TIEDOTTEET
 

2013

 


Tietopäivä videoitiin: puheenvuorot ovat kuunneltavissa
Kansallismuseossa järjestetyn Suomen museoliiton Tietopäivän puheenvuorot videoitiin. Ne voi katsoa, ja etenkin kuunnella, myös jälkikäteen.


Museoviikko 2014: Museum collections make connections
Museoviikkoa vietetään 12.-18.5.2014. Kansainvälistä museopäivä on sunnuntai 18.5.2014. Varaathan päivät kalenteriin jo nyt!


Luova Eurooppa -ohjelman hakuajat
Vuonna 2014 käynnistyvä Luova Eurooppa -ohjelma korvaa EU:n nykyiset Kulttuuri-, Media- ja Media Mundus -ohjelmat. Luovan Euroopan ensimmäiset haut on nyt avattu. Ohjelma sopii hyvin muun muassa museoiden kansainvälisten hankkeiden rahoittamiseen.


Tutkimustulos: Museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia
Museot kasvattavat lähialueidensa taloutta sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, todistaa laajin suomalaisten museoiden talousvaikutuksista tehty tutkimus.


Erasmus+ -ohjelmasta tukea kansainvälistymiseen
Koulutuksen ja nuorison EU-ohjelmien uusi ohjelmakausi alkaa vuoden 2014 alussa. Erasmus+ yhdistää elinikäisen oppimisen alaohjelmat, nuoriso-ohjelman sekä urheilun saman otsikon alle. Vanhat tutut nimet kuten Grundtvig, Comenius, Leonardo da Vinci ja Youth in Action kuitenkin säilyvät alaohjelmien käytössä.


Muista hakea museopalkintoja vuoden loppuun mennessä!
Vuoden museo -palkinto jaetaan vuonna 2014 ensimmäisen kerran. Palkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt museoalan tai museotoiminnan näkyvyyttä tai vaikuttavuutta tai museon toiminta on tuonut erilaisia ideoita ja ajatuksia museoalalle. Vuoden museopalkintoa voi hakea museo itse tai joku muu voi tehdä esityksen palkinnon saajaksi.


Museoalan ammattiliiton seminaarissa puhuttiin rahasta
Museoiden talouteen liittyvät kysymykset ovat aina tärkeitä, mutta viime aikoina valtion- ja kuntatalouden kiristyessä aihe ollut erityisen ajankohtainen. Kun rahoitus vähenee, "good spirit" on koetuksella. Vaikka museoiden tarjoamia kulttuuripalveluja tarvitaan ja arvostetaan, saattaa työn ilo kärsiä. Museotaloutta ja museoammattilaisia käsiteltiin Museoalan ammattiliiton 22.11. järjestämässä seminaarissa "Rahat ja henki".


CREA.M-hankkeen mentorointikirjanen julkaistu
Museoliitto on kehittänyt yhdessä seitsemän eurooppalaisen kumppanin kanssa kulttuurialalle suunnatun mentorointiohjelman osana CREA.M-hanketta. Hankkeen päättyessä mentorointiohjelman työkalut on julkaistu sähköisenä kirjasena. Englanninkielistä kirjasta voi tilata myös painettuna.


EU lopetti Suomen rahapelijärjestelmästä nostetun rikkomuskanteen käsittelyn
Museoiden ja muiden Veikkauksen edunsaajien edustajat ovat tyytyväisiä päätökseen, joka tukee kansalaisyhteiskunnan ylläpitoa ja kehittämistä.


Euroopan parlamentti hyväksyi Luova Eurooppa -ohjelman
Euroopan parlamentti hyväksyi 19.11. Luova Eurooppa -ohjelman, joka tuo lisää tukea eurooppalaiselle kulttuurille ja av-alalle. Ohjelman talousarvio seuraavalle seitsemälle vuodelle on 1,46 miljardia euroa, eli 9% nykyistä enemmän. Kulttuuri-alaohjelman kaikki ensimmäiset haut avataan todennäköisesti ehdollisina joulukuussa ja ne päättyvät maaliskuun 2014 alussa.


Suomen ja Venäjän museoliitot vahvistavat yhteistyötään


Dosentti Marja-Liisa Rönkön juhlaseminaarissa määriteltiin lempimuseo
Helsingin yliopiston museologian oppiaineen museonlehtori dosentti Marja-Liisa Rönkön eläkkeelle jäämisen yhteydessä Helsingin yliopistomuseossa Arppeanumissa järjestettiin juhlaseminaari "Lempimuseoni". Tilaisuuteen oli kutsuttu Marja-Liisan urallaan kohtaamia ihmisiä, jotka määrittelivät, minkälainen on heidän lempimuseonsa.


Kerro meille ehdotuksesi Museot.fi:n uudistamiseksi


Kymmenet museojoukkueet heittäytyivät kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia
Propagandaprojektin paras suoritus valitaan Facebook-äänestyksen perusteella.


Ensimmäiset museopalkinnot haettavana
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosittain jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Palkinnot jaetaan ensimmäisen kerran vuoden 2014 Museopäivillä, jotka järjestetään Savonlinnassa 21.-23.5.2014. Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään hakemuksen perusteella. Vuoden erikoispalkinnosta palkintolautakunta tekee itsenäisen päätöksen.


De första priserna för museibranschen kan nu sökas
Finlands museiförbund och ICOM Finska nationella kommittén delar årligen ut två priser i museibranschen: Priset Årets museum, och priserna Årets museipublikation och Årets kommunikationsgärning inom museibranschen, som delas ut turvis vartannat år. Dessutom kan prisnämnden efter eget övervägande utdela Årets specialpris. Priserna delas ut för första gången på Museidagarna 2014, som ordnas i Nyslott 21-23.5.2014. De årliga priserna beviljas på ansökan. Om Årets specialpris fattar prisnämnden självständigt beslut.


Museoiden säästöt Iso-Britanniassa kohdistuneet erityisesti lapsiin ja saavutettavuuteen
Museums Journal -lehden lokakuun 2013 numerossa käsitellään tutkimusta, jossa on selvitetty museoihin kohdistuneiden säästöjen vaikutusta museoihin. Vaikka Iso-Britannian taloustilanne on viime aikoina kehittynyt ainakin lievästi positiiviseen suuntaan, museoiden talous ei ole kohentunut samassa tahdissa. Viime vuosien taloustilanne on vaikuttunut erityisesti museoiden pedagogiseen toimintaan ja saavutettavuuteen.


Museobarometri 2013
Suomen museoliitto teki kuluvana syksynä jäsenistölleen kartoituksen museoiden talouden ja toiminnan odotuksista vuosille 2014-2015. Kyselyyn vastasi 70 museota. Lue, mitä museot odottavat tulevaisuudelta!


Kokemuksia ja palautetta Mennään museoon! -viikolta
Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa vietettiin viidennen kerran 8.-11.10.2013. Viikon viettoon osallistui yli 50 museota eri paikkakunnilla. Koululaisille ja opiskelijoille oli tarjolla teemaopastuksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin oli koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy. Viikon jälkeen Museoliitto keräsi palautetta ja vinkkejä tapahtumaan osallistuneilta museoilta.


Propagandaprojektiin osallistuneiden kesken arvottiin viisi Ipadia
Propagandaprojektin yleisöäänestys on käynnissä Facebookissa.


Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakukone Finna julkistettu
Lokakuussa avattu Finna-käyttöliittymä tarjoaa pääsyn kymmenien arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisiin aineistoihin ja palveluihin. Finnasta voi muun muassa etsiä tietoa kirjastojen ja arkistojen kokoelmista, katsella kuvia museoesineistä ja taideteoksista sekä ladata asiakirjoja ja vanhoja kirjoja. Museoilla on Finnassa myös oma museonäkymä Museoiden Finna.


Museopäivien puheenvuorot koottu Juliukseen
Suomen museoliitto juhli 90-vuotista taivaltaan Kouvolassa järjestetyillä Museopäivillä. Museopäivät-Julius on postitettu jäsenmuseoille ja Museopäivien osallistujille. Lehteä voi lukea myös näköisversiona verkossa.


Lähde ammattilaisvaihtoon Yhdysvaltoihin, Britanniaan tai Irlantiin!


Museums in Short -museovideokilpailun satoa verkossa
Museoliiton propagandaprojektin merkeissä monet suomalaiset museot innostuivat esittelemään toimintaansa lyhyinä videoina. Kansainvälisiä museovideoita on koottu Museums in Short -kilpailun verkkosivuille.


Pakistaniin perustettiin museoliitto
Pakistaniin perustettiin museoliitto 3.10.2013. Liiton perustamisessa Suomen museoliitolla oli vahva osuus muun muassa liiton toiminta-ajatuksen ja toimintamallin rakentamisessa.


Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtajaksi Olli Joensuu, Kimmo Levästä varapuheenjohtaja


Museoliiton kirjamessukuulumisia Turusta
Suomen museoliitto osallistui Turun Kirjamessuille 4.-6.10.2013. Osastoa isännöivät tänä vuonna Forum Marinum ja Rauman Merimuseo.


Suomen museohistoria lyhyenä ja ytimekkäänä näköisversiona
Turun akatemian kokoelmat alkoivat muodostua jo 1600-luvun puolivälissä. Nykyään Suomessa toimii noin tuhat museota. Suomalaisten museoiden historiaa voi selata nyt näppäränä näköisversiona.


Museoliitto mukana Turun kirjamessuilla 4.-6.10.2013
Turun kansainväliset Kirjamessut järjestetään yhdessä Turun Ruoka- ja Viinimessujen, Tiedemessujen sekä Levymessujen kanssa 4.-6.10.2013. Suomen museoliitto on mukana kirjamessuilla Kirjamessujen päätoimikunnan jäsenenä. Osastoa isännöivät tänä vuonna Forum Marinum ja Rauman merimuseo.


Mennään museoon! -viikkoa vietetään 8.-11.10.2013
Tänä vuonna koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa viettää lähes viisikymmentä museota eri paikkakunnilla. Luvassa on opastuskierroksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta monessa muodossa katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin on viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy.


Aika päivittää Museoliiton näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää Näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Vuosittain kalenterista löytyy satoja näyttelyitä. Näyttelykalenterin perusteella kootaan myös Museo-lehdessä julkaistavat näyttelytiedot.


Onnea 10-vuotiaalle Kulttuuria kaikille -palvelulle!
Kulttuuria kaikille -palvelu vietti syyskuussa 10-vuotista taivaltaan kulttuurin ja taiteen saavutettavuuden parissa. Samalla juhlistettiin uutta yhdistystä, joka jatkossa toimii Kulttuuria kaikille -palvelun taustalla.


Rautaisannos museotilastoja ja museotutkimuksia
Suomessa on yli 1 000 museota. Ammatillisesti hoidettuja, ympärivuoden avoinna olevia museokohteita on runsaat 300. Muut ovat lähinnä kesäaikaan avoinna olevia kotiseutumuseoita.


Museoväki 2013 -tutkimus kertoo museoiden olevan aiempaa parempia työpaikkoja
Kalle Kallio arvioi tuoreen Museoväki 2013 -tutkimuksen tuloksia.


Tutkimus: Museoista on tullut aiempaa parempia työpaikkoja
Museoissa työskentelevillä on poikkeuksellisen korkea koulutus. Miehiä museoalalla on vain joka viides.


Tutkimustietoa kulttuurilaitosten valtionosuuksien kohdentumisesta


Euroopan parlamentilta voimakas tuki suomalaiselle rahapelijärjestelmälle


Museo 2015 -hankkeen uudet työntekijät
Museo 2015 -hankkeen tiedottajaksi on valittu FM Riikka Sainio. Kesäkuussa Museo 2015 -hankkeessa aloitti myös uusi IT-suunnittelija FM Pekka Korhonen.


Museoalan eettisiä kysymyksiä käsittelevä verkkojulkaisu
Sveitsin ICOM-komitea on julkaissut verkossa museoalan ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä käsittelevän kirjan.


LEM-projektin päätöskonferenssi ja julkaisut verkossa
Kolmivuotinen LEM - the Learning Museum -verkostoprojekti lähestyy päätöstään. Projektin tuloksia tarkastellaan 20.9. kansainvälisessä "The Learning Museum" -konferenssissa, joka pidetään Bolognassa.


Uusia I Love Museums -museokauppatuotteita
Keskimääräistä sydämellisempi paita museokauppaan? Tarjolla on uusia I Love Museums -museokauppatuotteita.


Ulkomaisten rahapelien markkinointi Suomessa on laitonta
Jos museotanne lähestytään tarkoituksena markkinoida ulkomaisia rahapelejä, ottakaa välittömästi yhteyttä pääsihteeri Kimmo Levään tai Poliisihallitukseen.


Museot kulttuurimatkailun kärkeen
Museot kulttuurimatkailun kärkeen -hanke on alkanut Museoliitossa elokuussa. Vuoden kestävän hankkeen rahoitus on opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta, joka on tarkoitettu kulttuurin matkailulliseen tuotteistamiseen.


CIMO:n hankeklinikat syksyllä 2013
CIMO vastaa Suomessa Kulttuuri- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Uuden Luovan Euroopan tarkkoja hakukriteerejä ei olla vielä julkaistu, mutta ennen ohjelman yksityiskohtien julkaisua CIMO järjestää kaksi hankeklinikkaa eurooppalaisia yhteistyöhankkeita suunnitteleville.


Mennään museoon!
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 8.-11.10.2013. Tule mukaan järjestämään ohjelmaa!


Kätevä tapa seurata kulttuuri- ja museouutisia


Opas suomalais-venäläiseen näyttelyvaihtoon
Ruotsinsalmi-hankkeen projektipäällikön Esa Hassisen kokoama näyttelyvaihto-opas on nyt selattavissa näköisversiona.


Budjettiesitys ei sisällä yllätyksiä


Töitä tarjolla: tiedottajaksi Museo 2015 -hankkeeseen


Museoalalle suunnattu Grundtvig-kurssi Digital storytelling -menetelmästä
Oletko kiinnostunut yleisön aktivoinnista? Haluatko oppia "Digital storytelling" -menetelmän? Hae Roomassa järjestettävälle Grundtvig-kurssille!


Suomen museoliitto ja pakistanilainen Lyallpur museo sopivat yhteistyöstä
Suomen museoliitto ja pakistanilainen Lyallpur museo allekirjoittivat 19.6.2013 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on muun muassa kehittää museoalan koulutusta ja museoiden välistä yhteistyötä Pakistanissa. Ensimmäisinä konkreettisina tavoitteina on koulutusseminaarin järjestäminen ja museoliiton perustaminen Pakistaniin.


Uudenlainen kaupunkiopas pääkaupunkiseudulle
Helsinki Design Guide on uudenlainen kaupunkiopaskonsepti, jossa esitellään kiinnostavia kohteita riippumattomien suositusten perusteella. Opas tehtiin alun perin osaksi Helsinki World Design Capital (WDC) hanketta viime vuonna. Se sai hyvän vastaanoton ja nyt opasta ollaan vakiinnuttamassa osaksi pääkaupunkiseudun matkailukohteiden markkinointia ja viestintää.


Taloudellisen vaikuttavuuden tutkimus meneillään - lähetäthän täytetyt lomakkeet tutkijoille
Vaasan yliopisto tutkii Suomen museoliiton tilauksesta museoiden näyttelytoimintojen taloudellista vaikuttavuutta alueellaan. Museoihin on lähetetty tutkimukseen liittyvät kyselylomakkeet touko-kesäkuun aikana. Tutkimuslomake on pyritty tekemään vastaajalle mahdollisimman helpoksi, mutta normaaliin kävijätutkimukseen verrattuna vastaaminen vaatii enemmän keskittymistä.


Lomailija löytää lähimmät museot älypuhelimellaan


Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen
Osana Avara museo -hanketta tuotettiin Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen. Julkaisun tarkoitus on tukea museoissa työskenteleviä asiantuntijoita oman työnsä kehittämisessä.


Tuore tutkimus avaa näkökulmia kulttuurimatkailun verkostotoimintaan
Haaga-Perho on julkistanut raportin, jossa selvitetään Suomeen suuntautuvan kulttuurimatkailun verkostotoimintaa. Raportin pohjana on tutkimus, jossa haastateltiin kulttuurimatkailun parissa työskentelevien näkemyksiä kulttuurimatkailun kehittämisestä. Tutkimuksessa nousi esiin, että luovat alat ja matkailuala kaipaavat suunnitelmallista toimintaa kulttuurimatkailun kehittämiseksi.


Vastaa kyselyyn Museoliiton jäsenviestinnästä - voita I love Museums -tuotteita!
Museoliitto kehittää jäsenistölle suunnattua viestintää. Käythän vastaamassa lyhyeen kyselyyn, jossa kartoitetaan jäsenyhteisöjen henkilökunnan ajatuksia Museoliiton viestinnästä. Kaikkien vastannaiden kesken arvotaan I love Museums -tuotteita.


Mennään museoon!
Koululaisten ja opiskelijoiden oma Museoviikko järjestetään tänä vuonna 8.-11.10.2013. Tule mukaan järjestämään ohjelmaa!


Valtion taidemuseosta Kansallisgalleria
Valtion taidemuseon asemaa, hallintoa, rahoitusta sekä kokoelman hallinnointia uudistetaan. Hallitus antoi asiaa koskevan lakiesityksen torstaina. Valtion taidemuseon tilalle syntyy Kansallisgalleria.


Uusia palkintoja museoalan huippusuorituksille


Tutkimus museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta
Suomen museoliitto tutkii 90. juhlavuotensa kunniaksi yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa, mitkä ovat museoiden näyttely- ja tapahtumatoiminnan taloudelliset vaikutukset museoissa ja niiden toimintaympäristössä. Tutkimus tehdään kaikissa Suomen museoliiton jäsenmuseoissa ja sen tulokset valmistuvat syksyn 2013 aikana.


Kokemuksia Museoviikolta
Museoviikkoa vietettiin teemalla Yhdessä museoon 13.-19.5.2013. Teemaviikkoon osallistui lähes yhdeksänkymmentä museota ympäri maan. Kansainvälinen museopäivä 18.5. osui tänä vuonna sopivasti Museoviikon lauantaihin. Useisiin museoihin oli vapaa sisäänpääsy ja museoissa vietettiin Museoiden yötä erilaisin tapahtumin ja pidennetyin aukioloin. Museoliitto on kerännyt palautetta viikkoon osallistuneita museoita.


Ministeri Arhinmäki: Kulttuurin säästöt kohdistettava muuhun kuin työntekijöihin
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on vedonnut teattereihin ja muihin taidelaitoksiin, jotta ne pyrkisivät kohdistamaan toimintamäärärahojensa säästöt muuhun kuin työntekijöihin. Puheenvuorossaan Arhinmäki tuo esiin myös museoille ajankohtaisen vos-järjestelmän uudistamisen.


Museoliiton vuosikertomuksen 2012 näköisversio selattavissa


Vastaathan Museoväki'13 -kyselyyn!
Suomen museoliitto on viiden vuoden välein kerännyt tietoja museoissa työskentelevistä henkilöistä. Museoväki'13 -kysely on tarkoitettu kaikille museoiden työntekijöille, jotka ovat työskennelleet yhtäjaksoisesti museoalalla vähintään puoli vuotta.


Pekka Ravi on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja


Suomen museoliiton apurahat jaettu
Suomen museoliitto on jakanut 90-vuotisjuhlansa kunniaksi 10 000 euron arvosta apurajoja ulkomaille suuntautuviin tutkimusmatkoihin, tutkimustoimintaan ja opintomatkoihin.


Museoliiton mitalit jaettiin Kymenlaakson museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin kuudelle henkilöille tai yhteisölle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisilla museopäivillä Kouvolassa 22.5.2013.


Valtakunnalliset museopäivät kokoavat museoalan ammattilaiset Kouvolaan


Designmuseo asettaa selvitysryhmän pohtimaan taiteen ja muotoilun museokeskusta
Museotoiminta ja kulttuurikenttä ovat murroksessa ja kehittyvä yhteiskunta luo museoille yhä moninaisempia toiminnallisia ja strategisia haasteita. Designmuseo vastaa sekä tämän päivän että 2020-luvun haasteisiin kehittämällä omaa toimintaansa avoimesti tulevaisuuteen katsoen.


Suomi liittyi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimukseen
Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta tehty yleissopimus tulee voimaan Suomessa 21.5.2013. Sopimuksen on ratifioinut tähän mennessä 152 valtiota. Suomi liittyy Pohjoismaista viimeisenä yleissopimukseen.


Avara museo -hanke palkittiin vuoden museopedagogisena tekona


Museoviikkoa vietetään 13.-19. toukokuuta


Varapuhemies Pekka Ravi puheenjohtajaehdokkaaksi


Joka toinen ruotsalainen käy museoissa
Ruotsin museoliiton teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet (54 %) 18-65 -vuotiaista ruotsalaisista on vieraillut museossa viimeisen vuoden sisällä.


Uusi museokauppatuote: I love museums -sadeviitta
Nyt voit liputtaa museoiden "tykkäämisestä" konkreettisesti kansainvälisellä rakkaudentunnuksella. Valkoinen muovipallo kätkee sisälleen sadeviitan. Pallon voi laittaa roikkumaan reppuun tai kassiin ja sadekuuron yllättäessä apu on lähellä.


Mitä yleisö ajattelee museoista?
Iso-Britannian museoliitto on julkaissut tutkimuksen, jossa selvitetään museoyleisön suhtautumista museoiden tulevaisuuteen ja odotuksia museoiden yhteiskunnallisesta roolista. Tutkimuksen avulla kehitetään Museums 2020 -visiota.


Kulttuurimatkailuoppaat kannustavat kulttuurin matkailulliseen hyödyntämiseen
Osana Culture Finland -hanketta on julkaistu kaksi kulttuurimatkailuun liittyvää opasta. Marianne Lehtimäen kirjoittamissa oppaissa kartoitetaan Suomen roolia eurooppalaisissa kulttuuriohjelmissa sekä pohditaan kulttuuristen voimavarojen hyödyntämistä matkailun hyödyntämisessä.


Museoviikolla yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Museoviikolle on ilmoittautunut 65 museota, jotka juhlistavat viikkoa näyttelyin, työpajoin, performanssein, teatteri- ja musiikkiesityksin sekä erityisopastuksin.


NEMO vaatii: Museot PSI-direktiivin ulkopuolelle
PSI-direktiiviin liittyvä keskustelu jatkuu. Eurooppalaisten museoliittojen neuvosto (NEMO) on ottanut voimakkaasti kantaa direktiiviin, joka voisi laveimmillaan tarkoittaa museoille velvoitetta jakaa julkisella rahoituksella digitoitua materiaalia veloituksetta ja ehdoitta kaikkien, myös kaupallisten toimijoiden käyttöön.


Kokemuksia Museoliiton ensimmäiseltä opintopolulta
Museoliiton koulutuspalvelut on aloittanut uuden opiskelumuodon, jossa tiettyyn teemaan syvennytään usean koulutuspäivän aikana. Ensimmäiset koulutuspolun suorittaneet valmistuivat maaliskuussa.


Oppiminen ja pedagogia suomalaisissa museoissa 2012 - kyselyn tuloksia
Nordisk centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) toteutti yhteistyössä Suomen museoliiton kanssa museonjohtajille suunnatun kyselyn, jossa kartoitettiin käsityksiä museo-oppimiseen ja pedagogiaan liittyen. Kysely lähetettiin kaikille Museoliiton jäsenmuseoille. Vastausprosentiksi muodostui 48,6.


Suomen museoliitto juhlii työn merkeissä
Vuonna 1923 perustettu Suomen museoliitto viettää 90. toimintavuottaan työn merkeissä juhlistaen suomalaisia museoita ja niiden toimintaa. Juhlavuonna toteutetaan ja käynnistetään hankkeita, joilla toivotaan olevan pitkäaikaisia myönteisiä vaikutuksia museoiden menestymiseen.


Museot joutuvat kiristämään tiukalla olevaa vyötä


Hae Luigi Micheletti Award -palkintoa!
European Museum Academyllä (EMA) on kolme palkintoa: The Luigi Micheletti Award, The EMA Prize (The European Museum Academy Prize) ja Children´s Museum Award. Tällä hetkellä haettavana on vuoden 2014 Micheletti-palkinto.


Pohjoismainen museotapaaminen Tukholmassa
Skandinaavinen museoliitto järjestää jäsenilleen Tukholmassa 28.-30.8.2013 poikkitieteellisen konferenssin, jonka teema on "Att skapa liv". Ohjelmaan kuuluu luentojen lisäksi myös museovierailuja Tukholmassa sekä laivamatka Birkaan, viikinkien 800-luvun kaupunkiin.


Seminaarissa pohditaan, kuinka museotoiminnan pitäisi muuttua


Suomen museoliiton apurahat haettavana
Suomen museoliitosta on haettavissa apurahoja yhteensä 10 000 euron arvosta. Apurahojen myöntäminen on osa Suomen museoliiton 90-vuotisjuhlaa.


Kulttuuribudjetin leikkaus vuonna 2014 on pelättyä pienempi


Seinätön museo -hankkeessa rakennetaan mobiiliopastus kymmeneen museoon
Suomen museoliitto kehittää Seinätön museo -mobiiliopastustuotetta yhdessä kymmenen pilottimuseon kanssa. Maaliskuussa aloitetun hankkeen aikana rakennetaan palvelu, jolla museo tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden älypuhelimella käytettävään opastuskierrokseen museorakennusten välittömässä ympäristössä.


Museoviikolla yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Museoviikon sivut on avattu osoitteessa: http://www.museoviikko.fi Museoiden käyttöön tarkoitettu juliste on ladattavissa samassa osoitteessa.


Muista päivittää näyttelykalenteri!
Suomen museoliitto ylläpitää näyttelykalenteria jäsenmuseoidensa ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri Kesänäyttelyiden lähestyessä aiemmin syötettyjä tietoja kannattaa tarkentaa, lisätä ja päivittää näyttelykalenterin verkkoversioon. Museoiden perustiedot voi päivittää samoilla näyttelykalenteritunnuksilla.


Museoiden Facebook-päivitykset yhdellä vilkaisulla


Kesällä tutkitaan museoiden taloudellista vaikuttavuutta
Suomen museoliitto on tilannut Vaasan yliopistolta tutkimuksen museoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta.


NEMO pohtii museoiden tulevaisuutta
Museoiden toimintaympäristö ja odotukset tulevaisuudesta ovat muuttuneet Euroopassa nopeasti. NEMO:n projektipäällikkö Julia Pagel pohtii artikkelissaan "What is the future for museums throughout Europe?", mitä museoiden pitäisi erityisesti tehdä, jotta tulevaisuus näyttäytyisi ja toteutuisi mahdollisimman suotuisana.


EMYA-seminaari Belgiassa 15.-19.5.2013
Vuoden 2013 European Museum of the Year Award jaetaan 15.-19.5. järjestettävässä seminaarissa Gallo-Romeins Museumissa Belgiassa. Ehdokkaita palkinnon saajaksi on yhteensä 28. Suomesta ehdolla ovat Carelicum - Pohjois-Karjalan maakuntamuseo ja Suomen merimuseo.


Kysely kulttuurialan rahoitustarpeista
Mitkä ovat organisaationne rahoitustarpeet? Onko rahoituksen saanti este toimintanne kasvulle? Euroopan komissio on julkaissut verkossa kyselyn kulttuurialan rahoitustarpeista.


Kohti älykästä museotilaa -seminaari
Erilaiset teknologiaratkaisut sulautuvat yhä tiiviimmin elämäämme. Uusia innovaatioita voidaan hyödyntää myös museoissa ja näyttelytiloissa. Smart Space for Personal Guidance -projekti järjestää Espoossa 18.3.2013 kaikille avoimen seminaarin, jossa tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja museokävijöiden opastamiseen ja liikkumisen seurantaan.


Kysy museolta -tietopalvelu laajeni seitsemään museoon
Suomen valokuvataiteen museon vuonna 2011 lanseeraama Kysy museolta-verkkotietopalvelu on laajentunut seitsemän museon yhteiseksi palveluksi. Designmuseon, Helsingin kaupunginmuseon, Lusto - Suomen Metsämuseon, Suomen maatalousmuseon Saran, Suomen valokuvataiteen museon, Teatterimuseon ja Tekniikan museon palvelu on avattu osoitteessa www.kysymuseolta.fi


Suomen museoliiton koulutuspalvelut uudistuvat
Museoliitto on ottanut käyttöön uuden, entistä kätevämmän ilmoittautumisjärjestelmän. Uutta ovat myös Museoliiton koulutuspalvelujen ilme ja tunnuslause, jotka on esillä ensimmäistä kertaa tällä viikolla julkaistavassa Museo-lehdessä.


Ensimmäinen taideneuvosto nimetty
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on nimennyt taideneuvoston puheenjohtajan ja jäsenet toimikaudeksi 1.1.2013-31.8.2016. Uuden taideneuvoston puheenjohtajana toimii rehtori Tiina Rosenberg (Helsinki).


Museot päättivät työnjaosta: samaa materiaalia ei tallenneta moneen paikkaan
Museot ovat hukkumassa tavaratulvan alle. Nyt ne hakevat ratkaisua varastotilojen riittävyyteen uudenlaisesta yhteistyöstä.


Museoviikko 2013: Yhdessä museoon!
Museoviikkoa vietetään 13.-19.5.2013 teemalla Yhdessä museoon. Teemalla tuodaan esiin museoiden yhteisöllistä merkitystä paikkoina, joissa tavataan ystäviä ja perheenjäseniä. Teema antaa mahdollisuuden järjestää eri ryhmille ohjelmaa tai kutsua erilaisia yhteisöjä jakamaan museokokemuksia ja myös osallistumaan tapahtuman järjestämiseen.


Museoliitto Matkamessuilla 17.-20.1.2013
Museoliitto osallistui ensimmäistä kertaa Matkamessuille Helsingissä. Messujen infopaikalla esiteltiin Suomen museoliiton tarjoamaa mobiilihakupalvelua, joka kattaa lähes tuhannen museon tiedot. Museoiden mobiilihakupalvelu otettiin innostuneesti vastaan matkailun ammattilaisten ja suuren yleisön joukossa.


Ruotsalaiset museot kiinnostavat kävijöitä
Riksförbundet Sveriges museer on tilastoinut ruotsalaisten museoiden kävijämääriä, jotka ovat nousseet vuosi vuodelta. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana kävijämäärät ovat kasvaneet 23 prosentilla 14,7 miljoonasta (vuonna 2003) lähes 18 miljoonaan (vuonna 2012). Kävijämäärät todistavat, että museoilla on suuri merkitys Ruotsin nopeasti kasvavalla matkailualalla.


Valtakunnallinen tallennustyönjako on nyt selvitetty
Selvitys valtakunnallisen tallennustyönjakomallin laatimisesta ja käyttöönotosta kulttuurihistoriallisille museoille on valmistunut. Selvityksen tarkoituksena oli määritellä, mitä museot tallentavat suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista kokoelmiinsa ja miten tallennus eri museoiden kesken jakautuu.


Kulttuurialan kattojärjestöt ajamaan alan yhdenvertaisuutta
Kulttuurialan kattojärjestöt ovat perustaneet uuden yhdistyksen, joka luotsaa jatkossa tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävää Kulttuuria kaikille -palvelua. Yhdistyksen puheenjohtajana aloittaa presidentti Tarja Halonen ja varapuheenjohtajana Kimmo Levä. Museoliitto on yksi perustajajäsenistä.


Museot.fi-sivuston mobiiliversio koekäytössä - tarkistathan oman museosi tiedot!
Museoliitto avaa lähipäivinä matkapuhelimella käytettävän sivustonm.museot.fi. Palvelusta löytyvät kaikki Museot.fi-sivuston museot, näyttelyt ja tapahtumat. Palvelua voi käyttää kaikilla (uusimmilla) puhelimien verkkoselaimilla, eikä sitä varten tarvitse ladata erikseen uutta sovellusta.


Museoilla ennätysvuosi: miljoonan kävijän raja ylittyi suosikkimuseoissa
Suomen suosituimpien museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä kasvoi viime vuonna viidenneksellä. Ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa viiden suosituimman museon kävijämäärä rikkoi miljoonan rajapyykin. Ennätys syntyi Ateneumin taidemuseossa järjestyn Helene Schjerfbeck -näyttelyn ansiosta, sillä Schjerfbeckin teoksiin tutustui peräti 231 000 kävijää.


Encouraging Collections Mobility - A Way Forward for Museums in Europe julkaisun keskeinen aineisto suomeksi
Collections Mobility 2.0 -hanke kehitti vuosina 2009-2011 toimintamalleja museokokoelmien hyödyntämiseen ajatuksena eurooppalaisen kulttuuriperinnön levittämisestä taidekokoelmien liikkuvuutta lisäämällä. Hankkeen tuloksia on nyt julkaistu suomeksi.


Euroopan neuvoston museopalkinto Liverpoolin kaupunginmuseolle
Liverpoolissa iloitaan, koska kaupunginmuseo sai Euroopan neuvoston museopalkinnon. Palkinto on jaettu vuodesta 1977 saakka museoille, jotka merkittävällä tavalla auttavat ymmärtämään eurooppalaista kulttuuriperintöä.


Edunsaajat esille Veikkauksen kanavissa
Veikkaus etsii jatkuvasti kiinnostavia tarinoita, joilla voi konkretisoida Veikkauksen tuoton merkitystä suomalaiselle taiteelle, liikunnalle, nuorisotyölle ja tieteelle.


Museoalan edustajia kuvataiteen näyttöapurahalautakuntaan
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut 1.1.2013 alkavaksi kolmivuotiskaudeksi kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan. Museoliiton asettamat ehdokkaat lautakuntaan olivat erityisasiantuntija Helka Ketonen ja museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen, jotka molemmat tulivat valituiksi.


Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän Finnan testiversio julkistettu
Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymä Finna on avattutestikäyttöön osoitteessa finna.fi. Hakupalvelun ulkoasu valmistuu tammikuun lopussa.


Museo-, arkisto-, tiedekeskus- ja kirjastopedagogiikan alojen erikoistumisohjelma
Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää 11.2.-31.12.2013 yhteistyössä Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen täydennyskoulutuslaitosten kanssa oppisopimustyyppisen erikoistumisohjelman (30 op) "MATKa-pedagogiikka". Opinnoissa tarkastellaan museo,- arkisto-, tiedekeskus- ja kirjastopedagogiikka. Ilmoittautuminen päättyy 14.1.2013.


Museoiden näyttelykevät 2013: Suomi-kuvaa ja kansainvälisyyttä
Miltä näyttää museoiden alkava näyttelykevät? Alle on poimittu muutamia esimerkkejä suomalaista identiteettiä kuvaavista, taiteilijoiden merkkivuosiin liittyvistä ja kansainvälistä taidetta esittelevistä näyttelyistä. Voit tutustua kaikkiin yli 550 näyttelyyn ja 160 tapahtumaan näyttelykalenterissa:www.museot.fi/nayttelykalenteri.