TIEDOTTEET
 

2019

 


European Museum of the Year 2021 -kilpailu avoinna
European Museum Forum järjestää vuosittain toukokuussa European Museum of the Year Award (EMYA) -konferenssin, jossa valitaan vuoden eurooppalainen museo.


Joulukirje kansanedustajille
Museoliitto lähettää vuosittain kansanedustajille Museo-lehden ja joulukirjeen, jossa kootaan yhteen vuoden ajankohtaiset museoasiat.


Museopalkintojen hakuaika päättyy 31.12.2019. Hae Vuoden museoksi!
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea ovat vuodesta 2014 lähtien jakaneet Vuoden museon tunnustuspalkinnon. Vuoden museo 2020 -tunnustuspalkinto myönnetään museon oman hakemuksen tai jonkun muun tahon tekemän esityksen perusteella.


Museopäivää vietetään ensi vuonna maanantaina 18.5.2020
Vuonna 2020 kansainvälistä museoviikkoa vietetään 18.5.-24.5.2020 ja kansainvälistä museopäivää maanantaina 18.5.2020. Suomen museoliitto rohkaisee jäsenmuseoitaan viettämään kansainvälistä museopäivää.


Museoammattilaisten oma verkkojulkaisu MuseoPro on avattu
Suomen museoliitto on avannut uuden verkkojulkaisun, joka on museoammattilaisten sisäisen kehittämisen areena.


Talven Museo-lehti on ilmestynyt teemalla liikenne
Museo-lehden 4/2019 pääjutussa perehdytään kansainväliseen näyttelylogistiikkaan ja museoiden väliseen yhteistyöhön Museokeskus Vapriikin Ostia, portti Roomaan -näyttelyn kautta. Liikenne-teemaa lähestytään myös esimerkiksi taiteen ja ajankohtaisten näyttelyvinkkien kautta.


Lukuisten kansainvälisten museopalkintojen hakuajat nyt käynnissä
Alkuvuodesta 2020 päättyy monen kansainvälisen museopalkinnon hakuaika. Katso kilpailuvaihtoehdot ja ilmoita museosi mukaan sopivaan kilpailuun.


NEMO rohkaisee museoalantoimijoita osallistumaan Fridays for Future -ilmastoliikkeeseen
Network of European Museum Organizations NEMO on julkaissut idealistan, jonka inspiroimana museoalantoimijat kautta maailman voivat tukea #FridaysForFuture-kampanjaa. Idealista on nyt saatavilla myös suomeksi.


Vuoden arkistoteko ja kunniamaininta 2019
Kansallisarkisto tiedotti 31.10.2019, mikä teko valittiin Arkistojen päivän toimikunnan toimesta vuoden 2019 arkistoteoksi. Valituksi tuli tutkija Marjaliisa Hentilän ja tutkija Mikko Kosusen toimittama teos Demokratian muisti: Työväen arkisto 110 vuotta.


Päätökset museoiden valtionosuusjärjestelmästä on julkistettu
Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt päätökset museoiden valtionosuuksista sekä nimennyt valtionosuutta saavat museot.


Lisätietoa taidenäyttelyjen takavarikointikiellosta ja ns. Jukos-lausekkeesta
Suomalaisten ja venäläisten museoiden välinen näyttely-yhteistyö helpottuu.


Rekisteri Museo-lehden juttuvinkeille on nyt auki
Olemme avanneet rekisterit, joihin voi ilmoittaa juttuvinkkejä ensi vuoden Museo-lehden numeroihin. Vuoden 2020 teemat ovat WAU!, työ, kauhu ja intohimo. 


Jenna Honkanen Museoliiton edunvalvonta- ja viestintätiimiin


Vuoden 2020 museokampanjat kalenteriin
Museoliitto järjestää vuonna 2020 kolme valtakunnallista viestintäkampanjaa: Museoviikon, Poliitikon museoharjoittelun sekä Opi museossa -viikon. Teemaviikkojen päivämäärät on päätetty ja toivomme museoiden ottavan ne huomioon ensi vuoden aikataulujen suunnittelussa.


Nyt on aika hakea Vuoden museo- ja Vuoden museojulkaisu 2020 -palkintoja
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Museokortti palkitsee myös yleisön suosikkimuseon. 


Ilmoitusmyynti käynnissä: Museo-lehden talvinumero ilmestyy 5.12.
Museo-lehden lukijat haluavat tietää sekä meneillään olevista museoiden näyttelyistä että tulevasta näyttelytarjonnasta. Miksi et kertoisi niistä heille Museo-lehden näyttelyliitteessä? Vuoden viimeinen Museo-lehti ilmestyy 5.12. sopivasti joululomien alla. Silloin on aikaa viettää perheen ja ystävien parissa, vierailla museoissa sekä suunnitella museovierailuja kotipaikkakunnalla ja kotimaan matkakohteisiin.


MUSEO mukana Kultti ry:n laatulehtikilpailussa
Museo-lehteä tehdään tunnetuksi monin tavoin. Yksi tapa nostaa lehti suuren yleisön tietoisuuteen on osallistua kilpailuihin. Museo-lehti on mukana ensimmäisen kerran Kultti ry:n laatulehtikilpailussa.


Opi museossa -viikon teemana on ilmastonmuutos
Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kymmenettä kertaa 1.–4.10.2019. Tänä vuonna viikon vietossa painotetaan museoiden tekemää ilmastonmuutokseen liittyvää työtä.


Turun kirjamessut 4.-6.10.2019
Turun kirjamessujen teemoina on tänä vuonna teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito.


Museo-lehden teemat vuonna 2020
Museo-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuoden 2020 teemat ovat WAU!, työ, kauhu ja intohimo. Museo-lehti toivoo museoilta vinkkejä sekä teemaan liittyvistä että muista ensi vuonna ajankohtaisista museoaiheista.


Opi museossa -viikon teemana on ilmastonmuutos
Opi museossa -viikko järjestetään kymmenettä kertaa lokakuun alussa 1.–4.10.2019. Tänä vuonna viikon vietossa painotetaan museoiden tekemää ilmastonmuutokseen liittyvää työtä ja ohjelmaa erityisesti kasvatuksen näkökulmasta. Viikon ohjelmaan voi nostaa mukaan aiheeseen liittyvät ohjelmat ja tapahtumat sekä entiseen tapaan kaikenlaiset muutkin koululaisille ja opiskelijoille suunnatut ohjelmat. 


Syksyn luontoteemainen Museo-lehti on ilmestynyt
Museo-lehden 3/2019 sisältö pureutuu syvälle luontoon. Lehden pääjutussa perehdytään ilmastonmuutokseen museonäkökulmasta. Haastateltavana on kansainvälinen museoasiantuntija Henry McGhie, joka kannustaa museoita ottamaan rohkeasti edelläkävijän roolin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.


Museoiden taidekokoelmat saavutettavaksi
Museoliitto teki syyskuussa kyselyn museoille, jotka ovat solmineet Suomen museoliiton kanssa sopimuksen kokoelmiensa teosten esittämisestä avoimissa tietoverkoissa. Sopimuksen on tähän mennessä tehnyt 24 päätoimisesti hoidettua museota. Vuoden 2018 lopussa verkkoon oli laitettu yli 3 000 teosta lähes 900 taiteilijalta. Suomen museoliiton ja Kuvaston vuonna 2017 tekemä sopimus museoiden kokoelmien verkkokäytöstä kattaa myös Kuvastoon kuulumattomien tekijänoikeudenalaisten teosten esilläpidon. Lue lisää:https://www.museoliitto.fi/taidekokoelmat


Opi museossa -viikko kuukauden päästä
Opi museossa -viikko järjestetään kymmenettä kertaa lokakuun alussa 1.–4.10. Koululaisten ja opiskelijoiden oman teemaviikon puitteissa voi järjestää monenlaista ohjelmaa lapsille ja nuorille tai esimerkiksi jalkautua kouluihin. Tänä vuonna viikon vietossa painotetaan museoiden tekemää ilmastonmuutokseen liittyvää työtä ja ohjelmaa erityisesti kasvatuksen näkökulmasta.


Hakuaika avoinna: OKM:n erityisavustus digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen tukemiseen, yhteisiin palveluihin yleisille kirjastoille, museoiden kokoelmajärjestelmien rajapintatyöhön sekä museokokoelmien digitointiin
Kyseessä on haku erityisavustuksia varten, joilla tuetaan kansallisia digitaalisen kulttuuriperinnön infrastruktuureja, yleisten kirjastojen yhteisiä palveluita, museoiden kokoelmahallintajärjestelmien rajapintatyötä Finna-palveluun liittymiseksi sekä museokokoelmien digitointa ja julkaisemista Finna- ja Europeana-palveluissa.


Tällä viikolla yli 70 poliitikkoa osallistuu museoharjoitteluun 25 paikkakunnalla – mukana on ministereitä, kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja ja muita museoiden toiminnalle tärkeitä päättäjiä
Suomen museoliiton koordinoima Poliitikon museoharjoittelu -kampanja järjestetään 26.–30.8.2019. Viikon aikana yli 70 poliitikkoa tutustuu museotyöhön 40 museossa käytännönläheisellä tavalla. 


Haku avoinna: Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot ja Europa Nostra -palkinnot 2020
Onko kulttuuriperintöhankkeesi kansainvälisesti huipputasoinen tai erityisen hyvä malli muille?  Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen hakuaika päättyy 1.10.


Poliitikot työharjoittelussa museoissa 26.-30.8.2019
Suomen museoliiton koordinoima Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikko tuo yli 60 päättäjää tutustumaan museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Perinteisen museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien digitointia tai näyttelyn rakentamista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa.


Valtion rahoitus museoalalle kasvaa budjettiesityksessä
Valtiovarainministeriön 16.8.2019 julkaisemassa talousarviossa esitetään uuden valtionosuusjärjestelmän mukaiset henkilötyövuosien määrät, keskimääräiset yksikköhinnat, henkilötyövuosimäärä alueelliseen tehtäviin sekä museoiden valtakunnallisiin tehtäviin suunnattu rahoitus. Kokonaisuutena esityksen mukaan valtion rahoituksen kasvu museoalalle on noin 6 miljoonaa euroa. Myös valtionosuuden laskennallisena perusteena käytettävä henkilötyövuosien määrä kasvaa.


Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen tutustuvat museotyöhön torstaina 29.8.2019
Suomen museoliitto osallistuu Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaan yhdessä kulttuuriministeri Hanna Kososen ja eduskunnan varapuhemiehen Tuula Haataisen kanssa. Museoharjoittelun aikana tutustutaan käytännön museotyöhön.


Kirjoittajaksi MuseoPro-verkkojulkaisuun
Museoliitto etsii MuseoPro-julkaisun toimitustyöstä kiinnostuneita museoammattilaisia ja freelance-toimittajia.


EMA-palkinnot jaetaan Ljubljanassa 19.-21.9.2019
European Museum Academyn (EMA) vuosittainen konferenssi järjestetään Ljubljanassa, Sloveniassa 19.-21.9.2019. Konferenssissa julkistetaan The EMA Prize-, The Luigi Micheletti Award- ja DASA Award -palkintojen saajat sekä esitellään kaikki finalistit.


Varaa ilmoitustilaa syksyn MUSEO-lehdestä 13.8. mennessä
Syksyllä 2018 tehdyn Museo-lehden lukijakyselyn mukaan lehteen toivottiin enemmän juttuja näyttelyistä, ajankohtaisten näyttelyiden vinkkipalstaa ja kattavampaa näyttelykalenteria. Moniin toiveisiin on vastattu lehden sisällön kautta, mutta myös museoilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen kuinka kattavasti Suomen näyttelyt ja muu museotoiminta näkyvät lehdessä. Yksi helppo ja varma tapa näkyä on näyttelyliitteessä ilmoittaminen. 


Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apurahan toinen hakukierros on avoinna 12.–30.8.
Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha tähtää suomalaisten museoiden uudistamiseen yhä kiinnostavimmiksi, enemmän yleisöä houkuttelevimmiksi sekä paremmin tietoa välittäviksi. Toisen vaiheen apurahat ovat haettavissa 12.–30.8.2019. Hakemukset jätetään apurahanhakijan verkkopalvelun kautta. Haku sulkeutuu kello 16 viimeisenä hakupäivänä.


Vielä ehtii kutsua poliitikon museoharjoitteluun
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikko lähestyy. Museot ovat ideoineet monipuolisia, käytännönläheisiä työharjoittelupäiviä. Kutsut on otettu innolla vastaan ja museoharjoitteluun on ilmoittautunut jo useita kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja sekä muita päättäjiä. Kampanjaviikkoa vietetään 26.–30.8.2019.


Museoliiton uudet työntekijät
Museoliiton henkilökunta vahvistuu kahdella museoalan osaajalla. Kookos-kokoelmahallintapalvelun asiantuntijana on aloittanut FM Salla Rimpinen. Elokuun alussa koulutus- ja kehittämispalvelutiimissä aloittaa koulutus- ja kehittämisasiantuntija, FM Laura Kokki.


Kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti perinteisen kesäkirjeensä kansanedustajille. Kirjeen mukana kansaedustajat saivat uusimman Museo-lehden.


Museoiden pääsylipputulot vahvassa kasvussa
Museoiden pääsylipputulot ovat kasvaneet viime vuosina selvästi. Muutosta selittää Museokortti.


Liity MuseoPron lukijapaneeliin
MuseoPro-verkkojulkaisun verkkopaneeli on avattu! Kyseessä on suljettu Facebook-ryhmä, jossa suunnitellaan joulukuussa avattavan, museoammattilaisille suunnatun julkaisun sisältöä sekä kerätään palautetta. 


Opi museossa -viikon teemana ilmastonmuutos
Suomen museoliiton koordinoima Opi museossa -viikko järjestetään kymmenettä kertaa lokakuun alussa 1.–4.10. Koululaisten ja opiskelijoiden oman teemaviikon puitteissa voi järjestää monenlaista ohjelmaa lapsille ja nuorille tai esimerkiksi jalkautua kouluihin. Tänä vuonna viikon vietossa painotetaan museoiden tekemää ilmastonmuutokseen liittyvää työtä ja ohjelmaa erityisesti kasvatuksen näkökulmasta.


Ilmoita museosi Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaan
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoa vietetään 26.–30.8.2019. Suomen museoliitto kannustaa kaikkia museoita kutsumaan omalle toiminnalle olennaiset päättäjät tutustumaan museon toimintaan.


MuseoPro-verkkojulkaisu avataan joulukuussa
Museoliitto aloittaa uuden museoammattilaisille suunnatun verkkojulkaisun MuseoPron. Valmistelu on käynnissä parhaillaan ja julkaisu avataan Museoliiton Tietopäivässä 12.12.2019. 


Kesän MUSEO-lehdessä urheillaan
Kesän MUSEO-lehti on ilmestynyt. Lehdessä pureudutaan urheilumuseoiden maailmaan sekä urheiluun ja liikuntaan taiteessa. Lisäksi mukana on monia muita ajankohtaisia aiheita kesän museoretkille. MUSEO löytyy nyt myös Lehtipisteen jakelusta eri puolilta Suomea.


Hallitusohjelma tukee kulttuuria
Maanantaina 3.6. julkaistu uusi hallitusohjelma ”Osallistava ja osaava Suomi” on saanut positiivisen vastaanoton kulttuurialalla.


Museopäivät 2020 järjestetään Espoossa
Varaus kalenteriin: ensi vuoden Museopäivät järjestetään 13.-15.5.2020 Espoossa.


Satakunnan museosta Vuoden museo 2019
Vuoden 2019 museopalkinnot jaettiin tänään 16.5. Museopalkintogaalassa Tampereella. Vuoden museo 2019 -tittelin voitti Satakunnan museo. Vuoden erikoispalkinnon sai Amos Rex. Vuoden museoviestintäteko -palkinto myönnettiin Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestinnälle. Museokortin erikoispalkinnon voittivat Ateneumin taidemuseo ja Suomen käsityön museo.


Pekka Sauri on Suomen museoliiton hallituksen uusi puheenjohtaja
Työelämäprofessori Pekka Sauri on valittu Suomen museoliiton puheenjohtajaksi Tampereella järjestetyssä liiton 96. vuosikokouksessa 16.5.2019.


Riitta Valorinta palkittiin Museoliiton mitalilla
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin museonjohtaja emerita Riitta Valorinnalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista.


Luovuutta ja ilmastoasiaa huomenna alkavilla Museopäivillä Tampereella
350 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoontuu Tampereelle keskiviikosta perjantaihin Valtakunnallisille museopäiville. Museopäivien teema on Ilmasto & muutos – Asiaa muuttuvasta museomaailmasta ilmastonmuutoksen ja työelämän murroksen keskellä.


Museoiden keväisellä tapahtumaviikolla ohjelmaa yli sadassa museossa
Museoviikkoa vietetään ensi viikolla 13.–19.5. eri puolilla Suomea yli sadassa museossa. Moniin museoihin on vapaa pääsy ja tarjolla on monenlaista ohjelmaa, tempauksia tai näyttelyiden avajaisia. Museoviikon alue- ja päiväkohtaiset ohjelmat löytyvät kätevästi museoviikko.fi-kalenterista. 


Ensi viikolla museoalan ammattilaiset ja vaikuttajat kokoontuvat Tampereelle puhumaan ilmastonmuutoksesta
Perinteiset Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Tampereella ensi viikolla 15.–17.5.2019. Lähes 340 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teema on Ilmasto & muutos – Asiaa muuttuvasta museomaailmasta ilmastonmuutoksen ja työelämän murroksen keskellä.


Leena Tokila Museoliiton pääsihteerin sijaiseksi 1.8.2019–31.1.2020
Suomen museoliitossa on käynnissä useita henkilökuntavaihdoksia. Leena Tokilasta tulee pääsihteerin sijainen ja Pauliina Kinasesta Tokilan sijainen. Tuuli Rajavuori on palannut viestintäpäälliköksi ja Nelli Korpi siirtyy toimituspäälliköksi. 


Tarinat peliin -hanke edisti museo- ja pelialojen yhteistyötä
Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteinen Tarinat peliin -hanke päättyi 30.4.2019. Hankkeen tuotokset on nyt koottu Museoliiton Moodle -verkkoalustalle. 


Ilmoita Museoviikon tapahtumat kalenteriin tällä viikolla
Museoviikkoa vietetään kahden viikon päästä 13.–19.5.2019. Lauantaina 18.5. on Kansainvälinen museopäivä, jonka teema on Museums as Cultural Hubs: TheFuture of Tradition.


Euro enemmän -hankkeen pilotointikausi käynnistyy toukokuussa
Euro enemmän -kehittämishankkeen pilotointikausi käynnistyy toukokuussa hankkeen neljässä pilottikohteessa: Arkkitehtuurimuseossa, Tekniikan museossa, Turun taidemuseossa ja Museokeskus Vapriikissa. Pilotoinnin tavoitteena on testata hankkeessa kehitettyä museokauppakonseptia sekä kerätä tietoja sen toimivuudesta. 


Onko Poliitikon museoharjoittelu -viikko kalenterissa?
Tutustuta poliitikot museoosi ja tutustu itse poliitikkoihin. Kutsu poliitikko museoon -kampanjaviikko muuttuu tänä vuonna Poliitikon museoharjoittelu -viikoksi, jolloin nimikin kertoo entistä paremmin viikon luonteesta. Kampanja järjestetään 26.–30.8.2019.


Ilmoita MUSEO-lehdessä – seuraava lehti on myynnissä myös Lehtipisteen myyntipisteissä
Olet ehkä lukenutkin, että MUSEO-lehti sijoittui toiseksi aikakauslehtien Paras kansi 2018 -kilpailussa. Toinen ilouutinen on, että saamme MUSEOn seuraavasta numerosta alkaen Lehtipisteen noin 150 irtomyyntipisteeseen eri puolilla Suomea. Menestyksen kunniaksi annamme kaikille 10 % alennuksen ilmoitushinnoista kesänumeron näyttelyliitteessä!


MUSEO-lehti tuli toiseksi aikakauslehtien kilpailussa
Suomen museoliiton julkaisema MUSEO-lehti tuli toiseksi Aikakausmedian järjestämän Edit 2018 -kilpailun Paras kansi -sarjassa. Voiton vei nuortenlehti Demi. Eilen järjestetyssä Edit-gaalassa julkaistiin kaikkiaan 17 sarjan voittajat. 


Suomen museoliitto kunnioittaa pitkäaikaisen työntekijänsä Anja Rantalan muistoa
Konservaattori Anja Tuulikki Rantala kuoli Elimäellä 23. maaliskuuta 93 vuotiaana. Hän oli syntynyt Elimäellä 26. lokakuuta 1925. Rantala työskenteli Suomen museoliitossa vuosina 1963–90.


Vuoden 2020 Museopäivät teillä? Avoin haku 26.4. asti.
Suomen museoliitto laittaa avoimeen hakuun vuoden 2020 Museopäivien paikkakunnan. 


Ilmastonmuutos puhuttaa Museopäivillä Tampereella
Valtakunnallisilla museopäivillä Tampereella 15.–17.5.2019 nostetaan keskusteluun museoiden rooli ilmastonmuutoksen vaikutusten ehkäisyssä. Media on tervetullut kuuntelemaan esityksiä, haastattelemaan asiantuntijoita ja perehtymään ajankohtaiseen aiheeseen museoiden näkökulmasta.


Vuoden museoviestintäteko 2019 -finalistit on valittu
Vuoden museoviestintäteko 2019 -kilpailun finaaliin on valittu viisi viestintätekoa: Hotelli- ja ravintolamuseon Suomen eväät -radio-ohjelmasarja, Joensuun taidemuseo Onnin NÄKY-teos, KAMU Espoon kaupunginmuseon Kauppiastavaratalo Heikintori 50 vuotta, Postimuseon Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn viestintä sekä Turun museokeskuksen ”U Can’t Touch This Turku Castle Summer Edition 2018”.


Henkilöstömuutoksia Kookos-kokoelmahallinnassa
Museoliiton Kookos-kokoelmahallintatiimissä tapahtuu henkilöstömuutoksia huhtikuussa. Uusi rekryrointi alkaa pian. 


Laita teoskokoelmasi näkyviin verkkosivuille
Suomen museoliitto ja Kuvasto allekirjoittivat keväällä 2017 sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien suomalaisten taiteilijoiden teosten esittämisen museon hallitsemilla verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.


Museoviikkoa vietetään toukokuussa – ilmoita museosi ohjelma tapahtumakalenteriin
Museoviikkoa vietetään 13.–19.5.2019 ja Kansainvälistä museopäivää viikon keskellä 18.5.


Vetoomus: Valtion on puututtava laittomien rahapeliyhtiöiden toimintaan
Veikkauksen edunvälittäjäverkosto on tänään luovuttanut eduskuntaryhmille vetoomuksen, jossa vaaditaan puuttumista laittomien rahapeliyhtiöiden toimintaan. Vetoomuksen ottivat vastaan kaikki Eduskuntaryhmät.


Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä Turun museopalvelujohtajan sijaiseksi
Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen siirtyy 1.8.2019 alkaen kuudeksi kuukaudeksi virkavapaalle. Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä on valittu museopalvelujohtajan viransijaiseksi ajalle 1.8.2019–31.1.2020.


Suomen museoliiton ansiomitalit jaetaan Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 16.5.2019 Tampereella
Mitalihakemus on tehtävä viimeistään 31.3.2019.


Vaikuttaminen uuden Museo-lehden teemana
Tänään ilmestyneessä kevään Museo-lehdessä pohditaan museoiden vaikuttamista ja vaikuttavuutta sekä esitellään useita kevään ajankohtaisia näyttelyitä.


Museoiden, orkestereiden, teattereiden ja festivaalien hallitusohjelmatavoitteet 2019–2023


Käsikirja museokaupan kehittämiseen on julkaistu
Euro enemmän -hanke tukee museoita museokauppojen kehittämisessä vuosina 2018–2019. Hankkeen ensimmäinen julkaisu, Museokauppakonsepti – Käsikirja museokaupan kehittämiseen, antaa museoille ja museokaupan vastaaville työntekijöille tietoa ja tarjoaa työkaluja muun muassa kaupan uudistamiseen ja myynnin kehittämiseen.


Museo-lehti merkittävän aikakauslehtikilpailun Paras kansi -finaaliin
Museo-lehti on päässyt Aikakauslehtien liiton järjestämän Edit-kilpailun finaaliin Paras kansi -sarjassa  Museo-lehti osallistuu kilpailuun vuoden 2018 kolmannen lehden kannella, joka kertoo muusikko Michael Monroen vierailusta Sibelius-museossa. 


Museoiden kävijämäärät kasvoivat maltillisesti
Museovirasto on tänään julkaissut alustavat vuoden 2018 museotilastot. Niiden mukaan Suomen ammatillisissa museoissa kävi 7,127 miljoonaa kävijää, mikä on 47 000 käyntiä (0,7 %) enemmän kuin edellisenä vuonna. 


Museo-lehti irtonumeromyyntiin museoihin entistä edullisemmin
Viime vuonna aloitettu Museo-lehden irtonumeromyynti jatkuu museoissa. Museo-lehti tarjoaa laadukasta ja innostavaa sisältöä kaikille museosta ja niiden sisällöistä kiinnostuneille. Museot ovatkin parhaita paikkoja, joista uusi lukija voi löytää Museo-lehden ja innostua laajemminkin museoasiasta.


Kevään Museopäivillä ratkotaan ilmastonmuutoskysymyksiä
Kevään tärkein museotapahtuma, Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 96. vuosikokous, järjestetään Tampereella 15.–17.5.2019. Tänä vuonna Museopäivät tarjoaa asiaa museoiden roolista ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.


Gallen-Kallelan Museo on Kookos-kokoelmahallinnan uusin käyttäjä
Suomen museoliitto ja Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö ovat solmineet palvelusopimuksen Kookos-kokoelmahallinnan käyttöönotosta ja ylläpidosta.


Lukijakysely julkaistu: Lukijat ovat tyytyväisiä Museo-lehteen
Syksyllä 2018 tehdyn Museo-lehden lukijakyselyn mukaan lehden uudistukseen ja nykyiseen linjaan ollaan tyytyväisiä. Lähes kaikkien vastaajien mielestä lehdessä on kiinnostavia ja ajankohtaisia juttuja, joista saa ideoita museovierailuille. 


Vuoden museo -finaaliin Amos Rex, Lönnströmin taidemuseo ja Satakunnan museo
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2019 -kilpailun finaaliin on valittu kolme museota: Amos Rex Helsingistä, Lönnströmin taidemuseo Raumalta ja Satakunnan museo Porista.


Vaikuttaminen, urheilu, luonto ja liikenne Museo-lehden erikoisteemat vuonna 2019
Museo-lehti ilmestyy entistä ehompana vuonna 2019. Lehteä on uudistettu voimakkaasti vuosien 2017 ja 2018 aikana ja sisällöllinen kehitys jatkuu yhä.


Tietoa vuoden 2019 teemaviikoista
Suomen museoliitto kannustaa tänäkin vuonna jäsenmuseoitaan viestimään aktiivisesti itsestään ja toiminnastaan koko kansalle. Teemaviikot tarjoavat erinomaisen tilaisuuden tavoittaa museokävijöitä, koululaisia ja poliitikkoja. Ohjelmaa viikoille kannattaa siis alkaa suunnitella hyvissä ajoin.


Kimmo Levä humanistisen koulutuksen arviointiryhmään
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on nimennyt Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän humanistisen korkeakoulutuksen arviointiryhmään.


Museokortti-järjestelmän vaikutukset museoalaan: pääsylipputulot kasvaneet 56%, kävijämäärät 35%
Museokortin käyttöönoton jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksen kahtena peräkkäisenä vuotena. Vuonna 2016 museoissa vierailtiin 6,6 miljoonaa kertaa, 2017 peräti 7,1 miljoonaa kertaa. Aiemmin 2000-luvulla museoissa vierailtiin keskimäärin 5,2 miljoonaa kertaa vuodessa.


Vuoden museo 2019 -palkintoa hakee seitsemän museota
Vuoden museo 2019 -palkintoa on hakenut seitsemän museota eri puolilta Suomea. Vuoden museoviestintäteko -palkintoa haki 12 museota. Hakuaika päättyi 31.12.2018.