Provenienssitutkimus suomalaisissa museoissa
Provenienssi- ja kontekstitiedot, ts. omistaja- ja käyttöhistoriaan liittyvät tiedot lisäävät merkittävästi taideteoksen tai esineen museaalista arvoa. Mitä paremmin nämä tiedot tunnetaan, sitä enemmän teos kertoo itsestään ja ajastaan, ja sitä monipuolisemmin sitä voidaan hyödyntää näyttelyissä, julkaisuissa ja tutkimuksessa. Provenienssitutkimus on keskeinen osa museoiden kokoelmatyötä ja tutkimusta. Erityisesti kokoelmien vanhimpien saantien provenienssitietojen tarkastelu nostaa nykyisin usein esiin ongelmia, koska tiedot saattavat olla puutteellisia.
Seuraavien museoiden kokoelmissa on ulkomaisia teoksia, joiden provenienssissa on aukkoja ajalla 1933-45. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että teos on anastettu.
Ateneumin taidemuseo
Ateneumin taidemuseo on kerännyt pääasiassa suomalaista taidetta. Museon kansainvälistä kokoelmaa on täydennetty satunnaisemmin ja mahdollisuuksien mukaan, näin ollen Ateneumin kokoelmissa on suhteellisen vähän teoksia, joiden provenienssitiedoissa olisi aukkoja.
Sinebrychoffin taidemuseo
Vanhaan ulkomaiseen taiteeseen erikoistunut Sinebrychoffin taidemuseo on kokoelmiensa laajuudesta johtuen tutkimuksellisesti suurimman haasteen edessä. Tässä vaiheessa on oheisesta listasta rajattu pois ulkomaisista huutokaupoista viime vuosikymmenien aikana hankitut teokset, koska ne ovat olleet julkisesti nähtävillä huutokauppojen näyttöjen yhteydessä.