Skip to content

Museoliitto

16.11.2012

Museomestarit koolla

Metropolia ammattikorkeakoulun Tikkurilan toimipisteessä järjestettiin 22.10.2012 museomestareille suunnattu koulutuspäivä, jonka teemana oli museomestarien ammatin kehittyminen. Samalla luotiin ajankohtainen katsaus ledivalaistukseen. Tilaisuuteen osallistui 75 museomestaria – lähes puolet Suomen museomestarikunnasta.

Aamupäivän aikana pohdittiin, miten museomestareiden ammatinkuva ja koulutus kehittyy tulevaisuudessa. Tähän mennessä konservoinnin koulutusohjelma on kouluttanut museomestareita seitsemän kertaa eli yhteensä noin 70 museomestaria on osallistunut heille suunnattuun erikoiskoulutukseen. Koulutus ammattikorkeakoulussa on kuitenkin ollut epäsäännöllistä, koska tällainen koulutus ei kuulu ammattikorkeakoulun ydinopetukseen. Koulutukselle olisikin tärkeää saada varmempi pohja, jolloin koulusta voitaisiin järjestää säännöllisesti. Tässä näyttötutkinto voisi olla avuksi.

Museoliiton koulutuspäällikkö Leena Tokila sekä koulutusassistentti Inka Tähtinen esittelivät museomestareille suunnatun koulutuskyselyn tuloksia sekä prosessia, jossa museomestari-nimikettä haetaan näyttötutkinnoksi. Museoliitto on esittänyt opetushallitukselle keväällä 2012, että museomestarin erikoisammattitutkinto otettaisiin näyttötutkinnoiksi. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että ammattitaitovaatimukset museomestarin ammattiin määritellään tarkasti ja tämä osaaminen voidaan osoittaa näyttötutkinnossa. Näytön voi suorittaa ilman koulutusta, mutta yleensä ainakin erikoisammattitutkintoon vaadittavia teoreettisia tietoja täydennetään koulutuksella. Koulutuksen järjestäjää ei vielä ole päätetty.

Metropolia ammattikorkeakoulun konservoinnin koulutusohjelmasta valmistui koulutuspäivänä 15 uutta koulutettua museomestaria. Opintojen alussa kurssilaisten erilaiset toimenkuvat kirjattiin ylös. Kartoituksessa löydettiin 33 erilaista ammattitaitoa vaativaa tehtävää, mikä kuvaa museomestarin laajaa työnkuvaa. Koulutus oli museomestarin työssä jo toimiville vuoden mittainen koulutus, johon kuului 17 lähiopetuspäivää. Lisäksi opiskelijat tekivät erilaisia omaan museoonsa liittyviä kirjallisia tehtäviä. Lähipäivät järjestettiin pääosin kurssilaisten museoissa eri puolilla Suomea. Näin kurssilaiset näkivät toistensa työpaikat ja tutustuivat erilaisiin käytänteisiin. Koulutuskyselyn mukaan paras anti oli tutustuminen toisiin mestareihin ja vankan vertaistukiryhmän syntyminen.

Koulutuspäivän lisäksi museomestareiden yhteydenpitoa edistämään on perustettu Suomen museotekninen yhdistys. Se toimii museomestarien asioiden edustajana ja tiedonvälityskanavana. Uuden yhdistyksen puheenjohtaja on Marco Planting Vantaan taidemuseosta. Jäseniä on tällä hetkellä noin 60.

Teksti: Lehtori Jorma Lehtinen, Metropolia amk, konservoinnin koulutusohjelma

Voisit olla myös kiinnostunut näistä