9.10.2017
A.W. Yrjänä palkitsee Vuosisadan museon ensi viikolla
Vuosisadan Kulttuurigaala järjestetään ensi viikolla 18.10.2017 Turun Logomossa. A.W. Yrjänä palkitsee juhlassa valitsemansa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta: Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.
Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa ensi viikolla. Muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä valitsee tilaisuudessa Vuosisadan museon. Yrjänä teki museokierroksen kuudessa finalistimuseoissa syyskuun lopulla ja kertoo valinnan olleen äärimmäisen vaikea.
– Kaikki museot olivat todella hienoja ja kiinnostavia paikkoja. Oli upea kokemus kiertää tällaisissa kohteissa, joiden taustalla on asiaansa intohimolla ja rakkaudella suhtautuvia ihmisiä, yhteisöjä ja kuntia. Voittajan valinta tulee olemaan todella vaikea, Yrjänä miettii.
150 museota sai yleisöääniä Vuosisadan museoksi
Yleisö äänesti Vuosisadan museota kesän alkupuolella ja ääniä annettiin 1 700. Suomen museoliiton hallituksen asiantuntijaaraati valitsi kuusi finalistia kymmenen eniten yleisöääniä saaneen joukosta. Kaiken kaikkiaan 150 museota sai yleisöääniä Vuosisadan museoksi.
Suomen museoliiton asiantuntijaraati perusteli valintaansa kuudesta finalistista seuraavasti.
Aboa Vetus & Ars Nova, Turku: Museossa yhdistyvät hienosti Suomen esihistoria ja nykytaide. Rohkea konsepti on lunastanut paikkansa innovatiivisena ja uudistuvana museona Suomen museokentällä.
Ateneum, Helsinki: Suomalaisen taiteen ajassa elävä kansallismuseo. Tiennäyttäjä taiteen ja taidemuseotoiminnan edistäjänä sekä vahva rooli yhteiskunnallisesti aktiivisena keskustelijana. Museo on edelläkävijä yleisötyön kehittämisessä sekä Suomen taiteen yhdistämisessä ajankohtaisiin ilmiöihin ja kansainvälisiin yhteyksiin.
Museokeskus Vapriikki, Tampere: Verkostoituneen museotoiminnan edelläkävijä, jonka kehittymisen on mahdollistanut kaupungin vahva sitoutuminen paikallisen ja alueellisen museotoiminnan ylläpitoon. Monipuolista näyttelytoimintaa pyörittävä Museokeskus Vapriikki ja sen kokoelmatilat ovat kansallisia merkkipaaluja suomalaisen museotoiminnan historiassa.
Serlachius-museot, Mänttä: Innovatiivinen museo, joka on uudistuksillaan noussut sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnetuksi ja tunnustetuksi edelläkävijäksi. Museon taustalla olevan säätiön sitoutuminen museon ja sen kokoelmien pitkäjänteiseen kehittämiseen on poikkeuksellista.
Suomen kansallismuseo, Helsinki: Suomalaisen historian päänäyttämö. Korkeatasoinen ja parhaillaan uudistuva museo, jolla on merkittävä osa satavuotiaan Suomen identiteetin rakentamisessa ja tärkeä rooli suomalaisuuden näyteikkunana maailmalle
Visavuoren museo, Valkeakoski: Yksittäisten merkkihenkilöiden historiaan liittyvän pitkän museoperinteen loistelias edustaja. Museo on säilyttänyt ajankohtaisuutensa toimintansa uudistuksilla ja hyödyntämällä vahvasti kokoelmista nousevia aiheita viestinnässään.
Vuosisadan Kulttuurigaala
Vuosisadan Kulttuurigaala on suorana Ylen TV1-kanavalla televisioitava viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla. Gaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaisen kulttuurin tekoja ja tekijöitä, joista Vuosisadan museon valintaa johtaa Suomen museoliitto. Gaala järjestetään Turun Logomossa 18.10.2017 kello 21 Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -tapahtumien yhtenä kohokohtana.
Suomen museoliitto palkitsee kaikki Kulttuurigaalan henkilökategoriossa ehdokkaina olevat Museokortilla eli vapaapääsyllä 250 Suomen museoon vuoden ajan.
Lisätiedot
Pääsihteeri Kimmo Levä
Kimmo.leva@museoliitto.fi
040 1662816
Haastattelupyynnöt
Viestintäpäällikkö Nelli Korpi
044 4300 704