MEISTÄ JA MUSEOALASTA
 

Kansainväliset museopalkinnot

Museot voivat osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, joissa jaetaan palkintoja erilaisissa sarjoissa. Sivulle on koottu tärkeimmät eurooppalaiset palkinnot.

European Museum of the Year (EMYA) 
European Museum Forum järjestää vuosittain toukokuussa European Museum of the Year Award (EMYA) -konferenssin, jossa valitaan vuoden eurooppalainen museo. Titteliä voi hakea uusi tai kolmen viimeisen vuoden aikana uudistunut museo. Palkinto on jaettu vuodesta 1977 lähtien. Euroopan neuvoston vuosittainen museopalkinto (The Council of Europe Museum Prize) jaetaan myös konferenssissa. 

Pääpalkintojen lisäksi jaetaan The Kenneth Hudson Award, The Silletto Prize, The Portimão Museum Prize – Europe’s Most Welcoming Museum, Special Commendation for Sustainability in Museums ja muita mahdollisia erikoispalkintoja.

Lisätiedot: https://europeanforum.museum/ 


Museum + Heritage Award
Palkintokilpailussa on useampia kategorioita, ja kansainvälistä palkintoa voivat tavoitella myös suomalaiset museot. Vuonna 2017 kansainvälisen palkinnon sai Helsingin kaupunginmuseo.

Lisätiedot: https://awards.museumsandheritage.com/


Europa Nostra
Eurooppalaista kulttuuriperintöä vaalivan kansalaisjärjestön näkyvin toimintamuoto on vuotuisten palkintojen jakaminen hyville kulttuuriperintöhankkeille. Omien palkintojen jaon yhteydessä järjestö jakaa Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkinnot. Palkintojen hakuaika päättyy syksyisin. Suomessa Europa Nostran toimintaa koordinoi Kotiseutuliitto.

Lisätiedot: http://www.europeanheritageawards.eu/ ja http://www.europanostra.org/our-work/awards/.

Heritage in Motion 
Heritage in Motion on kilpailu Euroopan kulttuuriperintöön liittyvien elokuvien, pelien, applikaatioiden ja nettisivujen luojille ja käyttäjille. Palkinto jaetaan vuosittain parhaalle multimedia tuotteelle tai saavutukselle. 

Lisätiedot: https://heritageinmotion.eu 

Museums in Short 
Museums in Short on kansainvälinen lyhytvideokilpailu, jonka kautta museoita tehdään tunnetuksi innovatiivisen videotuotannon keskuudessa. Palkinto on jaettu vuodesta 2012 asti.

Lisätiedot: http://www.museumsinshort.eu/home/


European Museum Academy
European Museum Academy jakaa vuosittain neljä museopalkintoa: The EMA Prize, The Luigi Micheletti Award, The DASA Award ja Children in Museums Award.

The EMA Prize jaetaan museolle, jonka toiminta on saavuttanut merkittäviä tuloksia eurooppalaisella museokentällä. Palkitun museon toiminnan tulee vaikuttaa museologiseen keskusteluun kansainvälisesti. Palkinto voidaan myöntää myös henkilölle. Ehdotuksia palkittaviksi voi lähettää palkintoraadille. Hakuaika päättyy tammikuun lopussa. 
The Luigi Micheletti Award myönnetään modernin ajan historiaa, tekniikkaa, teollisuutta tai sosiaalista kulttuuriperintöä tallentavalle museolle tai tiedekeskukselle. Palkinto on jaettu vuodesta 1996 alkaen.
-The DASA Award myönnetään museolle, joka on tarjonnut erinomaisia oppimismahdollisuuksia vierailijoilleen. Palkinto on jaettu vuodesta 2010 alkaen.
- Children in Museums Award jaetaan vuosittain joko lapsille suunnatulle museolle tai tiedekeskukselle tai museolle tai tiedekeskukselle, joka on muuten ansioitunut lasten huomioimisessa. Palkinto on European Museum Academyn ja Hands On! -järjestön yhteinen tunnustus. Hakuaika päättyy helmikuun puolessa välissä. 

Lisätiedot: http://europeanmuseumacademy.eu/


NEMO on julkaissut kattavan oppaan "European Museum Awards – A guide to quality work in museums" eurooppalaisista museopalkinnoista. Oppaasta löytyvät tiedot eri palkintokilpailuista ja palkintojen hakuajoista.