TIEDOTTEET
 

2021

 


Käytämme koronapassia -juliste julkaistu museoiden käyttöön
Museoliitto on tuottanut kaikkien museoiden käyttöön julisteen, jossa muistutetaan turvallisesta museokäynnistä. Julisteesta on nyt saatavilla myös versio, jossa kehotetaan näyttämään koronapassi.


Muutoksia Vuoden museo -palkintolautakunnassa
Suomen maatalousmuseo Saran museonjohtaja Sami Louekari on nimitetty Vuoden museo -palkintolautakuntaan.


Talven Museo-lehti on ilmestynyt teemalla maailmalla
Talven MUSEO-lehden sisältö pureutuu maailmalla-teemaan. Lehdessä tutustutaan Lyonin Musée des Confluencesissa työskentelevän kokoelmien ja näyttelyiden johtaja Merja Laukian työhön ja vieraillaan Tukholman Etnografisessa museossa.


Turku on Vuoden museokaupunki
Turku on valittu Vuoden museokaupungiksi. Palkinto julkistettiin Kulttuurigaalassa 25.11.2021.


Vuoden museokaupunki palkitaan Kulttuurigaalassa
Suomen ensimmäinen Kulttuurigaala järjestetään 25.11.2021 Tampereella. Gaalaa voi seurata televisiosta YLE TV1 -kanavalla suorana lähetyksenä kello 21.05 alkaen.


Museokauppakäsikirjaan lisätty uutta luettavaa
Vuonna 2020 julkaistuun Museokauppakäsikirjaan on lisätty uutta luettavaa. Käsikirjan uusissa kappaleissa käsitellään vastuullisuutta ja kestävää kehitystä museokauppatyössä sekä Vuoden museokauppa –kilpailua. 


Työpaikkailmoitus: Järjestökoordinaattori Suomen museoliittoon
Onko hyvä asiakaspalvelu sinulle sydämen asia ja myös markkinointi tuntuu omalta jutulta? Oletko henkilö, jolla pysyvät monet langat käsissä kiireenkin keskellä? Innostutko uusista asioista mutta rutiinitkin sujuvat? Tule meille Museoliittoon järjestökoordinaattoriksi.


Etäaamukahvit vapaaehtoistyöstä museoissa 8.12.2021
Museoliitto järjestää avoimen etäaamukahvitilaisuuden keskiviikkona 8.12. klo 9-10 kaikille museoiden työntekijöille, jotka työskentelevät vapaaehtoisten kanssa. Etäaamukahvit on vapaamuotoinen ja maksuton tunnin tilaisuus. Tilaisuus on avoin kaikille Museoliiton jäsenmuseoissa työskenteleville. 


Museopäivät 2022 järjestetään Ahvenanmaalla / Museidagarna 2022 ordnas på Åland
Varaus kalenteriin: ensi vuoden Museopäivät järjestetään 18.-20.5.2022 Ahvenanmaalla.


FM Petra Havu on valittu Museoliiton toimitusjohtajaksi
Suomen museoliiton hallitus on valinnut Museoliitto-konsernin toimitusjohtajaksi FM Petra Havun. Hän aloittaa tehtävässä 1.1.2022.


Museoiden valtionosuudet vuodelle 2022 on päätetty
Valtio rahoittaa museoiden valtionosuuksia ensi vuonna 50,3 miljoonalla eurolla. Summa on noin 2 miljoonaa euroa suurempi kuin kuluvana vuonna. Korotukseen vaikuttavat kustannustason nousu ja indeksitarkistukset. Nyt päätetty rahoitus on elokuussa 2021 julkaistun budjettiesityksen mukainen. 


Ilmoittautuminen avoinna: Vuoden museo 2022 -palkinnot
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Ilmoittautuminen on avoinna ja se päättyy 15.1.2022. Lisäksi keväällä palkitaan myös Vuoden museokauppa.


Hae Vuoden museokauppa –palkintoa!
Suomen museoliitto palkitsee toista kertaa Vuoden museokaupan 19.5.2022 osana Museopäivien Museogaalaa Ahvenanmaalla. Vuoden museokauppa -palkinnon avulla halutaan kannustaa museokauppojen toimintaa eteenpäin, palkita tavoitteellisesta tekemisestä sekä kasvattaa museokauppatoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta.


Lukijat hakevat inspiraatiota museokäynteihinsä MUSEO-lehdestä
MUSEO-lehti 4/2021 ilmestyy 3.12. ja ilmoituspaikkavaraukset siihen on tehtävä 28.10. mennessä. Alla ennakkotietoa MUSEO-lehden lukijakyselyn tuloksista, mistä kävi ilmi, että lehteen toivotaan tietoa ajankohtaisista näyttelyistä ja näyttelyliite on tarpeellinen inspiraation antaja. Tilaajat ovat olleet tyytyväisiä lehden sisältöön ja ulkoasuun, ja lehti on löytänyt uusia lukijoita.


Etäaamukahvit museokauppojen työntekijöille 4.11.2021
Museoliitto järjestää avoimen etäaamukahvitilaisuuden torstaina 4.11. klo 9-10 museokauppojen työntekijöille. Etäaamukahvit on vapaamuotoinen ja maksuton tunnin tilaisuus. Tilaisuus on avoin kaikille Museoliiton jäsenmuseoissa työskenteleville. 


Valtakunnallisen kävijätutkimuksen aineistoa kerätään museoissa 15.-31.10.2021
Suomen museoliitto toteuttaa syksyn aikana viidennen valtakunnallisen museoiden kävijätutkimuksen. Kävijätutkimukseen kutsutaan mukaan päätoimisesti hoidetut museot, jotka kuuluvat Museotilaston piiriin ja ovat avoinna tutkimusviikkojen aikana. Lisäksi mukana on muutamia muita museokohteita. Tutkimusaineisto kerätään 15.-31.10.2021. Tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2022.


Oletko MUSEO-lehden lukija? Vastaa lukijakyselyyn ja voit voittaa palkintoja!
Haluamme tehdä entistä parempaa MUSEO-lehteä, joka palvelee kaikkia lukijoitamme. Jos olet lukija, kerro meille, miten viihdyt MUSEO-lehden parissa? Mistä erityisesti pidät? Mitä toiveita sinulla on lehden suhteen? Vastaamalla MUSEO-lehden lukijakyselyyn 2021 autat meitä kehittämään MUSEO-lehteä edelleen.


Etäaamukahvit teemalla henkilöstövuokrauspilotti 15.10.2021
Mitä Museoliiton ja Henkilöstöpartneri Vertico Oy henkilöstövuokrauspilotti pitää sisällään? Museoliitto järjestää henkilöstövuokrauspilottiin liittyvän etäaamukahvitilaisuuden perjantaina 15.10.2021 klo 9-10.


Ennakkotietoa: Valtakunnallinen kävijätutkimus 2021
Suomen museoliitto toteuttaa syksyn aikana viidennen valtakunnallisen museoiden kävijätutkimuksen. Kävijätutkimukseen kutsutaan mukaan päätoimisesti hoidetut museot, jotka kuuluvat Museotilaston piiriin ja ovat avoinna tutkimusviikkojen aikana. Tutkimusaineisto kerätään 15.-31.10.2021.


Valtakunnallista Opi museossa -viikkoa vietetään ensi viikolla
Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kahdettatoista kertaa 5.-8.10.2021. Tänä vuonna viikon teemana on toiminnallisuus. Museot järjestävät viikon aikana monenlaista ohjelmaa ja tarjoavat monipuolisia digitaalisia aineistoja oppilaitosten käyttöön.


Museo-lehden teemat vuonna 2022
Museo-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä museoihmisten aikakauslehti. Vuoden 2022 teemat ovat tiede, leikki, valokuva ja identiteetti. Museo-lehti toivoo museoilta vinkkejä sekä teemaan liittyvistä että muista ensi vuonna ajankohtaisista museoaiheista. 


Digimuseon etäaamukahvit teemalla museoiden virtuaalipalvelut 30.9.2021
Miten museot voivat tarttua digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin? Museoliiton alainen Digimuseo järjestää avoimen etäaamukahvitilaisuuden torstaina 30.9. klo 9-10 teemalla museoiden virtuaaliset palvelut. 


Syksyn Museo-lehti on ilmestynyt teemalla kirjallisuus
Syksyn MUSEO-lehden sisältö pureutuu kirjallisuus-teemaan. Laajemmassa reportaasissa kirjailija Juha Hurme ja museoammattilaiset kertovat moniammatillisesta yhteistyöstä Toista maata -näyttelyn kulisseissa. Lehdestä voi lukea myös ulkomaisista kirjailijamuseoista, kirjailijoiden esineistä museokokoelmissa sekä kirjailija Tuomas Kyrön museovinkit.


OKM:n erityisavustus digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen tukemiseen haettavissa
Avustus on tarkoitettu kansallisten digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen infrastruktuurien tukemiseen, yleisten kirjastojen yhteisiin palveluihin sekä museokokoelmien digitalisaation edistämiseen.


Muutoksia Museoliiton henkilökunnassa
Museoliiton toimitusjohtaja Kimmo Levä on siirtynyt Kansallisgallerian pääjohtajaksi. Syksyn ajan Museoliiton toimitusjohtajana toimii Leena Tokila ja FMAC Oy:n toimitusjohtajan tehtävää hoitaa Tom Selänniemi.


Opi museossa -viikkoa vietetään kuukauden päästä
Opi museossa -viikko järjestetään 5.-8.10.2021 teemalla toiminnallisuus. Museot voivat ilmoittaa kampanjaviikolle tarjoamaansa ohjelmaa ja aineistoja Opi museossa-viikon tapahtumakalenteriin.


Henkilöstöpilottihanke museoille
Suomen museoliitto on päättänyt museoiden kanssa syksyllä 2020 tehdyn kartoituksen perusteella toteuttaa henkilöstövuokraustoimintaa koskevan pilottihankkeen. Pilottihankkeen yhteistyökumppaniksi on valittu Henkilöstöpalvelu Vertico Oy.


Tällä viikolla lähes 70 poliitikkoa osallistuu museoharjoitteluun 21 paikkakunnalla
Suomen museoliiton koordinoima Poliitikon museoharjoittelu -kampanja järjestetään 23.–27.8.2021. Viikon aikana lähes 70 poliitikkoa tutustuu museotyöhön 30 museossa käytännönläheisellä tavalla.


Työpaikkailmoitus: liiketoimintajohtaja Museoliitto-konserniin


Työpaikkailmoitus: toimitusjohtaja Suomen museoliittoon


Poliitikot museotyöharjoittelussa 23.-27.8.2021
Suomen museoliiton koordinoiman Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikon aikana yli 60 päättäjää tutustuu museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Perinteisen opastetun museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien luettelointia tai näyttelysuunnittelua. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa 23.-27.8.2021.


Työpaikkailmoitus: Koulutus- ja kehittämisasiantuntija Suomen museoliittoon
Oletko kiinnostunut kehittämiseen liittyvistä tehtävistä museoalalla? Suomen museoliitossa on haettavana koulutus- ja kehittämisasiantuntijan sijaisuus ajalle 1.9.-31.12.2021.


Budjettiesitys ennakoitua myönteisempi
Valtionvarainministeriön 13.8.2021 julkaisema budjettiesitys sisältää museoalalle monia myönteisiä uutisia, mutta ennakko-oletusten mukaisesti veikkausvoittovarojen lasku näkyy museoidenkin rahoituksessa. 


Suomen museoliiton kannanotto budjettivalmisteluun
Budjetin valmisteluun liittyvän ennakkotiedon mukaan kulttuurin rahoitusta oltaisiin leikkaamassa merkittävästi. Se on erittäin huolestuttavaa, sillä toteutuessaan muutos vaarantaisi museotoiminnan myönteisen kehityksen jatkumisen. Suomen museoliitto muistuttaa myös, että museoiden rahoitus on suora investointi palvelualojen työllisyyden vahvistamiseen ja paikkakuntien elinvoiman vahvistamiseen. Kirje on toimitettu eduskuntaryhmien puheenjohtajille.


Syyskauden ensimmäinen MUSEO ilmestyy 17.9.


Digimuseon tiimi esittäytyy
Digimuseotiimi on saanut uutta vahvistusta riveihinsä. Syksyllä tiimi keskittyy uusien näyttelysisältöjen hankkimiseen ja kuluttajamarkkinointiin. 


Vielä ehtii kutsua poliitikon museoharjoitteluun
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikko lähestyy. Museot ovat ideoineet monipuolisia, käytännönläheisiä työharjoittelupäiviä. Kutsut on otettu ilolla vastaan ja museoharjoitteluun on ilmoittautunut jo useita päättäjiä. Kampanjaviikkoa vietetään 23.-27.8.2021.


Ilmoita ohjelmaa Opi museossa -viikolle
Opi museossa -viikko järjestetään 5.-8.10.2021 teemalla toiminnallisuus. Tänä vuonna kampanjaviikkoon voi osallistua tarjoamalla ohjelmaa ja aineistoja, joissa korostuu tekemällä oppiminen. Museot voivat jo nyt merkitä kampanjaviikolle tarjoamaansa ohjelmaa Opi museossa-viikon tapahtumakalenteriin. 


Suomen museoliiton tervehdys 10-vuotiaalle Pukstaaville
Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi täyttää 10 vuotta 1.7.2021. Suomen museoliitto onnittelee museota merkkipäivän johdosta!


Leena Tokila ja Tom Selänniemi vt. toimitusjohtajiksi 1.9. alkaen
Suomen museoliiton toimitusjohtaja Kimmo Levä siirtyy Kansallisgallerian pääjohtajaksi 1.9.2021 alkaen. Määräaikaisisiksi vt. toimitusjohtajiksi hakuprosessin ajaksi on nimetty Leena Tokila (Suomen museoliitto ry) ja Tom Selänniemi (FMA Creations Oy). Tom Selänniemi jatkaa edelleen myös tehtävässään Suomen luontokeskus Haltian johtajana.


Digimuseo.fi-palvelu uudistuu – museoille ja asiakkaille paljon uusia ominaisuuksia
Digimuseo.fi -palvelun kehitystyö jatkuu tiiviinä ja palvelusta on julkaistu uusi versio. Reilussa vuodessa digitaalisten näyttelyiden määrä on kasvanut ja samalla on tullut tarve päivittää niin palvelun taustajärjestelmää kuin siihen liittyviä toimintoja. Sivuston käytön ja ylläpidon lisäksi muuan muassa palvelun verkkokauppa, opastusteknologia ja 3D-näyttelyiden alusta on uusittu museoilta ja käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. 


Raportti näyttelypalkkiomallista luovutettu opetus- ja kulttuuriministeriölle
Näyttelypalkkiomallia laatinut työryhmä luovutti tänään raporttinsa ja ehdotuksensa näyttelypalkiomalliksi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosojalle. Näyttelypalkkiomalli määrittää taiteilijoiden ja museoiden tekemää yhteistyötä ja siitä maksettavia palkkioita näyttelyjen tuottamiseksi.


Museoliiton kirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti 17.6.2021 kansanedustajille kesäkirjeen. Kirjeen voit lukea tästä tiedotteesta. Kirjeen ohessa jokaiselle kansanedustajalle toimitettiin kesän MUSEO-lehti 2/2021 sekä saunantuoksupussi.


Nyt on hyvä hetki lähettää kutsut Poliitikon museoharjoitteluun
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoa vietetään 23.–27.8.2021. Suomen museoliitto kannustaa kaikkia museoita kutsumaan omalle toiminnalle olennaiset päättäjät tutustumaan museon toimintaan.


Mitä meistä jää – ja onko sillä väliä? SuomiAreenassa keskustellaan museoiden yhteiskunnallisista tehtävistä maanantaina 12.7.2021 kello 13-14.
Museot ovat hyvässä vedossa ja kävijämäärät kasvavat. Yleisötyön lisäksi museoilla on suuri vastuu kulttuuriperinnön tallentajana. SuomiAreenassa pureudutaan museoiden kokoelmatyöhön. Mitä nykyajasta tallentuu museoiden kokoelmiin? 


Ehdota Kulttuurigaalassa palkittavaa Vuoden museokaupunkia
Vuoden museokaupunki palkitaan Kulttuurigaalassa 25.11. Yleisö voi ehdottaa omia suosikkejaan 11.8. asti.


Etäaamukahvit teemalla kuntavaalit ja Poliitikon museoharjoittelu 15.6.2021
Miten kuntavaalit menivät? Miten uusiin päättäjiin kannattaa vaikuttaa? Museoliitto järjestää edunvalvontaan liittyvän etäaamukahvitilaisuuden tiistaina 15.6.2021 klo 9-10.


Ilmoita museosi Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaan
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoa vietetään 23.–27.8.2021. Suomen museoliitto kannustaa kaikkia museoita kutsumaan omalle toiminnalle olennaiset päättäjät tutustumaan museon toimintaan.


Museoliiton hallitus kaudelle 2021-2022 valittu
Ph.D., EMBA Pekka Sauri on valittu kolmannelle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi liiton 98. vuosikokouksessa 27.5.2021. Kokous järjestettiin virtuaalisesti koronatilanteen takia.


Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin Päivi Andersonille, Marjatta Järviselle ja Kari Saloselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit julkistettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Turussa 27.5.2021.


Suomen maatalousmuseo Sarka on Vuoden museo 2021
Vuoden 2021 museopalkinnot jaettiin 27.5. Museopalkintogaalassa Turussa. Vuoden museo 2021 -tittelin sai Suomen maatalousmuseo Sarka. Vuoden museoviestintäteko -palkinto myönnettiin Helsingin taidemuseo HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn markkinoinnille. Vuoden museo -kilpailun Erikoispalkinnon sai Museovirasto. Vuoden museokauppa on Luontokeskus Haltian Haltia Shop. Museokortin erikoispalkinto annettiin Hotelli- ja ravintolamuseolle.


Helsingin kaupungin museot Kookos-kokoelmahallinnan asiakkaiksi  
Helsingin kaupungin museot ovat tehneet sopimuksen MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmästä Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallintapalveluiden kanssa. Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ottavat MuseumPlus-järjestelmän käyttöön vuoden 2021 aikana. 


Museoviikkoa vietettiin 54 museossa
Museoviikkoa vietettiin viime viikolla 17.-23.5.2021 23. kertaa. Tapahtumaviikkoon osallistui yhteensä 54 museota ympäri Suomea. Museoviikkoa vietettiin museoissa niin läsnä kuin etänä.


Kesän MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla koti
Kesän MUSEO-lehden sisältö pureutuu koti-teemaan. Laajemmassa reportaasissa tutustutaan Villa Mairean sisustukseen. Lehdestä voi lukea myös kotimuseoiden tapeteista, sisustustoimittaja Hanna Sumarin museovinkit sekä stand up -koomikko Iikka Kiven kolumnin.


Museoalan ammattilaiset kohtaavat virtuaalisesti ensi viikolla
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään virtuaalisesti 26.–27.5.2021. Yli 700 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teemana on tarinat ja tunteet. Päivien yhteydessä palkitaan myös Vuoden museo.


Valtakunnallista Museoviikkoa vietetään ensi viikolla
Museoiden yhteistä tapahtumaviikkoa vietetään 17.-23.5.2021 teemalla Tulevaisuuden museo. Kansainvälistä museopäivää 18.5. vietetään osana Museoviikkoa. Tapahtumaviikon aikana museot järjestävät monenlaista ohjelmaa niin verkossa kuin läsnä. Museot voivat ilmoittaa ohjelmaa kampanjaviikolle aina tapahtumaviikon alkuun asti.


NEMOn opas projektirahoitusta hakeville museoille
NEMO on julkaissut opaskirjasen, joka auttaa eurooppalaisia museoita ja muita kulttuuriorganisaatioita hakemaan EU-rahoitusta kansainvälisiin hankkeisiin.


Etäaamukahvit teemalla tekijänoikeudet 28.4.2021
Museoliitto järjesti tekijänoikeuksiin liittyvän etäaamukahvitilaisuuden 28.4.2021 yhdessä Kopioston kanssa.


DigiTraining järjestää koulutuksen eurooppalaisille kulttuuriperintöalan ammattilaisille
DigiTraining-kehittämisohjelma järjestää pienille ja keskikokoisille eurooppalaisille museoille kulttuuriperintöalan digitalisaatioon liittyvän koulutuksen. Koulutuksella DigiTraining pyrkii vahvistamaan kulttuuriperintöalan ammattilaisten digitaalisia ja audiovisuaalisia valmiuksia. Koulutukseen voi hakea 31.5.2021 asti.


Suomen museoliitto: Museot osaksi koronan exit-suunnitelmia
Suomen museoliitto pitää tärkeänä, että museoiden mahdollisuudet terveysturvallisten kulttuuripalvelujen tarjoajina otetaan huomioon julkisen hallinnon koronaan liittyvissä exit-suunnitelmissa.


Koronavuosi 2020 toi museoille epävarmuutta mutta myös uusia toimintamuotoja
Opetus- ja kulttuuriministeriö teki tammikuussa 2021 laajan kulttuurialalle suunnatun kyselyn, johon vastasi 81 ammatillista museota. Kyselyn tulokset osoittavat, että koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen museokenttään. Lähes kaikki museot sulkivat vuonna 2020 ovensa eri pituisiksi jaksoiksi, ja ohjelmistoa ja palvelutarjontaa on supistettu merkittävästi. 


Museoliiton ja Museoviraston etäaamukahvit teemalla työsuojelu
Museoliitto ja Museovirasto järjestivät etäaamukahvitilaisuuden museoiden työsuojeluasioista kiinnostuneille perjantaina 7.5.2021.


Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien museot Kookos-kokoelmahallinnan asiakkaiksi 
Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallintapalvelut on sopinut MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönotosta Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien kanssa. Uusi järjestelmä mahdollistaa museoiden aineistojen hallinnan samassa järjestelmässä. Museot lähtivät kilpailutukseen yhdessä, kun kokoelmahallintajärjestelmien vaihto tuli ajankohtaiseksi.


Museoviikkoa vietetään toukokussa teemalla Tulevaisuuden museo – ilmoita museosi ohjelma tapahtumakalenteriin
Museoviikkoa vietetään 17.-23.5.2021 teemalla Tulevaisuuden museo. Kampanjaviikkoa voidaan museoissa viettää digitaalisesti tai läsnä. Museot voivat ilmoittaa kampanjaviikon ohjelmastaan Museoviikko.fi-tapahtumakalenteriin.


Vuoden museokauppa 2021 -finalistit on valittu
Vuoden museokauppa 2021 -finaaliin on valittu Design Shop, Haltia Shop, Museokauppa Parppeinpuoti ja Porin taidemuseon kauppa.


Koti teemana MUSEO-lehdessä 2/2021
Kotimuseot ovat kesäretkien suosikkikohteita. MUSEO-lehden kesänumerossa tuodaan esiin sekä maalla että kaupungeissa sijaitsevia museoita, joissa voi kokea, miten ennen elettiin.


Kansainvälistä digitaalista museoviikkoa vietetään tänä vuonna kesäkuussa
Kansainvälinen digitaalinen museoviikko, #MuseumWeek, järjestetään tänä vuonna kesäkuussa 7.-13.6.2021. #MuseumWeek kutsuu kulttuuri-instituutioita ympäri maailman osallistumaan virtuaaliseen tempaukseen, jossa tarkastellaan seitsemän päivän aikana seitsemää eri teemaa seitsemän hashtagin avulla. Kampanjaviikon teemana on tänä vuonna luovuus.


Maksuttomat Museokortit museoiden työntekijöille
Museoliiton hallitus on päättänyt, että kaikille Suomen museoliiton jäsenmuseoiden ja Museokortti-kohteiden työntekijöille annetaan maksuttomat Museokortit kiitoksena Museokortti-järjestelmän eteen tehdystä hyvästä työstä.


Kuntavaalien päivitetyt aikataulut ja ruotsinkielinen esite
Kevään kuntavaalit on siirretty pidettäväksi 13.6.2021. Muutos vaikuttaa myös Museoliiton kuntavaalikampanjan aikatauluihin.


ICOM on julkistanut vuoden 2021 Kansainvälisen museopäivän teeman
Kansainvälistä Museopäivää vietetään jälleen 18. toukokuuta 2021. Teemana on ”The Future of Museums: Recover and Recreate”.  


Digimuseon sisältö laajenee: Suomen Joutsen seilaa digiaikaan
Digimuseo.fi-verkkopalvelun sisältö kasvaa. Turkulaisen merikeskus Forum Marinumin lippulaiva Suomen Joutsen on jatkossa auki vuoden ympäri.


Museoliitto käynnistää 100-vuotishistorian kirjoittamisen
Museoliitto valmistautuu vuoteen 100-vuotisjuhliinsa, joita vietetään vuonna 2023. Yksi juhlavuoden osahankkeista on historiakirja, jonka tekijäksi on valittu FM, VTM Ville Eerola. 


Anna vinkki positiivisesta kunta-alan museotoiminnasta
Museoliitto osallistuu KULTA ry:n ja sen jäsenjärjestöjen yhteiseen Kultainen papukaijamerkki -kampanjaan 6.-11.4.2021. Kampanjan tavoitteena on nostaa kulttuuri kuntavaalien puheenaiheeksi. Edellisen kerran kampanjaa vietettiin marraskuussa 2020.


Kevään MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla hyvinvointi
Kevään MUSEO-lehden sisältö pureutuu hyvinvointi-teemaan. Laajemmassa esseessä pohditaan suomalaisten metsäsuhdetta, ja miten sitä on tallennettu Metsämuseo Lustoon. Lehdestä voi lukea myös entisajan hoitokeinoista sekä stand up -koomikko Iikka Kiven kolumnin.


Vuoden museoviestintäteko -kilpailun finalistit valittu
Vuoden museoviestintäteko 2021 -kilpailun finaaliin on valittu kuusi viestintätekoa: Aboa Vetus Ars Novan minuuttiopastukset ja ikkunanäyttely, Arkkitehtuurimuseon Arkkitehtuuria irti maasta! – 1920-luvun Helsinki -opastussarja, HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyn markkinointi, Museokeskus Vapriikin korona-ajan someviestintä, Museoviraston korkearesoluutiokuvien avaaminen vapaaseen käyttöön sekä Turun museokeskuksen Museoduunari Eikka.


Museoiden kävijämäärät romahtivat – Museokortti kannatteli
Korona näkyi museoiden käyntimäärissä vuonna 2020. Käyntimäärät vähenivät lähes puolella edellisvuodesta.


Vuoden museo -finaaliin Merikeskus Vellamo, Museoalus Pommern ja Urheilumuseo
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2021 -kilpailun finaaliin on valittu kolme museota: Merikeskus Vellamo Kotkasta, Museoalus Pommern Maarianhaminasta ja Urheilumuseo Helsingistä.


Sivistysvaliokunnan lausunto tartuntalaista valmistunut
Museoliitto antoi lausunnon sivistysvaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tartuntatautilain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta. Nyt sivistysvaliokunnan lausunto tartuntalaista on valmistunut. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle osoitetussa lausunnossa sivistysvaliokunta kannattaa, että laajamittaisista rajoitustoimista siirrytään hallitusti aiempaa kohdennetumpiin toimenpiteisiin epidemian hallinnassa.


Hyvinvointi, koti, kirjallisuus ja maailmalla teemoina MUSEO-lehdessä 2021
Koronasta huolimatta museot ovat saavuttaneet hyviä kävijämääriä ja mukautuneet vallitsevaan tilanteeseen luovasti avaamalla verkkonäyttelyitä ja -opastuksia kulttuuria kaipaaville kansalaisille. Museokortin tilaston mukaan voimassa olevia museokortteja oli vuoden lopussa 197 866 kpl, ja museokortin uusimisprosentti oli n. 70. Tämä kertoo siitä, että museot kiinnostavat suurta yleisöä.  Uskomme, että kaikenlainen kulttuuri auttaa niin huonoina kuin hyvinäkin aikoina ihmisiä selviytymään. Siksipä tarjoammekin teille MUSEO-lehden näyttelyliitteen ilmoituspaikkoja varmistamaan näkyvyytenne museoalan ainoassa valtakunnallisessa printtimediassa.


Vuoden 2021 museokampanjat kalenteriin
Museoliitto järjestää vuonna 2021 jälleen kolme valtakunnallista kampanjaa: Museoviikon, Poliitikon museoharjoittelun sekä Opi museossa -viikon. Teemaviikkojen päivämäärät on päätetty ja toivomme museoiden ottavan ne huomioon aikataulujen suunnittelussa. Lisäksi Museoliitto on yksi Tampereella marraskuussa 2021 järjestettävän Kulttuurigaalan yhteiskunnallisista pääyhteistyökumppaneista.


Suomen museoliitto tukee lakiesitysluonnosta tartuntalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta
Suomen museoliitto antoi tänään 13.1.2021 asiantuntijalausunnon hallituksen esityksestä laiksi tartuntalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta. Suomen museoliitto on tyytyväinen hallituksen lakiesitysluonnokseen, joka toteutuessaan määrittää aikaisempaa tarkemmin, millä ehdoilla museot matalan tartuntariskin kohteina voivat olla avoinna.


Museoliiton koulutukset vuonna 2021
Vuonna 2021 Museoliitto tuottaa yli 20 koulutustapahtumaa, joiden teemat käsittelevät monipuolisesti museotyön eri osa-alueita. Tavoitteena on tarjota museoalan toimijoille mahdollisuus osaamisensa päivittämiseen, laajentamiseen ja syventämiseen laadukkaan ja vaikuttavan koulutuksen avulla.


Hae uutta Vuoden museokauppa –palkintoa!
Suomen museoliitto palkitsee ensimmäistä kertaa Vuoden museokaupan Turussa 26-28.5.2021 osana Museopäivien Museogaalaa. Vuoden museokauppa -palkinnon avulla halutaan kannustaa museokauppojen toimintaa eteenpäin, palkita tavoitteellisesta tekemisestä sekä kasvattaa museokauppatoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta. Palkinnon jakaminen on osa Euro enemmän museokauppojen kehittämishanketta.


Museokortin myynti kasvoi viidellä prosentilla vuonna 2020
Museokortin myynti ja käyttö pysyi koronakriisistä ja museoiden sulkemisista huolimatta hyvällä tasolla vuonna 2020.