TIEDOTTEET
 

2017

 


Museoliiton koulutusohjelma vuodelle 2018 julkaistu
Museoliiton koulutustilaisuudet tarjoavat mahdollisuuksia museoammattilaisten osaamisen kehittämiseen ja koulutusta monista eri teemoista. Ohjelmassa on monipuolisesti koulutustarjontaa museoalan ammattilaisille.


Museo-lehden uudistunut ja entistä helpompi ilmoitusten varaus nyt netissä
Museo-lehden ilmoitusmyynti on uudistettu. Nyt ilmoitustilan varaaminen Museo-lehden näyttelyliitteestä onnistuu entistäkin helpommin suoraan netistä.


Miksi museot tarvitsevat Kookos-kokoelmahallintaa?
Suomen museoliiton tuottamassa Kookos-videossa kerrotaan, miten museoiden kokoelmat pysyvät järjestyksessä ja miksi se on tärkeää.


Museoliiton joulukirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti joulun alla kansanedustajille kirjeen, jossa muisteltiin kohta päättyvää Suomen 100-vuotisjuhlavuotta ja suuntauduttiin kohti ensi vuotta, joka sekin on tärkeä muistovuosi Suomelle. Kirjeen mukana toimitettiin Museo-lehti 4/2017 sekä I love museums -parkkikiekko.


Taloustutkimus: yleisö on tyytyväinen museoihin, mutta kaipaa lisää tietoa
Suomen museoliiton ja Suomen Kulttuurirahaston Taloustutkimukselta tilaamassa selvityksessä käy ilmi, että ihmiset ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä museoihin. Museoissa käytäisiin useammin, jos niistä kirjoitettaisiin mediassa ja tiedettäisiin enemmän. Museokortin tuntee jo yli 80 prosenttia suomalaisista.


Marraskuun Museo-lehti on täynnä muotiasiaa museoista
Tänään ilmestynyt vuoden neljäs Museo-lehti on kaunis kuin muoti ja monipuolinen kuin museot. Tuhti 48-sivun lukupaketti pitää sisällään juttuja muodista museoissa, muotisuunnittelijan museosuhteesta ja pukusuunnittelijan työstä museossa.


Making Museum jatkaa Creative Museum -projektin työtä
Museoliitto on partnerina syyskuussa käynnistyneessä Making Museum Erasmus+ -projektissa, joka on suoraa jatkoa elokuussa päättyneelle Creative Museum -projektille.


Kimmo Levä Euroopan museoliittojen hallitukseen
Suomi sai merkittävän nimityksen eurooppalaiseen vaikuttajaorganisaatioon, kun Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä valittiin Euroopan museoliittojen keskusjärjestö NEMOn hallitukseen. NEMO on merkittävä museoalan puolestapuhuja EU:n päätöksenteossa.


Nyt haetaan Vuoden museo 2018 -kandidaatteja
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea kutsuvat museot hakemaan arvostettua ja paljon näkyvyyttä tuovaa Vuoden museo -titteliä. Lisäksi haussa on Vuoden museojulkaisu.


Tarinat peliin -hanke selvitti: pelit ja virtuaalisuus kiinnostavat museoita
Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteinen Tarinat peliin -hanke toteutti kesän 2017 aikana kyselyn museoiden kokemuksista peliprojektien ja virtuaali- ja mallinnusteknologian parissa. Kyselyyn vastasi 20 museoiden työntekijää.


Museokeskus Vapriikki on Vuosisadan museo
Tampereella sijaitseva Museokeskus Vapriikki on kruunattu Vuosisadan museoksi. Muusikko A.W. Yrjänä palkitsi Vapriikin Turun Logomossa eilen 18.10. järjestetyssä Vuosisadan Kulttuurigaalassa.


Children in Museums -palkinto Tukholmaan
EMA jakoi 11.10.2017 vuoden 2017 Children in Museums -palkinnon Hands On! -konferenssissa Tšekin Pilsenissä. Voittajaksi tuomaristo valitsi Tukholman Tekniska museetin.


Uudistuneen Museo-lehden ensimmäinen vuosi on ollut menestys!


Lea Rintala aloitti KULTA-hankkeen selvittäjänä
Lea Rintala on aloittanut KULTA-hankkeen selvittäjänä 9.10.2017. Hän tekee projektissa selvitystyötä määräaikaisena 31.1.2018 asti.


Museoiden työntekijät suunnittelivat pelejä Tarinat peliin -hankkeen ensimmäisessä pelityöpajassa
28.9.2017 järjestettiin Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja sen yhteydessä hankkeen ensimmäinen pelityöpaja museoiden työntekijöille. Työpajassa syntyi 8 peli-ideaa, joissa museo-osaaminen pääsi oikeuksiinsa.


A.W. Yrjänä palkitsee Vuosisadan museon ensi viikolla
Vuosisadan Kulttuurigaala järjestetään ensi viikolla 18.10.2017 Turun Logomossa. A.W. Yrjänä palkitsee juhlassa valitsemansa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta: Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.


Museopalkintojen hakuilmoitus 2018
Nyt on aika hakea Vuoden museo ja Vuoden museojulkaisu 2018 -palkintoja!Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.


Digiloikka suomalaiseen taiteeseen! Taidekokoelmat verkkoon -sopimus allekirjoitettavissa
Suomen museoliitto ja Kuvasto tekivät viime keväänä sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten esittämisen museon hallitsemilla verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.


Nina Repo aloitti suunnittelijana Museoliiton Kookos-kokoelmahallinnassa
Museoliiton Kookos-kokoelmanhallinnassa toimii suunnittelijana Nina Repo 1.10.2017 alkaen.


Huomenna alkaa Mennään museoon! -viikko
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikkoa vietetään tällä viikolla 3.–6.10.2017. Viikon aikana 32 Suomen museossa on ohjelmaa sekä useimpiin vapaa pääsy koululaisille ja opiskelijoille.


Suomen museoliitto Turun kirjamessuilla 6.–8.10.2017
Turun kirjamessujen ohjelmakokonaisuus ”Yksi maa – monta ääntä” on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kirjallisuuden kulttuuritapahtuma kerää yli 25 vuoden kokemuksella yhteen noin 700 esiintyjää, 450 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia.


Syyskuun Museo-lehdessä tuoksuu ruoka
Tänään ilmestynyt vuoden kolmas Museo-lehti maistuu ja tuoksuu – onhan lehden teema ruoka. Lehdessä on juttuja ruoasta museoissa, ruokamuseoista ja museokahviloista. Lue myös mitä presidentti Kekkonen söi aamiaiseksi.


Creative Museum edisti luovia työskentelytapoja ja kannusti yhteistyöhön
Suomen museoliitto oli partnerina kolmivuotisessa Creative Museum -projektissa, joka on juuri tullut päätökseensä. Projektia rahoitettiin EU:n Erasmus+ ohjelmasta.


Kulttuurirahastolta suurtuki museoille
Suomen Kulttuurirahasto tukee museoiden näyttelytoiminnan uudistamista suurilla apurahoilla. Museovisio-hankkeen tavoitteena on saada lisää kävijöitä museoihin ja parantaa kävijäkokemusta. Kaksivaiheisessa apurahahaussa museoiden on mahdollista saada satojen tuhansien eurojen apurahoja uudistumistyöhönsä.


Ilmoita museosi ohjelma Mennään museoon! -viikon tapahtumakalenteriin
Koululaisten ja opiskelijoiden Mennään museoon! -viikko järjestetään 3.–6.10.2017. Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 saakka ollut mediakasvatus. Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen.


NCK etsii ehdotuksia pedagogisen palkinnon saajaksi
Pedagoginen palkinto on NCK:n (Kulttuuriperintöpedagogiikan Pohjoismainen Keskus) vuosittainen tunnustus henkilölle, joka on vaikuttanut kulttuuriperintöpedagogiikan alalla ja innostanut alan ulkopuolisia toimijoita kulttuuriperintöpedagogiikan pariin.


Kaksi uutta julkaisua Museoliiton julkaisusarjaan Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC -hankkeelta
Kuinka varmistua siitä, että yritysten kulttuuriperintö tulee tallennetuksi tarvittavissa määrin, kun teknologia kehittyy ja arvot muuttuvat? Sitä lähti selvittämään usean Tako-museon yhteishanke Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC. Hankkeen tuloksena julkaistaan kaksi verkkojulkaisua: pelastusdokumentoinnin käytäntöihin pureutuva Pelastusdokumentoinnin parhaat käytännöt ja yrityksille tarkoitettu Yritys – tallenna toimintasi!.


Museoliiton hallituksen varapuheenjohtajaksi Tiina Merisalo
Suomen museoliiton hallituksen kokouksessa 1.9.2017 nimettiin hallituksen varapuheenjohtajaksi Helsingin kaupunginmuseon museonjohtaja Tiina Merisalo. Lisäksi nimettiin työryhmät kaudelle 2017–2018.


Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2018 haettavina – Vielä kuukausi aikaa!
Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkinnot ovat haettavissa. Hakuaika päättyy 1. lokakuuta 2017.


Lausunto: Museoiden poikkeavat oikeudet turvattava uudessa tietosuojalaissa
Suomen museoliitto antoi 5.9.2017 lausunnon kansallisesta tietosuojalaista. Museoliitto kehottaa myös museoita antamaan oman lausuntonsa. Yksittäiset museot voivat antaa lausuntonsa 8.9.2017 mennessä lausuntopalvelun kautta. Museoita koskevat poikkeukset ovat lakiluonnoksen luvussa 5: Tietojen käsittelyn erikoistilanteet.


Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö teki sopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta
Suomen museoliitto ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö ovat solmineet 22.8.2017 palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta ja ylläpidosta.


Vuoden 2018 EMA- ja Children in Museums -palkintokilpailut ovat käynnissä
European Museum Academy (EMA) etsii parhaillaan ehdokkaita kilpailemaan vuoden 2018 EMA- ja Children in Museums -palkinnoista. Molempiin kilpailuihin voivat osallistua myös suomalaiset museot.


A.W. Yrjänä valitsee Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta
Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo. 


Museoliiton Kimmo Levä Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtajaksi
Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä valittiin 21.8.2017 Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi valittiin SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.


Museoiden valtionosuuksiin korotus
Valtiovarainministeriön torstaina 10.8.2017 julkaisema budjettiesitys ei sisällä merkittäviä yllätyksiä museoiden rahoitukseen. Myönteisintä on, että se katkaisee toteutuessaan museoiden valtionosuuksien vuosia jatkuneet leikkaukset.


Syyskauden ensimmäinen Museo-lehti on tekeillä
Seuraava Museo-lehti ilmestyy syyskuun 22. päivä. Vuoden 2017 aikana Museo-lehdestä tehdään museoiden yhteinen asiakaslehti.


NEMOn selvitys Museoiden yö -tapahtumista Euroopassa
NEMO toteutti jäsentensä parissa kyselyn Museoiden yö -tapahtumista. Eri maiden tapahtumien tiedot on nyt koottu yhteen tiedostoon.


Kookos-kokoelmahallinnalle visuaalinen ilme
Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallinnalle on valmisteltu uusi visuaalinen ilme, joka tullaan ottamaan käyttöön kaikessa Kookos-kokoelmahallinnan viestinnässä.


Ilmoittautuminen avoinna NEMOn vuosikonferenssiin
NEMOn 25. vuosikonferenssi järjestetään Ghentissä, Belgiassa 9.–12.11.2017. Konferenssin teemana on “Open Heart Surgery – The Value of Museum Collections”.


Nelli Korpi Museoliiton viestintäpäälliköksi
Museoliiton viestintäpäällikkönä toimii Nelli Korpi 1.8.2017 alkaen.


Tietosuoja-asetus tekee museoiden kokoelmatoiminnasta mahdotonta
Valmisteilla oleva tietosuoja-asetus vaarantaa muistiorganisaatioiden perustehtävän toteuttamisen. Suomen museoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on nostanut hallitukselle ja oikeusministerille kohdennetulla kirjallisella kysymyksellään esiin tietosuoja-asetukseen liittyviä useita ongelmakohtia, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla museoiden toimintaan. 


Tarinat peliin -hanke selvittää museoiden kokemuksia peleistä ja virtuaali- ja mallinnusteknologiasta
Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteinen Tarinat peliin -hanke toteuttaa kesän aikana kyselyn, jossa kartoitetaan museoiden kokemuksia peliprojekteista sekä virtuaalisen todellisuuden ja mallinnusteknologian hyödyntämisestä osana museotyötä.


Museoliiton kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti kansanedustajille kesäkirjeen, jossa kerrottiin museoiden kasvaneista kävijämääristä ja pääsymaksutuloista. Kirjeen yhteydessä vastaanottajille toimitettiin Museo-lehti 2/2017.


Nuoret taidetestaajat etsivät innostavia käyntikohteita – hakuaika elokuussa
Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke, jossa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille tarjotaan kolmena lukuvuonna kaksi ikimuistoista taide-elämystä.


Tulossa: Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja hyötypelityöpaja
Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja hyötypelityöpaja 28.9.2017, Helsinki


Postimuseo teki sopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta
Suomen museoliitto ja Postimuseo ovat solmineet 6.6.2017 palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta. Palvelusopimus pitää sisällään kaksi kokonaisuutta: MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönottoprojektin ja käyttöönoton jälkeisen ylläpitovaiheen.


Museoiden pääsymaksutulot vahvassa kasvussa
Museoviraston juuri julkaisema Museotilasto 2016 kertoo museoiden näyttelytoiminnan olevan vahvassa kasvussa myös pääsymaksutulojen osalta. Aikaisemmin julkaistujen tietojen mukaan museoiden kävijämäärä nousi vuonna 2016 miljoonalla asiakkaalla. Museoiden pääsymaksutulojen nousu puolestaan oli 5,1 miljoonaa euroa.


Äänestä Vuosisadan museota!
Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja kulttuuritekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa ensi syksynä. Gaalassa palkitaan eri kulttuurin- ja taiteenalojen parhaimmistoa. Yksi palkittavista on Vuosisadan museo, jonka valintaan tarvitaan yleisön ja museoammattilaisten apua.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Graafiselta ilmeeltään uudistunut Museo-lehti 2/2017 on ilmestynyt. Lehden teemana on taide.


Haussa suomalainen kulttuurimatkailun tähtikohde
Kesäkuun alussa kolmatta kertaa käynnistyvässä EDEN-kilpailussa etsitään suomalaistakulttuurimatkailun tähteä. Kilpailun voittaja pääsee osaksi eurooppalaista EDEN-verkostoa, joka edistää nousevien matkailukohteiden näkyvyyttä Euroopassa.


Kutsu poliitikko museoon -teemaviikkoa vietetään 5.–9.6.2017
Kutsu poliitikko museoon -viikon (5.–9.6.2017) aikana museot avaavat ovet kulissien taakse. Museot ovat kutsuneet itselleen tärkeitä poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan mahdollisimman käytännönläheisesti. Toista kertaa järjestettävän viikon aikana vieraina on erityisesti uusia kunnanvaltuutettuja.


Ilmainen hyötypeleihin tutustuttava verkkokurssi tarjolla museoiden työntekijöille
Suomen museoliitossa käynnistyi toukokuussa ESR-rahoitteinen hanke nimeltään Tarinat peliin – toimintamalli museosisältöjen tarinallistamiseen, tuotteistamiseen ja yhteistyöhön. Osana hanketta museoiden työntekijät pääsevät tutustumaan pelialan toimintaan muun muassa verkkokurssin ja hyötypelityöpajojen avulla.


Kansainvälistä #MuseumWeek-tapahtumaa vietetään kesäkuussa
#MuseumWeek on kansainvälinen sosiaalisen median tapahtuma, joka järjestetään 19.–25.6.2017. Tapahtuman jokaiselle päivälle on julkistettu oma teema ja hashtag.


Raportti Euroopan kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä
Cultural Heritage Counts for Europe -hankkeen raportti esittelee kulttuuriperinnön merkityksen taloudellisena ja matkailullisena vetovoimatekijänä, joka tuo kansalaisille sosiaalista pääomaa. 


Tarinat peliin ESR-hanke käynnistyi
Suomen museoliitto on käynnistänyt hankkeen nimeltään Tarinat peliin - toimintamalli museosisältöjen tarinallistamiseen, tuotteistamiseen ja yhteistyöhön.  Hanke toteutetaan yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa, joka tuo hankkeeseen pelialan osaamista. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun saakka ja sitä rahoitetaan Hämeen ELY-keskuksen myöntämänä Luovaa osaamista ESR-ohjelmasta.


Museoliiton vuosikertomus 2016 luettavissa verkossa
Raumalla järjestetty Suomen museoliiton 94. vuosikokous on hyväksynyt viime vuoden vuosikertomuksen.


Työpaikkailmoitus: Viestintäpäällikön sijainen Suomen museoliittoon
Suomen museoliitto etsii viestintäpäällikön sijaista ajalle 1.8.2017-31.7.2018.


Museot viettävät Museoviikkoa 16.–21.5.2017
Perinteistä Museoviikkoa vietetään jälleen toukokuun kolmannella viikolla. Museoviikon ohjelmaa on tarjolla useissa museoissa ympäri Suomen.


Museoliiton hallitus kaudelle 2017-2018 valittu
Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on valittu toiselle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Raumalla järjestetyssä liiton 94. vuosikokouksessa 9.5.2017.


Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo
Museoalan parhaimmistoa palkittiin Raumalla järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 9.5.2017. Merkittävimmän tunnustuksen sai Helsingin kaupunginmuseo, joka valittiin Vuoden museoksi 2017. Vuoden viestintäteko on Rakkauden tiloja -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus. Erikoispalkinto myönnettiin Vantaan taidemuseo Artsille.


Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin museonjohtaja Heikki Aranteelle ja sosiaalineuvos Pekka Saarenmaalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Raumalla 9.5.2017.


Museoliiton vuosikokouksen julkilausuma: Ollaan uteliaita!
Suomen museoliiton vuosikokous on antanut julkilausuman Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Sen tarkoituksena on kannustaa kaikkia suomalaisia suhtautumaan uteliaisuudella menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta kohtaan. 


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Raumalla 8.-10.5.2017
Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Raumalle Valtakunnallisille museopäiville 8.-10.5.2017. Tilaisuus huipentuu tiistaina 9.5. Rauman Juhlahovissa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.


Museopoliittisen ohjelman lausuntoaikaa pidennetty
Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti 24.3.2017 lausuntopyynnön ehdotuksesta museopoliittiseksi ohjelmaksi. Lausuntoaikaa on nyt pidennetty 30.6.2017 saakka.


Museo-lehti uudistuu: uusi graafinen ilme ja ilmoitustilavaraukset
Museo-lehden uudistuminen jatkuu. Uusi Graafinen ilme näkyy kesäkuun 2. päivä ilmestyvässä numerossa 2/2017.


Taidekokoelmat verkkoon -sopimus allekirjoitettavissa
Taidekokoelmat verkkoon -sopimus tarjoaa rajattomat verkkovälitysoikeudet kaikkiin museokokoelmissa oleviin, suomalaisten taiteilijoiden teoksiin. Yleiset sopimusehdot ja sopimus on julkaistu ja tulostettavissa Museoliiton verkkosivuilla.


Museoiden digiloikka vie taidekokoelmien saavutettavuuden eurooppalaiseen eturiviin
Suomen museoliiton ja Kuvaston välinen sopimus tarjoaa rajattoman mahdollisuuden esitellä suomalaisten taiteilijoiden museokokoelmiin kuuluvia taideteoksia verkossa.


Suomen museoliiton ja Kuvaston välinen sopimus
Suomen museoliitto ja Kuvasto allekirjoittivat 29.3.2017 sopimuksen, joka mahdollistaa kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten esittämisen museon hallitsemilla verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman teos- tai tekijäkohtaista sopimusta.


Suomen ja Namibian museoliitot yhteistyössä ICOMin koulutuksen komitean vuosikonferenssissa
ICOMin koulutuksen komitea (International Council of Museums – International Committee for the Training of Personnel) järjestää vuosikonferenssinsa 11.–13.10.2017 Windhoekissa, Namibiassa. Konferenssin yhtenä partnerina on Suomen museoliitto, ja konferenssi on osa Namibian museoliiton ja Suomen museoliiton yhteistyöohjelmaa.


Museums in Short -kilpailu käynnissä
Vuodesta 2012 saakka järjestetty museoiden oma videokilpailu Museums in Short on jälleen ajankohtainen. Kilpailussa etsitään vuoden parasta museon tuottamaa videota kahdessa eri kategoriassa. Kansainvälinen kilpailu on avoin kaikille museoille.


Ajankohtaisia kuulumisia Museoliiton kokoelmapalvelusta
MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän hyväksymisvaihe päättyy maaliskuun puolenvälin jälkeen. Hyväksymisvaiheen jälkeen Suomen museoliitto ja zetcom ltd solmivat MuseumPlus RIA -kokoelmahallintajärjestelmän tuki- ja ylläpitosopimuksen. Suomen museoliitto käy vielä tähän sopimukseen liittyen viimeisiä neuvotteluja zetcom ltd:n kanssa eräistä sopimusta koskevista tarkemmista yksityiskohdista.


Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi ehdotuksen museopoliittiseksi ohjelmaksi
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaanotti ehdotuksen museopoliittiseksi ohjelmaksi 13. maaliskuuta. Ohjelma nostaa museot esiin asiantuntijoina, kumppaneina ja mahdollistajina. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa on Euroopan ajankohtaisimmat museot ja innostuneimmat asiakkaat.


Ilmoittautuminen suomalais-saksalaiseen museofoorumiin Berliinissä on käynnissä
Suomalais-saksalainen museofoorumi Inclusion as a Strategy for the Future Museum järjestetään Berliinissä 16.–17.10.2017. Museoiden on mahdollista hakea avustusta osallistumiseen.


Suomen Taiteilijaseura kampanjoi: #taidevaalit
Suomen taiteilijaseura on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on nostaa taide yhdeksi vaaliteemaksi huhtikuussa järjestettävissä kuntavaaleissa. Yksi kampanjan teemoista on taidemuseoiden toiminnan turvaaminen muuttavassa kuntakentässä.


Uusi Museo-lehti on ilmestynyt!
Museo-lehden 1/2017 teema on pelit. Lehden teemaan johdattelee laaja pelaamisen historiaan pureutuva teksti. Museoiden kokoelmien kautta kuvataan pelaamisen muutosta pitkällä aikavälillä. Lisäksi lehti sisältää menovinkkejä erilaisiin pelikulttuuriin liittyviin museoihin ja näyttelyihin.


Aalto-yliopiston opiskelijat museokauppoja kehittämässä
Noin 50 Aalto-yliopiston Capstone: Product and Brand Management -opintokokonaisuuden opiskelijaa aloitti 21.2.2017 professori Pekka Mattilan johdolla museokauppojen arvioinnin ja kehitysideoinnin.


Luova Eurooppa -ohjelman julkinen kuuleminen on avautunut
Ohjelman seitsenvuotiskausi on tulossa puoliväliin, ja vuoden 2017 loppuun mennessä toteutetaan Luova Eurooppa -ohjelman väliarviointi. Tähän liittyen on nyt käynnistetty julkinen kuuleminen, joka on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.


Kulttuuripalvelujen käyttö kasvaa ja kulttuuriin halutaan investointeja
Viime viikkoina museot ovat kertoneet huomattavasti kasvaneista kävijämääristä. Samalla museoiden aluetaloudellinen merkitys kasvaa. Suomalaiset myös arvostavat kulttuuripalveluja.


Viisi uutta jäsentä Museoliittoon
Suomen museoliiton hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 6.2.2017 viisi uutta jäsenyhteisöä. Samalla Museoliiton toiminta laajenee Ahvenanmaalle.


Kutsu poliitikko museoon -viikon ilmoittautuminen avattu
Kerrotaan yhdessä monipuolisesta museotoiminnasta päättäjille!


Kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistus etenee
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti elokuussa 2016 asiantuntijatyöryhmän pohtimaan museoiden, orkestereiden ja teattereiden – mukaan lukien tanssi ja sirkus – rahoitusjärjestelmän uudistamista. Syksyn aikana käyty keskustelu on kiteytetty teeseiksi ja rahoituksen periaatteiksi, jotka ohjaavat uudistustyön toista vaihetta.


Museoliitto osallistui Educa-messuille
Museoliiton osastolla esiteltiin opimuseossa.fi-sivustoa, jaettiin Museo-lehteä ja kirjallisuutta sekä tehtiin kysely koulujen ja museoiden yhteistyömahdollisuuksista.


Tule tapaamaan Museoliiton väkeä Educa-messuille Helsingin Messukeskukseen!
Museoliitto osallistuu opetus- ja kasvatusalan suurimpaan tapahtumaan Educa-messuille perjantaina ja lauantaina 27.-28.1.2017. 


Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko -palkintofinalistit valittu
Vuoden museo 2017 -palkintoa tavoitteli yhdeksän ehdokasta, ja Vuoden museoviestintäteoksi oli ehdolla kuusi kokonaisuutta. Ehdokkaiden joukosta valittiin finalisteiksi neljä museota ja kolme viestintätekoa.


Juhlavuosi käynnistyi museoissa vilkkaana
Museot avasivat itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonlopun tapahtumalla, johon osallistui yhteensä 156 museota 96 paikkakunnalla. Suomen museoliiton ja Suomen kotiseutuliiton haastamina museot tarjosivat kävijöilleen teeman mukaisesti kahvia ja kulttuuria.


Ilmoitus Museo-lehdessä kannattaa
Uudistuva Museo-lehti tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa museoiden asiakkaat neljä kertaa vuodessa. Museo-lehti ilmestyy vuonna 2017 helmikuun 24. päivä (teemana pelit), 2.6. (teemana taide), 22.9. (teemana ruoka) ja 24.11. (teemana muoti). Joka lehdessä on ajankohtainen näyttelyliite. Ilmoitusmyynti on parhaillaan käynnissä vuoden ensimmäiseen numeroon.


Museoliitto mukana Vuosisadan Kulttuurigaalassa 18.10.2017
Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa Suomen laajaa kulttuuritarjontaa. Gaalassa palkitaan ja huomioidaan suomalaisia taiteilijoita, artisteja, kulttuurin tekijöitä sekä tapahtumia.


Nuoret museoon Suomi100-vuoden kunniaksi
Suomen museoliitto ja Eurooppalainen nuorisokortti tiivistävät yhteistyötä vuonna 2017 kannustaakseen yhä useammat nuoret tutustumaan museoiden näyttelyihin. Tule museonne kanssa mukaan tarjoamaan edullisempaa sisäänpääsyä Eurooppalaisella nuorisokortilla!


Museo-lehti uudistuu
Museo-lehti profiloituu vuoden 2017 aikana entistä enemmän museoiden yhteiseksi asiakaslehdeksi, joka tarjoaa luettavaa kaikille museoiden palveluista kiinnostuneille. Lehti tuo aikaisempaa vahvemmin esiin museoiden monipuolisen näyttely- ja tapahtumatarjonnan unohtamatta kuitenkaan taustalla tehtävää kokoelma- ja tutkimustyötä.


150 museota käynnistää itsenäisyyden juhlavuoden loppiaisviikonloppuna 6.-­8.1.2017
Museot juhlistavat itsenäisyyden juhlavuoden avausta monipuolisella ohjelmalla loppiaisviikonloppuna 6.–8.1.2017. Tapahtumaan osallistuu 150 museota eri puolilla Suomea.


Museoliitto Educa 2017 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 27.–28.1.2017
Educa on johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma. Vuoden 2017 ohjelma rakentuu otsikon Suomi 100 vuotta – Oppimista ja sivistystä alle. Ydin on opettajan jokapäiväisessä työssä. Laaja ohjelma esittelee opetusalan uusimmat välineet ja tekniset ratkaisut.