Skip to content

Museoliitto

24.10.2013

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakukone Finna julkistettu

Lokakuussa avattu Finna-käyttöliittymä tarjoaa pääsyn kymmenien arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisiin aineistoihin ja palveluihin. Finnasta voi muun muassa etsiä tietoa kirjastojen ja arkistojen kokoelmista, katsella kuvia museoesineistä ja taideteoksista sekä ladata asiakirjoja ja vanhoja kirjoja. Museoilla on Finnassa myös oma museonäkymä Museoiden Finna.

Tällä hetkellä Finnassa on mukana 20 museota ja 314 511 museoiden kokoelmiin kuuluvaa objektia. Kaikki valtionosuuden piiriin kuuluvat museot voivat liittyä Finnaan maksutta. Tarkempia tietoja aikataulusta ja teknisistä edellytyksistä saa Kansalliskirjastosta, joka ohjaa kyselyt eteenpäin Museo 2015 -hankkeen IT-suunnittelijoille.
 
Finnaan liittyminen on museoille maksutonta. Kuluja saattaa tosin syntyä, jos museon käyttämän kokoelmajärjestelmän ja Finnan välille rakennetaan uusi rajapinta. Esimerkiksi Musketin kanssa yhteensopiva rajapinta on jo tehty.
 
Tällä hetkellä Museoiden Finnalla on ollut noin 300 käyttäjää päivässä. Käyttäjämäärän odotetaan kasvavan sitä mukaa kun aineistoja saadaan entistä laajemmin osaksi Finnaa. Finnassa julkaistuja aineistoja voidaan myös jakaa sosiaalisessa mediassa, mikä tuo museokokoelmille lisää näkyvyyttä.

Finnaa on kehitetty vuodesta 2008 lähtien yhdessä arkistojen, kirjastojen ja museoiden kanssa. Ylläpidosta vastaa Kansalliskirjasto opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Museoiden Finna: https://museot.finna.fi/
Finna: https://www.finna.fi/

Lisätietoja:
 
Kehittämispäällikkö Aki Lassila, Kansalliskirjastosta, aki.lassila(at)helsinki.fi, p. 050 318 5451
It-suunnittelija Tomi Orre, Museo 2015 -hanke, tomi.orre(a)nba.fi, p. 040 128 6148

Voisit olla myös kiinnostunut näistä