29.2.2024
”Monelle tulee yllätyksenä, että museo on kiinnostunut nykyajasta”
Museoliiton Meidän aikanamme -podcast jatkuu nykydokumentoinnin parissa. Nykyaikaa tallentamassa -jakson vieraat TAKOn puheenjohtaja Kirsi Ojala ja Museo Leikin museonjohtaja Johanna Rassi avaavat, millainen merkitys tallennustyöllä on nyt ja tulevaisuudessa.
Käärijä-ilmiö roihusi kuumimmillaan, kun Museo Leikki aloitti ilmiön tallentamisen kesällä 2023.
”Tallensimme Käärijä-ilmiötä fanien ja fanittamisen näkökulmasta. Saatiin aika hyvä yhteys syntyneeseen faniyhteisöön, ja järjestettiin lyhyellä varoitusajalla keruu, jossa saatiin paljon muistoja ja kokemuksia fanittamisesta”, kertoo museonjohtaja Johanna Rassi.
Käärijä-huuma poiki museolle roppakaupalla fanitaidetta ja valokuvia muun muassa Käärijän innoittamista käsitöistä. Pian keruu muuttui viraaliksi, kun myös kansainvälinen Käärijä-fanikunta halusi osallistua. Keruu käännettiin englanniksi.
”Se oli kiinnostavaa siltäkin kantilta, että se sai monet kiinnostumaan Suomesta ja suomen kielestä.”
Museo Leikin hyvä dokumentointityö huomattiin laajasti, myös museoalalla. Ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO palkitsi Käärien museoon -hankkeen Vuoden 2023 Nykydokumentointiteko -tunnustuksella.
”Se oli riemastuttava ja leikkisä. Ansioiksi luettiin se, että keruu oli nopeasti toteutettu ja hyvin onnistunut kansainvälisen fanikulttuurin tallentaminen, nimenomaan sosiaalisessa mediassa. Fanit osallistettiin mukaan toteutukseen ja nostettiin esiin tee se itse -näkökulmia. Kaiken kaikkiaan ilmiö ja museon hanke saivat ihmiset innostumaan ja toi museolle kansainvälistä näkyvyyttä”, sanoo TAKOn puheenjohtaja Kirsi Ojala.
Museot kuuluvat kaikille
Meidän aikanamme -podcast avaa nykydokumentointia myös heille, jotka eivät ole aiheesta ennen kuulleetkaan. Vaikka museonäyttelyt ovat nyt ennätyksellisen suosittuja, tallennustyö voi museoalan ulkopuolella olla vierasta.
”Monelle tulee yllätyksenä että museo on kiinnostunut myös käsillä olevasta hetkestä, nykyajasta. Nykydokumentointi on nimensä mukaan museon tekemää tallennustyötä, jossa sen tallennustyön kohteena on nimenomaan kulloisessakin hetkessä tapahtuva asia”, sanoo Kirsi Ojala.
Yhteisöjen merkitys nykydokumentoinnille on suuri. Vuonna 2021 Nykydokumentointitekona palkittiin UPM Kaipolan tehdasyhteisö Jämsässä, joka ryhtyi taltioimaan elämää tehtaalla sulkemisilmoituksen jälkeen 2020. Keski-Suomen museon kokoelmiin saatiin tallennettua erityisen laadukas kokonaisuus siitä, millaista Kaipolan tehtaalla oli.
”Meidän pitää kiinnittää huomiota siihen, keiden kokoelmia me ollaan tallennettu tähän saakka ja kenen kulttuuriperintöä me kerätään. Kenen kanssa meidän tulisi sitä tehdä nyt ja jatkossa. Museot kuuluu kaikille ja kaikkien kulttuuriperintö on tärkeää”, Ojala korostaa.
Museo Leikki jatkaa fanikulttuurin tallentamista vastakin, sillä se liittyy vahvasti museon teemoihin.
”Meillä on tulossa näyttely japanilaisen populaarikulttuurin harrastamisesta Suomessa. Siihen liittyi aika iso keruu. Samoin ollaan tehty keruu sateenkaari-ihmisten lapsuusmuistoista. Se on osa moninaisuustyötä”, kertoo Johanna Rassi.
Kuuntele Nykyaikaa tallentamassa -jakso Spotifyssa. Meidän aikanamme -podcast on kuunneltavissa myös mm. Applen Podcasteissa.