TIEDOTTEET
 

2022

 


Museoille tukea ukrainankielisten audio-opastusten tuottamiseen – tammikuussa alkava hanke syventää museoiden ja ukrainalaisyhteisön yhteistyötä
Suomen museoliitto käynnistää tammikuussa 2023 hankkeen, jossa toteutetaan ukrainankielisiä audio-opastuksia Suomen museoihin. 


NEMO European Museum Conference 2023 pidetään Lahdessa
Museoliitto ja Network of European Museum Organization NEMO järjestävät vuotuisen European Museum Conferencen Lahdessa marraskuussa 2023. Kolmipäiväinen konferenssi on eurooppalaisen museokentän tärkeä vuotuinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen yli 200 osallistujaa yli 40 maasta.


Talven MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla identiteetti
Vuoden viimeisen MUSEO-lehden teemana on identiteetti. Lehdestä voi lukea murrosvaiheista, joissa museot ovat joutuneet pohtimaan identiteettiään uudelleen sekä tarinoita, joita museot ja museoihmiset kertovat identiteetistä. Talvinumero tarjoaa lukijoille myös jouluisia vinkkejä ja talvisia tunnelmia.


Ilmoittautuminen avoinna: Vuoden museo 2023 -kilpailu
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Ilmoittautuminen on avoinna ja se päättyy 15.1.2023.


Toimitusjohtaja Petra Havu NEMOn hallitukseen
Suomen museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu valittiin Network of European Museum Organisations NEMOn hallitukseen vuosikokouksessa Portugalissa lokakuussa.


Digimuseon etäaamukahvit 19.10.2022 – Digitaalisuus strategisena valintana
Miten digitaalisuus määrittyy tavoitetasolla ja miten sen toimeenpano toteutetaan? Kuinka systemaattista muutos voi olla jatkuvasti elävässä toimintaympäristössä? Miten vuorovaikutus toteutuu ja kuinka esimerkiksi palveluja järjestetään? 


Save the date: 30.9.2023 vietetään juhlapäivää museoissa ympäri Suomen
Museoliiton perustamispäivänä 30.9.2023 vietetään museoissa museokävijöille suunnattua ainutlaatuista tapahtumapäivää, joka juhlistaa ja tuo esille museoiden asiantuntemusta sekä osaamista. Kannustamme museoita esittelemään museotyötä ja museohenkilökunnan erikois(takin) osaamista!


Varaa ilmoitustilaa talven MUSEO-lehdestä
Ilmoita talven tapahtumista 2.12. ilmestyvässä MUSEO-lehdessä ja tee varauksesi 27.10. mennessä.


Valtakunnallista Opi museossa -viikkoa vietetään 4.–7.10.2022
Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kolmattatoista kertaa lokakuun ensimmäisellä viikolla 4.–7.10.2022. Tänä vuonna viikon teemana on osallistavuus. Museot järjestävät viikon aikana monenlaista ohjelmaa ja tarjoavat monipuolisia digitaalisia aineistoja oppilaitosten käyttöön.


MUSEO-lehden teemat vuonna 2023
MUSEO-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä museoihmisten aikakauslehti. Vuoden 2023 teemat ovat toivo, meri, juhla ja luovuus. Museo-lehti toivoo museoilta vinkkejä sekä teemaan liittyvistä että muista ensi vuonna ajankohtaisista museoaiheista.  


Tule keskustelemaan museonjohtajien verkkoaivoriihen tuloksista Museoliiton etäaamukahville
Miltä Museoliiton palvelut vaikuttavat museonjohtajien mielestä? Miten niitä tulisi kehittää tulevaisuudessa? Museonjohtajille suunnatun kyselytutkimuksen tuloksia esitellään etäaamukahvitilaisuudessa keskiviikkona 28.9.2022 klo 9-10.


Syksyn MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla valokuva
Syksyn MUSEO-lehti tarkastelee valokuvaa monesta näkökulmasta. Lehdestä voi lukea valokuvalle omistetuista museoista, valokuvista museoiden kokoelmissa sekä valokuvasta taiteen ja dokumentoinnin muotona.


Poliitikot kokeilevat museotyötä 22.-26.8.2022
Suomen museoliiton koordinoiman Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikon aikana yli 80 päättäjää tutustuu museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Perinteisen opastetun museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien luettelointia tai näyttelysuunnittelua. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa 22.-26.8.2022.


Muutoksia Museoliiton henkilökunnassa
Museoliitossa on aloittanut viime aikoina useita uusia työntekijöitä.


Ilmoita ohjelmaa Opi museossa -viikolle
Opi museossa -viikko järjestetään 4.-7.10.2022 teemalla osallistavuus. Tänä vuonna kampanjaviikkoon voi osallistua tarjoamalla ohjelmaa ja aineistoja, joissa korostuvat osallistavat menetelmät. Museot voivat jo nyt merkitä kampanjaviikolle tarjoamaansa ohjelmaa Opi museossa-viikon tapahtumakalenteriin. 


Kysely ukrainankielisistä audio-opastuksista


Vielä ehtii mukaan Poliitikon museoharjoitteluun
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaa vietetään elokuun viimeisellä viikolla 22.-26.8.2022. Museot ovat ideoineet monipuolisia, käytännönläheisiä työharjoittelupäiviä ja ensimmäiset vierailut ovat varmistuneet. Kampanjaan ehtii vielä hyvin mukaan.


Nyt tilattavissa: Museum Studies – Bridging Theory and Practice
Museum Studies – A Bridging Theory and Practice kokoaa yhteen 27 artikkelia suomalaisesta museotyöstä. 


Varaa ilmoitustilaa syksyn MUSEO-lehdestä!
Varaa ilmoitustilaa museoalan ainoassa printtimediassa ja kerro mitä teidän museossanne tapahtuu syyskaudella!


Kesäkirje kansanedustajille
Suomen museoliitto lähetti perinteisen kesäkirjeen kansanedustajille. Kirjeen mukana kansanedustajat saivat uusimman Museo-lehden ja Museoliiton hallitusohjelmatavoitteet vuosille 2023-2027.


Ilmoita museosi Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaan
Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoa vietetään 22.–26.8.2022. Suomen museoliitto kannustaa kaikkia museoita kutsumaan omalle toiminnalle olennaiset päättäjät tutustumaan museon toimintaan.


Museoliiton etäaamukahvit teemalla Poliitikon museoharjoittelu ja eduskuntavaalitavoitteet järjestetään 9.6.2022 klo 9-10
Poliitikon museoharjoittelu järjestetään jälleen ensi syksynä 22.-26.8.2022. Tule etäaamukahville kuuntelemaan vinkkejä kampanjaan osallistumisesta! Samalla kuulemme, minkälaisilla tavoitteilla Museoliitto lähtee kohti eduskuntavaaleja 2023. Etäaamukahvitilaisuus järjestetään torstaina 9.6.2022 klo 9-10. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille Museoliiton jäsenmuseoissa työskenteleville. 


Museopäivät 2023 järjestetään Helsingissä
Varaus kalenteriin: ensi vuoden Museopäivät järjestetään 24.-26.5.2023 Helsingissä. Samalla juhlitaan 100-vuotiasta Suomen museoliittoa.


Kesän MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla leikki
Kesän MUSEO-lehdessä uppoudutaan leikkiteemaan. Lehdessä selvitetään, miten tehdään museota leikistä ja miten leikkiä museoidaan. Museoammattilaisten lisäksi haastateltavana on leikkitutkimuksen asiantuntijoita.


Museoliiton hallitus kaudelle 2022-2023 valittu
Ph.D., EMBA Pekka Sauri on valittu neljännelle kaudelle Suomen museoliiton puheenjohtajaksi liiton 99. vuosikokouksessa 19.5.2022. Kokous järjestettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Maarianhaminassa.


Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille
Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin Pekka Honkaselle, Markku Linnalle, Maija Nisoselle, Mikko Saarenpäälle ja Janne Vilkunalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit julkistettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Maarianhaminassa 19.5.2022.


Poliisimuseo on Vuoden museo 2022
Vuoden 2022 museopalkinnot jaettiin 19.5. Museopalkintogaalassa Maarianhaminassa. Vuoden museo 2022 -tittelin sai Poliisimuseo. Vuoden museojulkaisu -palkinto myönnettiin Ålands Museumin julkaisemalle kirjalle 101 glimtar ur Ålands forntid. Vuoden museokauppa on Museokeskus Vapriikin museokauppa.


Museopäivät alkavat huomenna! / Museidagarna börjar i morgon!
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Ahvenanmaalla 18.-20.5.2022. Lähes 300 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teemana on Egensinne – Omalla tavalla. Sama teema on myös Ahvenanmaan 100-vuotisen itsehallinnon juhlavuoden käytössä. Päivien yhteydessä palkitaan Vuoden museo.


Museoalan ammattilaiset kohtaavat Museopäivillä Ahvenanmaalla
Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Ahvenanmaalla 18.-20.5.2022. Lähes 300  museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teemana on Egensinne – Omalla tavalla. Sama teema on myös Ahvenanmaan 100-vuotisen itsehallinnon juhlavuoden käytössä. Päivien yhteydessä palkitaan Vuoden museo.


Eurooppalaista yhteistyötä luovuuden ja oppimisen parissa – ajankohtaista Museoliiton Erasmus+ -hankkeista
Museoliitto on partnerina kolmessa Erasmus+ hankkeessa, joita yhdistää luovuuden ja oppimisen näkökulmat. Yhdessä eurooppalaisten kollegoiden kanssa hankkeissa kehitetään museoiden ja koulujen yhteistyötä sekä luovaa kulttuuriperintöaineistojen hyödyntämistä aikuisyleisöjen kanssa. Tässä kootusti hankkeiden ajankohtaisia kuulumisia. 


Osallistu museoita ja ilmastonmuutosta koskevaan kyselyyn


Kansainvälistä museopäivää vietetään ensi viikolla
Museoiden yhteistä tapahtumapäivää vietetään keskiviikkona 18. toukokuuta teemalla The Power of Museums, museoiden voima.


Vapaaehtoistyön verkostotapaaminen Werstaalla 10.5.2022
Museoissa on jo kokemusta toimimisesta vapaaehtoisten kanssa ja  vapaaehtoiset tekevät monenlaisia asioita. Korona-aikana myös  vapaaehtoistyö on ollut monissa museoissa tauolla. Nyt kun vapaaehtoistyötä jälleen käynnistetään, on hyvä pohtia asioita yhdessä. Ilmoittaudu mukaan 6.5.2022 mennessä: seminaari(a)tyovaenmuseo.fi. 


Viisi teosta valittu Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin
Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on valittu viisi teosta: Ålands museumin 101 glimtar ur Ålands forntid, EMMA - Espoon modernin taiteen museon näyttelyjulkaisu Chiharu Shiota –  Äärirajoilla, Helsingin kaupunginmuseon Ivan Timiriasew – helsinkiläinen valokuvaaja, Lahden museoiden Tuulenpuuskia – Suomen historiaa julisteissa 1920-1970 sekä Signe & Ane Gyllenbergin säätiön Villa Gyllenberg – Koti Kuusisaaressa.


Museot mittaavat hyvinvointivaikutuksiaan
Suomen museoliitto sekä kahdeksan museota ja tiedekeskusta Suomesta tutkivat yhdessä museo- ja tiedekeskuskäyntien koettua arvoa. Tutkimuksen tekee kansainvälisesti arvostettu alan yhdysvaltalainen tutkija, professori John Falk yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Tutkimuksella testataan Falkin tuoreessa kirjassaan esittämää tulkintaa, että ihmiset käyvät museoissa kohentaakseen hyvinvointiaan monin eri tavoin. Tutkimuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 aikana.


Vuoden museokauppa -kilpailun finaaliin Amos Rex Shop, Arkkitehtuurimuseon museokauppa ja Museokeskus Vapriikin museokauppa
Suomen museoliiton järjestämän Vuoden museokauppa 2022 -kilpailun finaaliin on valittu kolme museokauppaa: Amos Rex Shop, Arkkitehtuurimuseon museokauppa ja Museokeskus Vapriikin museokauppa.  


Vuosikokousedustaja, ilmoittaudu Museoliiton 99. vuosikokoukseen!
Suomen museoliiton 99. vuosikokous pidetään 19.5.2022 klo 13.30 alkaen kulttuuri- ja kongressikeskus Alandicassa, Maarianhaminassa (os. Strandgatan 33). 


Taloustutkimus: Museokävijät​ ovat tyytyväisiä museoihin, jotka tuovat alueelleen myös merkittävän rahasumman
Suomen museoliitto selvitti syksyllä 2021 museokävijöiden näkemyksiä museokäynneistään. Yli 4000 museovieraan näkemys on selvä: museoihin ollaan erittäin tyytyväisiä ja niitä ollaan valmiita suosittelemaan myös muille. Museoilla on myös iso merkitys alueensa talouteen. Museomatkailutulon arvioidaan olevan vuodessa noin 175–540 miljoonaa euroa.


Varaa ilmoitustilaa kesän MUSEO-lehdestä!
Leikki ja luova toiminta ovat elämän suola. Seuraavassa MUSEO-lehdessä tutustumme museoihin, joissa saa heittäytyä ja kokea löytämisen riemua. Ilmoita kesän tapahtumista 20.5. ilmestyvässä MUSEO-lehdessä!


ICOM on julkistanut vuoden 2022 Kansainvälisen museopäivän teeman
Kansainvälistä Museopäivää vietetään jälleen 18. toukokuuta 2022. Teemana on ”The Power of Museums”.


Etsimme inspiroivia Salamapuheenvuoroja Museopäivien ohjelmaan
Onko museosi toteuttanut hankkeen uudella, erilaisella ja innovatiivisella tavalla? Onko sinulla kokemuksia, jotka haluat jakaa muiden alan toimijoiden kanssa?


Digimuseon etäaamukahvit ke 16.3.
Digimuseo järjestää avoimen etäaamukahvitilaisuuden keskiviikkona 16.3. klo 9–10. Tarjoamme tietopaketin digitaalisten näyttelyiden tuotannoista ja niiden mahdollisuuksista.


Museoliiton ansiomitalihaku on avoinna
Suomen museoliiton ansiomitalit jaetaan Valtakunnallisilla museopäivillä Museopalkintogaalassa 19.5.2022 Ahvenanmaalla. Mitalihakemus on toimitettava Museoliittoon viimeistään 31.3.2022.


OKM:n yleisavustus VOS-museoille koronapandemiasta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen


Pohjoismaiset museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan kulttuuriperintöä
Suomen museoliitto on tehnyt yhdessä Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Norjan museoliittojen kanssa lausunnon, jossa tuomitaan Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan. Museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan vuoden 1954 Haagin yleissopimusta, joka käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa.


Kevään MUSEO-lehti on ilmestynyt teemalla tiede
Kevään MUSEO-lehden sisältö pureutuu tiedeteemaan. Lehdessä museoammattilaiset kertovat miten tiede ja museotyö kietoutuvat yhteen.


Valtakunnalliset museopäivät järjestetään 18.–20.5.2022 Ahvenanmaalla
Kahden vuoden koronatauon jälleen Museopäivät järjestetään jälleen perinteiseen tapaan. Museovuoden tärkein tapahtuma kokoaa Museoliiton jäsenet ja yhteistyökumppanit yhteen keväiselle Ahvenanmaalle. Kokouspaikkana on kulttuuri- ja kongressitalo Alandica Maarianhaminan keskustassa. Lisäksi tilaisuuksia järjestetään alueen museoissa. Osaan ohjelmasta on mahdollista osallistua myös etänä. 


Neljä museota Vuoden museo -kilpailun finaaliin
Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2022 -kilpailun finaaliin on valittu neljä museota: Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingistä, Lottamuseo Tuusulasta, Poliisimuseo Tampereelta sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti & Päämajamuseo Mikkelistä. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa.


Vuoden 2022 museokampanjat kalenteriin
Museoliitto järjestää vuonna 2022 kolme valtakunnallista kampanjaa: Valtakunnallisen museopäivän, Poliitikon museoharjoittelun sekä Opi museossa -viikon. Teemaviikkojen päivämäärät on päätetty ja toivomme museoiden ottavan ne huomioon aikataulujen suunnittelussa.


Tule keskustelemaan museoalan ajankohtaisista teemoista etäaamukahville 27.1.2022
Mitä museoille kuuluu? Tule etäaamukahville tutustumaan Museoliiton uuteen toimitusjohtajaan Petra Havuun ja vaihtamaan kuulumisia museoalan ajankohtaisista asioista. Vuoden ensimmäinen etäaamukahvitilaisuus järjestetään torstaina 27.1.2022 klo 9-10.


Muutoksia Museoliiton henkilökunnassa
Museoliitossa on aloittanut viime aikoina useita uusia työntekijöitä. Lisäksi kaksi pitkäaikaista työntekijää on jäämässä eläkkeelle. 


Museoliiton koulutukset vuonna 2022
Vuonna 2022 Museoliiton tuottamissa koulutustapahtumissa käsitellään monipuolisesti museo työn eri osa-alueita. Tavoitteena on tarjota museoalan toimijoille mahdollisuus osaamisensa päivittämiseen, laajentamiseen ja syventämiseen laadukkaan ja vaikuttavan koulutuksen avulla.


Tiede, leikki, valokuva ja identiteetti teemoina MUSEO-lehdessä 2022
Koronan uuvuttamat kansalaiset ovat kaivanneet kohtaamisia toistensa kanssa ja rientäneet nauttimaan kulttuurista aina kun se on ollut mahdollista. Museot ovat onneksi pystyneet tarjoamaan virkistystä kansalaisille sekä rajoituksin näyttelyissä paikan päällä että virtuaalisesti. Monet museot ovat jo uutisoineet hyvistä kävijämääristä ja jopa uusista yleisöennätyksistä koronapandemiasta huolimatta. Tämä on viesti siitä, että museot kiinnostavat ja näyttelyt ja kulttuuri auttaa ihmisiä selviytymään niin huonoina kuin hyvinäkin aikoina.


Vielä ehtii ilmoittautua Vuoden museo 2022 -kilpailuun!
Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat toukokuussa kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja Vuoden museojulkaisu -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Ilmoittautuminen kilpailuun päättyy 15.1.2022. Lisäksi keväällä palkitaan myös Vuoden museokauppa.


Joulukirje kansanedustajile
Museoliitto lähetti perinteisen joulukirjeen kansanedustajille. Siinä kerrottiin valtakunnallisen kävijätutkimuksen alustavista tuloksista sekä muistutettiin museoiden olevan turvallinen hengäsdyspaikka koronapandemian keskellä. Kirjeen mukana kansanedustajat saivat uusimman MUSEO-lehden.