2013 entistä enemmän maksettavaksi veikkausvoittovaroista. Vuonna 2014 tämä kehitys saa huolestuttavaa jatkoa.


Museoiden toiminta kasvussa
Museotilasto 2011 on valmistunut. Museoviraston kokoama tilasto sisältää 325 ammattimaisesti hoidetun museokohteen keskeisimmät talous- ja toimintaluvut vuodelta 2011. Käytännössä tilasto kattaa kaikkien ammattimaisesti hoidettujen museoiden tiedot.


Museokävijät antavat museoiden palveluille kiitettävän arvosanan
Museokävijä 2011 -tutkimus on valmistunut. Suomen museoliiton tekemään selvitykseen osallistui vuoden 2011 aikana yli 12 000 kävijää reilussa 130 museossa.


Muodot talteen
MuseoKesä-lehti on ilmestynyt. Kesän yleisönumeron teemana on Design. Mukana on myös Museoiden kesänäyttelyt -ilmoitusliite ja runsaasti tärppejä kiinnostaviin museoiden tapahtumiin.


Museoviikolla nykytaidetta, työpajoja ja erikoisopastuksia
Museoviikko järjestetään tänä vuonna 14.5.-20.5. Museoviikon teemana on Uutta-Nytt! Viikon aikana julkistetaan museoiden uusia opaskirjoja, esitellään museon uusimpia lahjoituksia, avataan uusia näyttelyitä.


Uutta-Nytt!
Tänä vuonna museoviikkoa vietetään 14.-20.5. teemalla Uutta-Nytt! Neljännentoista kerran järjestettävän tapahtumaviikon aikana museoissa esitellään uusia lahjoituskokoelmia, avataan näyttelyjä ja kerrotaan uutuusjulkaisuista.


Museoihin kohdistuu suuria odotuksia
Valtakunnallisilla museopäivillä 9.-11.5. keskustellaan museoiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.


Museo-lehti 1/2012: Tekniikalla voidaan toteuttaa kaikki ideat
Museo-lehden vuoden 2012 ensimmäisen ammattilaisnumero ilmestyy perjantaina 24.2. Lehden teemana on Tekniikka. Pääjutusta vastaa Luontokeskus Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy. Lehdestä löytyvät myös kännykät, smartit, tabletit, QR-koodit ja museokentän uusi kokoelmanhallintajärjestelmä. Lehden uusi Markkinapaikka-ilmoitusliite korvaa aiemmin ilmestyneen museoalan palvelu- ja tuotehakemisto PATUn.


Museovuosi 2012 - muumioita ja muotoilua
Suomen museoliiton kokoamassa Museovuosi 2012 -koosteessa on mukana liki 750 näyttelyä ja tapahtumaa.

2011


Anja-Tuulikki Huoviselle museoneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt 2.12.2011 museoneuvoksen arvonimen Suomen museoliiton entiselle pääsihteerille Anja-Tuulikki Huoviselle. Kunnianosoitusta juhlistettiin Museoliiton jouluvastaanotolla Postimuseossa 8.12.2011.


Millä kompensoida museotoimen budjettileikkaukset?
Valtion vuoden 2012 budjetissa museoiden valtionosuuksiin esitetään 5 miljoonan euron säästöjä. Rajut leikkaukset uhkaavat jopa sulkea museoita.


Kimmo Levä aloittaa Suomen museoliiton uutena pääsihteerinä
Suomen museoliiton pääsihteerinä toimii lokakuun alusta alkaen Kimmo Levä. Hän seuraa tehtävässä eläkkeelle siirtynyttä Museoliiton pitkäaikaista pääsihteeriä Anja-Tuulikki Huovista.


Koululaiset ja museot kohtaavat Mennään museoon! -viikolla
Mennään museoon! -viikko kutsuu koululaiset ja opiskelijat museovierailulle lokakuussa. Tapahtuman aikana 4.-7.10.2011 yli 60 museota eri puolilla Suomea avaa ovensa koululaisille ja opiskelijoille sekä tarjoaa erityisesti heille suunnattua ohjelmaa. Museoissa järjestetään muun muassa työpajoja, erikoisopastuksia, käsityönäytöksiä ja museosuunnistusta.


Museo-lehden syksyn numerot kertovat vapaaehtoisista museoissa ja suomalais-venäläisestä yhteistyöstä
Syyskuussa ilmestyi Museo-lehti 3/2011 sekä kaksikielinen erikoisnumero 3B/2011.


Luontoa ja rokkia - museoiden näyttelykesä 2011
Mitä, missä, milloin? Suomen museoliiton ylläpitämä näyttelykalenteri on ikkuna museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin. Kesä tarjoaa designia, purjehduksen historiaa, torvisoittoa ja runoja suvi-illassa.


Suurlähettiläs Heikki Talvitiestä Suomen museoliiton kunniajäsen
Suurlähettiläs Heikki Talvitie kutsuttiin Suomen museoliiton kunniajäseneksi Turussa pidetyssä liiton 88. vuosikokouksessa.


Kimmo Levästä Suomen museoliiton uusi pääsihteeri
Suomen museoliiton hallitus valitsi 16.5.2011 järjestetyssä kokouksessaan Museoliiton uudeksi pääsihteeriksi museonjohtaja Kimmo Levän.


Pirjo Ala-Kapee jatkaa Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtajana
Suomen museoliiton 88. vuosikokous valitsi maaherra Pirjo Ala-Kapeen jatkamaan Museoliiton hallituksen puheenjohtajana. Ala-Kapee on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2010 lähtien.


Museo-lehti 2/2011 - Rumaa ja kaunista, sotahistoriaa museoissa
1900-luvun sodat ovat lähes kaikilla mittareilla mitattuna Suomen suosituin historiakulttuurin aihe. MuseoKesä-lehdessä pohditaan miten sodasta voidaan kertoa museoissa.


Museot ja luova talous - Valtakunnalliset museopäivät Turussa 16.-18.5.2011
Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 88. vuosikokous järjestetään Turussa 16.-18.5.2011. Päivien teemana on Museot ja luova talous.


Muistitalkoita museoviikolla - Museums and Memory
Museoviikkoa 2011 vietetään 16.-22.5. Suomessa museoviikon teemana on "Muistitalkoot". Muistitalkoisiin osallistuu yli kahdeksankymmentä museota eri puolilta Suomea. Kansainvälisen museopäivän 18.5. teemana on tänä vuonna "Museums and Memory".


Nykydokumentointi valokeilassa uusimmassa Museo-lehdessä
Museo-lehti 1/2011 on ilmestynyt. Vuoden ensimmäisessä ammattinumerossa on teemana Nykydokumentointi.


Taide ja kulttuuri luovat hyvää elämää ja elämään hyvää
Hallitusohjelmaan tulee kirjata esittävän taiteen tuottamisen ja museotoiminnan edellytysten turvaaminen ja investoinnit taiteen kehittämiseen, todetaan kulttuurialojen vaaliteeseissä.


Suosituimmat museot 2010
Suomen museoliitto on tehnyt aiempien vuosien tapaan kyselyn kävijämääristä suurimmissa museoissa. Lähes poikkeuksetta eniten kävijöitä on ollut Ateneumin taidemuseossa ja seuraavana ovat useimmiten olleet Nykytaiteen museo Kiasma ja Luonnontieteellinen keskusmuseo. Ateneumin taidemuseossa oli viime vuonnakin eniten kävijöitä, vaikka kävijämäärä putosi 41 % vuodesta 2009, jolloin museossa oli esillä Picasso-näyttely.


Museovuosi 2011 - Pääosissa ympäristötietoisuus ja suomalainen sarjakuva
Suomen museoliiton ylläpitämästä näyttelykalenterista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri löytyy yli 700 museoiden ajankohtaista näyttelyä ja tapahtumaa. Museoliitto on koonnut 31.12.2010 mennessä syötettyjen tietojen pohjalta pdf-kalenterin museovuoden 2011 tapahtumista. Kiinnostavimmista teemoista ja näyttelyistä on lisäksi laadittu kooste.

2010


Museoliiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2011-2015
Suomen museoliitto on lähettänyt oheisen kirjeen poliittisille päättäjille. Kirjeessä toivotaan muun muassa muutoksia kohtuuttomiin kiinteistökustannuksiin ja lisää voimavaroja kulttuuriperintökasvatukseen. Kantaa otetaan myös tekijänoikeuskorvauksiin ja luonnontieteellisten museoiden asemaan.


Kestävän kehityksen ohjenuora museoille
Suomen museoliiton toimintastrategiaa peilataan aktiivisesti ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin. Ympäristökysymykset ovat nousseet viime vuosina vahvasti esiin myös museoissa, ja nyt kestävän kehityksen haasteista ja mahdollisuuksista on valmistunut selvitys KEKE - Museot ja kestävä kehitys.


Museo-lehti 4/2010: Museossa tutkitaan
MuseoTalvi-lehti kertoo millaista tutkimusta museoissa tehdään. Yleensä museotyö välittyy kävijöille näyttelykokemuksen kautta. Valmiin näyttelyn taustalta löytyy kuitenkin runsaasti tutkimustyötä.


Yhdeksän pientä kotia vuoden 2010 museojulkaisu
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2010 on voittanut Jere Jäppisen kirjoittama Helsingin kaupunginmuseon julkaisema teos Yhdeksän pientä kotia - Arjen historiaa Työväenasuntomuseossa, Nio små hem - Vardagens historia i Arbetarbostadsmuseet.


Museojulkaisukilpailun voittajan julkistus ja Museoliiton osasto Helsingin kirjamessuilla
Tervetuloa Museojulkaisukilpailun julkistamistilaisuuteen ja Suomen museoliiton osastolle Helsingin kirjamessuilla! Voittaja sekä finalistijulkaisut ovat esillä Suomen museoliiton osastolla 6 f 18.


Perinneleikkejä ja fransuja - Museot ja koulut kohtaavat Mennään museoon! -viikolla
Mennään museoon! -viikkoa vietetään parhaillaan yli 80 museossa eri puolilla Suomea. Teemaviikkoon osallistuvat museot järjestävät erityisesti opiskelijoille ja koululaisille suunnattua ohjelmaa.


Museo-lehti 3/10: Valtaa ja vallattomuutta
Museo-lehti 3/2010 on ilmestynyt. Lehdessä keskitytään muun muassa museon valtaan niin historiakuvan rakentajana kuin rakennussuojeluviranomaisenakin.


Valtionarkeologi, FT C.J. Gardberg 1926-2010


Mennään museoon! -koululaisten ja opiskelijoiden museopäivä 5.-8.10.2010


Avustus kulttuurin, taiteen ja luovien alojen kolmannen sektorin kehittämiseen


Määräraha nuoria työllistäviin kulttuuriaineistojen digitointia edistäviin hankkeisiin


Museoviikolla aamumuseoon tai värikylpyyn
Vuonna 2010 Museoviikko järjestetään 17.-23.5., kansainvälistä Museopäivää vietetään 18.5. ja Museoiden yö -tapahtumaa lauantaina 22.5.


Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja on Pirjo Ala-Kapee


Museovuosi 2010 - avaruusmatkoja ja keskiajan bling blingiä

2009


Museo-lehti 3/2009 ilmestynyt


Mennään museoon! Koululaisten ja opiskelijoiden museopäivää vietetään 6.-9.10.2009


MuseoKesä-lehti ilmestynyt


Petri Tuomi-Nikula Suomen museoliiton uudeksi puheenjohtajaksi


Museo-lehti 1/2009 ilmestynyt


Museovuosi 2009 - Kalevalasta Picassoon, ryijystä ilmastonmuutokseen
Museoliitto ylläpitää sähköistä näyttelykalenteria museoiden näyttelyistä ja tapahtumista. Näyttelytiedoista on laadittu kooste tulevan vuoden tapahtumista. Ajantasaiset näyttelytiedot löytyvät osoitteesta museot.fi/nayttelykalenteri ja printattava pdf-kooste osoitteesta museoliitto.fi/tiedotus/nayttelytiedotus.


Museoiden esteettömyystiedot nyt yhdestä osoitteesta

2008


Museofriikki elää pidempään!


Museo-lehti 4/2008 ilmestynyt


Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet vahvistettu
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on vahvistanut teattereiden, orkestereiden sekä museoiden valtionosuudet ja harkinnanvaraiset avustukset ensi vuodelle.


Heleena Savela valitsi Punaste lippude all -teoksen Museojulkaisukilpailun voittajaksi
Suomen museoliiton järjestämän Museojulkaisukilpailun 2008 on voittanut Turun taidemuseon teos Punaste lippude all. Tänä vuonna voittajan valitsi esiraadin asettamista ehdokkaista Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies Heleena Savela. Kilpailun voittaja julkistettiin Helsingin Kirjamessuilla.


Museojulkaisukilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla


Museoliitto mukana Kulttuurikunto -kampanjassa


Kulttuuriministeri Wallinin kirje kunnille valtionosuuksista
Kulttuuriministeri Stefan Wallini on lähettänyt valtionosuuksien kohdentamista koskevan seuraavan sisältöisen 19.9. päivätyn kirjeen kaupunkien ja kuntien johtajille, valtuustojen puheenjohtajille sekä kulttuurilautakuntien puheenjohtajille.


Museoliiton kirje kunnanhallituksille kiinteistöverosta
Suomen museoliitto on kääntynyt kirjeellä niiden kuntien puoleen, joiden alueella on yhdistysten tai säätiöiden omistamia jäsenmuseoita ja esittänyt kiinteistöverokäytännön tasavertaistamista. Alla kunnanhallituksille lähetetty kirje.


Museoväki'08 - Tutkimus museoalan työelämästä


Museo-lehti 3/08 ilmestynyt


Museojulkaisukilpailun finalistit on valittu


Kuntaliiton kirje taidelaitosten kunnnallisille ylläpitäjille valtionosuuksista


Museoiden lainattavat näyttelyt nyt yhdestä osoitteesta


Opetusministeriö julkaisi ensimmäisen kulttuurivientiraportin


Opetusministeriö julkaisi katsauksen kulttuuripalveluista ja kulttuurityöstä


Selvitys tekijänoikeuksien siirtymisestä työ- ja virkasuhteissa lausunnolle


Kulttuurin osuus kansantaloudessa merkittävä
Opetusministeriö on yhdessä Tilastokeskuksen kanssa julkaissut kulttuurin kansantaloudellista merkitystä mittaavan raportin.  Kulttuuritilinpito-raportti on ensimmäinen laatuaan OECD-maissa. Satelliittitilinpidon laskentapohjaa ja menetelmiä täydennetään tulevina vuosina. YK puolestaan on julkaissut luovien alojen taloutta kuvaavan raportin. Sen mukaan luovien alojen teollisuus on maailmanlaajuisesti dynaamisimmin kehittyvä.


Museo-, kirjasto- ja arkistoaineistojen sähköinen saatavuus paranee


Kulttuurijärjestöt ja Kuntaliitto kirjeenvaihdossa valtionosuudesta
Suomen museoliitto, Suomen Sinfoniaorkesterit ja Suomen Teatterit muistuttivat Kuntaliittoa kirjeitse valtionosuusuudistuksesta  ja  valtionosuuden korotuksen tavoitteista. Kuntaliiton vastauksen mukaan liitto toivoo, että kunnat kiinnittävät huomiota lisääntyneeseen valtionosuuteen määrittelessään kulttuurilaitoksille tulevaa rahoitusta vuodelle 2009.


Suomen museoliitto kartoittaa työelämää Museoväki'08 - kyselyllä


Suurlähettiläs Heikki Talvitie jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Suomen museoliiton 85. vuosikokous järjestettiin 15.5.2008 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Porissa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Museoviikko käynnistyi Kampissa


Museologia tänään -julkaisu palkittiin


MuseoKesä 2008 -lehti on ilmestynyt


Museoviikkoa vietetään 12.-18.5.2008 teemalla Eurooppalaisuus meissä


Kulttuuriseteli tulossa edistämään työkykyä ja työhyvinvointia
Verovapaat kulttuurisetelit toimisivat samaan tapaan kuin jo nyt käytössä olevat liikuntasetelit. Tavoitteena on ottaa työntekijän nimellä varustettu tai muuten yksilöity kulttuuriseteli  käyttöön vuoden 2009 alusta.


Eurooppalainen lainasopimusmalli museoille


Ilmoittautuminen Museoviikolle


Kutsu Museojulkaisukilpailuun
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Kilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2008.


Museovuosi 2008: Museo tekee meille hyvää!
Suomen museoliitto on koonnut kuluvan vuoden museoiden näyttely- ja tapahtumatarjonnan nettisivustoksi Museovuosi 2008. Vuotta värittävät teemanäyttelyt Suomen sodasta, vuoden 1918 tapahtumista sekä lukuisat muut merkkivuosien juhlanäyttelyt.  Uusia museokohteita ovat heinäkuussa Kotkassa avautuva Merikeskus Vellamo ja Tampereella syksyllä avautuva Poliisimuseo. Kainuun museo avaa uuden perusnäyttelynsä, samoin Luonnontieteellinen museo peruskorjatussa toimitilassaan.  Näyttely- ja tapahtumatarjonta on julkaistu pdf-koosteina kuukausittain ja museotyypeittäin. Koosteet perustuvat museoiden 15.1.2008 mennessä päivittämiin tietoihin. www.museoliitto.fi > Näyttelytiedotus

2007


Museoliitto mukana Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuodessa


Veikkausvoittovarojen kohdennus entiselleen
Suomen museoliiton ja muiden veikkausvoittovarojen edunsaajien edunvalvonta tuotti tuloksia. Hallitus muutti esitystään varojen kohdentamisesta.


Tekijänoikeusasiat säilyvät opetusministeriössä ja teollisoikeudet työ- ja elinkeinoministeriössä


Kulttuurimäärärahat oikeisiin osoitteisiin, kehottaa kulttuuriministeri Wallin
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on kirjeellä kehottanut valtionosuuden piirissä olevien teattereiden, orkestereiden ja museoiden ylläpitäjiä kiinnittämään huomiota siihen, että kulttuurilaitoksille suunnattu lisärahoitus tulisi kohdentaa näiden laitosten käyttöön ja niiden toiminnan kehittämiseen.


Opetusministeriöltä ja Museovirastolta valtionosuus ohjeistus


Museoiden valtionosuudet ensi vuodelle jaettu
Henkilötyövuoden yksikköhinta nousee opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain uudistamisen myötä. Uusia museoita ei otettu valtionosuuden piiriin.


Museoliitto vetoaa Kuntaliittoon: kulttuurilaitosten toiminta turvattava
Suomen museoliitto, Suomen Teatterit  ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry vetosivat Suomen Kuntaliittoon  22.10.2007 kulttuurilaitosten toiminnan turvaamiseksi. Järjestöillä on huoli siitä, etteivät kunnat osoita henkilötyövuosiin osoitettua korotusta kulttuurilaitosten määrärahoihin.


Museobarometri 2007: taloudellisten resurssien uskotaan pysyvän ennallaan
Yli puolet Museoliiton Museobarometriin 2007 vastanneista uskoo taloudellisten resurssien pysyvän ennallaan (53 %). 24 % uskoi taloudellisten resurssien paranevan ja 23 % näki niiden heikkenevän. Parantumiseen uskovien määrä on kasvanut edellisvuodesta, silloin kasvuun uskoi vain 12 % vastaajista. Suomen museoliitto on toteuttanut Museobarometrin keväällä 2006 ja 2007. Kysely tehtiin sähköpostitse museonjohtajille. Barometrilla haluttaan arvioida mitkä asiat museojohtajien mielestä vaikeuttavat ja mitkä kannustavat museotoimintaa lähitulevaisuudessa.


Museoliitto vetoaa eduskuntaan: veikkausvoittovarojen kasvu kohdennettava lain mukaisesti
Veikkausvoittovarojen edunsaajat, mm. museoita edustava Suomen museoliitto, tapasivat 17.10.2007 eduskuntaryhmien edustajat ja esittivät heille vetoomuksen, joka koski ensi vuoden talousarvion veikkausvoittovarojen käyttöä budjettirahoitteisten menojen katteena.


Kansainvälinen kulttuuriperintöalan konferenssi pohtii saavutettavuutta 11.-12.10.
Yli 140 kulttuuriperintöalan toimijaa Suomesta, Pohjoismaista, Baltiasta, Venäjältä ja Englannista käsittelee alan saavutettavuutta Kansallismuseossa Helsingissä 11.-12.10.2007. "Making Cultural Heritage Truly Inclusive - Prospects of accessibility in Nordic Museums" -saavutettavuuskonferenssin järjestävät Valtion taidemuseo, Suomen kansallismuseo ja Suomen museoliitto. Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa vuonna 2007. Konferenssi on osa Suomen puheenjohtajuusohjelmaa ja sen rahoituksesta vastaavat opetusministeriö, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja järjestäjät. Konferenssi on osa Tillgänglighetsnätverk för museer i Norden -projektia, joka on parin viime vuoden aikana luonut yhteistyöverkoston pohjoismaisille kulttuuritoimijoille kokemusten vaihtoa varten.


Museo-lehti 3/2007 ilmestyi


Valtion lisärahoitus osoitettava museotoimintaan
Suomen museoliitto vetoaa museoita omistaville yhteisöille lähettämässään kirjeessä että nämä ohjaisivat valtion ensi vuoden budjettiesityksessä lupaaman 5,3 miljoonan euron lisärahoituksen suoraan museoiden toimintaan.


Museologia tänään -kirja ilmestyi


Bremenin julistus kokoelmien liikkuvuudesta
Vuodesta 2004 lähtien kokoelmien liikkuvuutta on pidetty tärkeällä sijalla Euroopan unionissa. Useiden puheenjohtajamaiden yhteistyön tuloksena Koulutus-, nuoriso- ja kulttuurineuvosto hyväksyi Suomen puheenjohtajakaudella vuonna 2006 toimintasuunnitelman kokoelmien liikkuvuuden edistämiseksi.Saksan puheenjohtajakaudella järjestettiin toukokuussa 2007 asiantuntijakonferenssi Bremenissä, joka keskittyi yhteen toimintasuunnitelman kuudesta suuntaviivasta "Luottamuksen ja verkostoitumisen edistäminen". Kokouksen tuloksena annettiin julistus, jossa todetaan että suuret eurooppalaiset museot tekevät jo yhteistyötä monin tavoin. Julistuksessa kehotetaan suuria museoita lisäämään yhteistyötä muiden museoiden välillä. Lisäksi toivotaan jo olemassa olevien ohjeiden ja lainasopimusmallien laajaa levitystä museoalalla. Paikalla olleet museoalan verkostot, kuten NEMO ja ICOM Europe, ilmoittivat halukkuutensa toimia julistuksen tavoitteiden edistämiseksi. Lisäksi toivotaan toimenpiteitä, joilla loputkin esteet kokoelmien liikkuvuudelle saataisiin poistettua samalla kuitenkin huomioiden esineiden turvallisuus.


Työryhmä valmistelemaan kulttuurisetelin käyttöä


Kansainvälinen museopäivä houkutteli uusia kävijöitä museoihin


Suurlähettiläs Heikki Talvitie jatkaa Museoliiton puheenjohtajana
Suomen museoliiton 84. vuosikokous järjestettiin 23.5.2007 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Kuopiossa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Museo-lehti 2/2007 ilmestynyt


Museoviikolla puhutaan museoiden globaalista tehtävästä - Valtakunnallinen museoviikko 14.-20.5.2007
Valtakunnallisen museoviikon teema Museot ja yhteinen perintö avaa museoiden globaalia tehtävää luonnon-  ja kulttuuriperinnön vaalijoina. Viikon huipentuma on vuodesta 1977 lähtien 18. toukokuuta vietetty Kansainvälinen museopäivä, jolloin useisiin museoihin on vapaa pääsy.


Museoliiton kirje kuntien hallituksille ja museoita omistaville yhteisöille
Museoliiton hallitus on 18.4.2007 lähettänyt kuntien hallituksille ja museoita omistaville yhteisöille kirjeen, jossa toivotaan kuntien vastaavan omalla panoksellaan valtionosuusuudistuksen museoille tuomaan lisärahoitukseen vuosina 2008-2010. Lisäksi todetaan museolain muutosten astuvan lopullisesti voimaan siirtymäkauden jälkeen vuonna 2009. Yhden henkilötyövuoden omaavien museoiden omistajayhteisöjä muistutettiin kahden museoammatillisen työntekijän vaatimuksesta.


Museoviikon ohjelma on julkistettu - teemana Museot ja yhteinen perintö


Suomen museoliiton uusi palvelu Museot.fi tarjoaa Suomen kattavimman museoiden näyttely- ja tapahtumatietopalvelun
Museoissa järjestetään vuosittain yli 1000 vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyiden ohella erilaisista tapahtumista löytyy valinnan varaa niin vanhemmille kuin nuorimmillekin.


Museoalan kulttuurivientistrategia


Museoiden tulevaisuuspohdinta viestii uudistumishalusta
Museoliitto kutsui tammikuussa kaikki Suomen yli tuhat museoammattilaista pohtimaan museoiden tulevaisuutta.


Kulttuuriviennin yhteistyömahdollisuuksia - Museoliitto kerää ennakkotietoja museoiden vientinäyttelyistä


Tervetuloa mukaan järjestämään ohjelmaa Museoviikolle 14.-20.5.2007


Museoissa vuonna 2007: Kiina-ilmiö ja eläimellistä menoa
Suomen museoliitto on koonnut museoiden näyttelytarjonnan vuodelle 2007. Keskiviikkona 17.1. Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa julkistettu Museovuosi 2007 -luettelo sisältää yli 900 näyttelyä 200 museossa. Samalla on avattu museoiden ajantasainen näyttelykalenteri osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri.


Museovuosi 2007 julkistetaan Näyttelykeskus WeeGeessä 17.1.2007

2006


Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!


NEMOn vuosikokous Helsingissä 24.-26.11.2006


Aurora K on Museojulkaisukilpailun 2006 voittaja
Museojulkaisukilpailun 2006 voittaja on Espoon kaupunginmuseon julkaisu Aurora Karamzin - Aristokratian elämää.


Opetusministeriön kysely koskien taidenäyttelyiden valtiontakuujärjestelmää sekä kulttuuriesineiden takavarikkosuojaa


Museojulkaisukilpailun finalistit on valittu
Voitosta kilpailevat seuraavat julkaisut:Aurora Karamzin, Aristokratian elämääHälyytys, Suuri palokuntanäyttelyLouhisaaren kartano - suku ja rälssi, säteri ja kirkkoSankarilliset lelut, Neuvostoleikkikalun lyhyt historiaSuomalainen kenkä, pinkojia ja piikkareita


Museobarometri 2006: 54 % museoväestä luottaa tulevaisuuteen
Museoliitto kysyi keväällä 2006 jäseniltään museoiden tulevaisuudennäkymistä. Barometrilla haluttiin arvioida mitkä asiat museojohtajien mielestä vaikeuttavat ja mitkä kannustavat museotoimintaa lähitulevaisuudessa. Vastanneista 12 % uskoi museoiden taloudellisten resurssien paranevan, 42 % arvioi niiden pysyvän ennallaan ja 46 % näki niiden heikkenevän.


Mikaela - kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitoinnin laatutyökalu verkossa
Mikaela-laatutyökalun avulla kirjastot, arkistot ja museot voivat arvioida omia digitointihankkeitaan ja etsiä vertailukumppaneita. Projektit saavat näkyvyyttä, ja niiden aineistoa on entistä helpompi löytää. Tavoitteena on myös digitoidun aineiston hyvä laatu ja toisilta oppiminen.


Opas Suomen luonnontieteellisistä kokoelmista ilmestynyt
Suomen museoliitto on julkaissut ensimmäisen oppaan museoiden luonnontieteellisistä kokoelmista. Verkkojulkaisun on toimittanut Luk Anna Pirkkalainen FT Ilkka Kukkosen keräämän laajan aineiston pohjalta.


Museot ovat merkittäviä julkaisijoita - vuositasolla lähes kolmesataa teosta


Museoliiton uusi hallitus valittu
Suomen museoliiton 83. vuosikokous järjestettiin 17.5.2006 Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Espoon kulttuurikeskuksessa. Vuosikokouksessa valittiin Museoliiton hallitukselle puheenjohtaja ja uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.


Valtakunnalliset museopäivät Espoossa 17.-19.5.2006
Noin 350 museoalan ammattilaista kokoontuu Valtakunnallisille museopäiville Espooseen 17.-19. toukokuuta.


Vuoden museoteko -tunnustus G.A. Serlachius -museolle
ICOM - Suomen komitea on päättänyt myöntää Vuoden museoteko -tunnustuksen G.A. Serlachius -museolle teollisen kulttuuriperinnön ansiokkaasta esittämisestä.


Museoviikko 15.-21.5 ja Museopäivät 17.-19.5


Kutsu Museojulkaisukilpailuun
Suomen museoliitto kutsuu museoita osallistumaan Museojulkaisukilpailuun. Museojulkaisukilpailun voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla.


Museot ja kuntien kaavoitusyhteistyö


Museot ja nuoret teemana Museoviikolla
Museoviikon 2006 ohjelma on julkistettu osoitteessa www.museoviikko.fi.


Ei saa hävittää -museorannekekampanja


Kirje kansanedustajille


Museoliitto uudisti verkkosivunsa


Tervetuloa mukaan järjestämään yhdeksättä valtakunnallista Museoviikkoa!


Jäsenkysely ja museobarometri

2005


Museoliiton asennerannekekampanja


Museovuosi 2006 tietojen keruu käynnistyi


Kulttuurit kohtaavat Museoviikolla
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.-22.5.2005. Ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.museoviikko.fi .


Pienten museoiden tulevaisuus pohdittavana Lahdessa


Ensimmäinen tuhohyönteisten tunnistusopas ilmestynyt

2004


Kulttuuriperinnön digitointi puhuttaa museoita, arkistoja ja kirjastoja
Museot, kirjastot ja arkistot kantavat yhteistä huolta kulttuuriperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Muistiorganisaatioiden erityisenä haasteena on nyt kulttuuriperinnön digitointi. Kun yhä suurempi osa tiedosta löytyy Internetistä, myös kulttuuriperintömme pitäisi saada tietoyhteiskunnan käyttöön. Verkkopalvelut parantavat merkittävästi muistiorganisaatioiden alueellista saavutettavuutta.


Vuoden museojulkaisu 2004 on Kuopion katoava kasvimaailma