• Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Blogger
 
MUSEOIDEN KEHITTÄMINEN
 

Kutsu poliitikko museoon -viikko

Tutustuta paikalliset poliitikot museoosi ja tutustu itse poliitikkoihin. Kolmatta kertaa vietettävän Kutsu poliitikko museoon -viikon painotus on Euroopan kulttuuriperintövuodessa teemalla poliitikko – ole eurooppalainen, tunne kulttuuriperintösi. Viikkoa vietetään 27.–31.8.2018.

Museot voivat kutsua paikallisia poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan sekä viestiä asiasta paikalliselle medialle kansallisen kampanjaviikon puitteissa. 

Kutsu poliitikko museoon -viikon aikana tehdään näkyväksi museoiden toimintaa kulissien takana. Teemaviikon aikana tuodaan esiin museoiden laaja-alaista toimintaa, joka sisältää paljon muutakin kuin näyttelyt ja tapahtumat. Samalla esitellään Suomen kattavaa museoverkostoa ja sen vaikutusta yhteiskuntaan talouden, kansalaisten hyvinvoinnin ja työllisyyden näkökulmasta.

Poliitikko "työharjoitteluun" museoon

Teemaviikkoon osallistuva poliitikko pääsee kokeilemaan museotyötä käytännön tasolla. ”Työharjoittelupäivän” aikana päättäjät kiertävät museoammattilaisten työtiloissa, tutkijoiden huoneissa ja esimerkiksi esineiden vastaanottotiloissa. 

Lisäksi poliitikot tutustuvat muun muassa valokuva-arkiston kuvalainaustoimintaan, kokoelmien digitointiin, näyttelyn kohderyhmien määrittelyyn ja museoturvallisuuteen. Muutamat toimivat myös keskusteluoppaina tai vertaisihmettelijöinä näyttelytiloissa, jolloin heillä on mahdollisuus tavata muita museovieraita.

Poliitikot museoon kolmatta kertaa

Teemaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2016 ja silloin siihen osallistui noin 30 museota. Toisen kerran viikko järjestettiin kesäkuussa 2017. Vuonna 2018 viikkoa vietetään 27.–31.8. Monissa museoissa vieraina on ollut kansanedustajia tai esimerkiksi kaupunginhallituksen jäseniä.

Alle on koottu materiaaleja vapaasti käytettäväksi. PowerPoint-dioja voi käyttää eri yhteyksissä esiteltäessä museoiden toimintaa. Valkoisella pohjalla oleviin dioihin voi tehdä myös museokohtaisia muutoksia. Painettuja esitteitä voi tilata lisää Museoliitosta jäsenmuseoiden käyttöön.