3.5.2007
Museoviikolla puhutaan museoiden globaalista tehtävästä – Valtakunnallinen museoviikko 14.-20.5.2007
Valtakunnallisen museoviikon teema Museot ja yhteinen perintö avaa museoiden globaalia tehtävää luonnon- ja kulttuuriperinnön vaalijoina. Viikon huipentuma on vuodesta 1977 lähtien 18. toukokuuta vietetty Kansainvälinen museopäivä, jolloin useisiin museoihin on vapaa pääsy.
– Olemme kaikki vastuussa yhteisestä perinnöstämme. Aihe on nyt erityisen ajankohtainen, ja haluamme kertoa sen kautta museoiden opetuksellisesta tehtävästä, joka korostaa yksilön ja yhteisön vastuuta yhteisestä perinnöstämme, toteaa Kansainvälisen museoneuvoston ICOMin puheenjohtaja Alissandra Cummins, Barbadosin museon johtaja.
Museoiden kokoelmat kautta maailman ilmentävät yhteisen perintömme monipuolisuutta ja rikkautta. Kokoelmat ovat museoiden selkäranka, tiedonlähde, viesti menneisyydestä tulevaisuuteen. Ne kertovat ympäröivästä yhteiskunnasta ja siitä, mitä kulloinkin on pidetty säilyttämisen arvoisena.
Lähes 100 museota tarjoaa monipuolista ohjelmaa Suomen museoliiton koordinoimalla Museoviikolla. Ohjelmatiedot löytyvät museoittain, maakunnittain ja päiväkohtaisesti jaoteltuna osoitteessa www.museoviikko.fi.
Poimintoja Museoviikon ohjelmasta teemoittain
Kurkistuksia kokoelmiin
Pohjanmaan museon ja Metsähallituksen luontokeskus Terranovassa Vaasassa järjestetään maailmanperintöopastuksia 15. ja 18.5. Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen Maailman luonnonperintökohde, joka vihitään syyskesällä 2007.
G.A. Serlachius -museo Mäntässä järjestää kansainvälisenä museopäivänä 18.5. kurkistuksia museon valokuva-arkistoon: Tule ja tunnista vanhoista kuvista henkilöitä, tapahtuma-aikoja ja -paikkoja.
Lapinlahden taidemuseon avoimet ja suljetut tilat -yleisökierroksella 18.5. pääsee tutustumaan Lapinlahden taidemuseon kätkettyyn maailmaan eli normaalisti suljettuihin kokoelmien käsittelytiloihin.
Suomen Ortodoksinen kirkkomuseossa Kuopiossa on esillä Kaaoksesta kokoelmaksi -näyttely, jossa muun muassa Suomen sotien ja evakuoinnin kautta peilataan Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kokoelman syntyä ja esineiden ihmeellisiä pelastumistarinoita. Museon 50-vuotisjuhlanäyttely.
Suomen Rautatiemuseossa museon konservaattori Iiro Niemi esitelmöi 16.5. vanhan matkustajavaunun tutkimus- ja konservointityöstä. Työn kohteena on ollut vuonna 1873 valmistunut vaunu.
Lauri Nautelan museossa Liedossa on Museoviikon ajan esillä Hoidettava pieteetilllä -näyttely, jossa esitellään museon esinehuoltoa ja samalla yleisö voi tarkastella esineitä luupin läpi lähietäisyydeltä.
Museojäänmurtaja Tarmon kunnostukseen ja ylläpitoon voi tutustua 19.-20.5. Tarmo on poikkeuksellisesti avoinna 18.-20.5 Kotkan kantasatamassa.
Kuopion museon näyttely Ilmiömuseo tarkastelee museon kokoelmien syntyä. Kuopion museo täyttää 100 vuotta.
Lusto – Suomen metsämuseossa Punkaharjulla tutustutaan 18.5. kokoelmien aarteisiin, jolloin koululaisryhmille järjestetään ilmainen opastuskierros. Museoaarteet ymmärretään usein eri tavalla: suuri yleisö voi ajatella kruunun jalokiviä, kun taas museoammattilaiset näkevät aarteita arjen esineissä. – Opastuskierroksella museo haluaa antaa malleja siihen, että lapset osaisivat nähdä oman arkensa aarteet, kertoo museoisäntä Eero Knaapi Lustosta. Esimerkiksi 50 vuotta vanhempia soutuveneitä on hyvin vähän museokokoelmissa, vaikka liikkuminen paikasta toiseen on ollut vesireittien varassa.
Verlan tehdasmuseossa Jaalassa kokoelmat on sidottu aikaan ja paikkaan. Museossa esineet ovat tuotannonaikaisilla sijoillaan. Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. museoamanuenssi Päivi Yli-Karhula kertoo museon kokoelmatyöstä tietoiskuissa klo 11.30, 13.30 ja 15.30. (päivitetty 8.5.2007)
Museoiden yö
Ranskan kulttuuriministeriön lanseeraamaa eurooppalaista Museoiden yötä vietetään lauantaina 19.5. Suomessa iltaan painottuvaa ohjelmaa tarjoavat Alvar Aalto -museo, Jyväskylä, Halosenniemen museo, Tuusula, Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylän yliopiston museo, Modernin taiteen museo Kuntsi, Vaasa, Nautelankosken museo, Lieto, Porin taidemuseo, Rosenlew-museo, Pori, Sagalundin museo, Kemiö, Satakunnan museo, Pori, Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki, Suomen käsityön museo, Jyväskylä ja Särestöniemi-museo, Kittilä.
Suomi 90 vuotta
Tänä vuonna vietetään Suomen itsenäisyyden 90 -vuotisjuhlavuotta. Museoviikon aikana useat näyttelyt valottavat Suomen ja suomalaisuuden historiaa. Lenin-museossa on erikoisesittelyssä Suomen itsenäisyyden tunnustamisasiakirja, Fiskarsin museossa kerrotaan elämänkohtaloista Pohjassa 1918 sodan aikana. Sotavuosia 1939-45 eri näkökulmista tarkastelevat Lapin maakuntamuseo Rovaniemellä, Mobilia Kangasalla, Päämajamuseo Mikkelissä ja Möhkön ruukkimuseo. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaan voi tutustua Vantaan kaupunginmuseon Sateenkaari-Suomi näyttelyssä. Suomen valokuvataiteen museossa kyseenalaistetaan mainoksien yksipuolista romanikuvastoa Irmeli Huhtalan Koti etsii ihmistä – romanikuvat mainoksissa -näyttelyssä. Yhteen suomalaisuuden keskeisimpään symboliin, karhuun, voi tehdä lähempää tuttavuutta Pohjanmaan museossa ja Pielisen museossa. Lisätietoja Suomi 90 -juhlavuoden teemoihin liittyvistä näyttelyistä on oheisessa liitteessä.
Vapaa pääsy Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.
Lista museoista, joihin on vapaa pääsy 18.5., löytyy osoitteesta: http://www.museoliitto.fi/kvmuseopaiva07
Museoviikolla avautuvat näyttelyt
Maanantai 14.5.
Kouvolan taidemuseon 20-vuotisjuhlanäyttely Satuja ja myyttejä – kertomusten kultakausi Akseli Gallen-Kallelasta Martta Wendeliiniin.
Jyväskylän taidemuseossa on Museoviikon ajan esillä ME -neulanreikävalokuvia. Kuhankosken erityisammattikoulun kuvallisen ilmaisun opiskelijat esittäytyvät neulanreikävalokuvillaan Jyväskylän taidemuseon Holvin tuulikaapissa.
Tiistai 15.5.
Hämeenlinnan Taidemuseo julkistaa 15.5. internet-palvelun, joka esittelee Hämeenlinnan kaupungin muistolaattoja ja -kiviä.
Halosenniemen museossa avautuu Koira ulvoo kuuta -näyttely 15.5.
Mobiliassa avautuu Skoda 60 -vuotta Suomessa näyttely.
Suomen valokuvataiteen museossa Arjen arvokkaat -työpajanäyttelyn avajaiset 15.5. klo 13-15. Arjen arvokkaat -työpajan tavoitteena oli pohtia nuorten arjen arvokkaita asioita, omaa identiteettiä ja arvoja.
Keskiviikko 16.5.
Maanmittausmuseon perusnäyttelyn avajaiset 16.5. klo 13 Jyväskylässä. Maanmittauslaitoksen museokokoelma on muutettu Helsingistä Jyväskylään Maanmittauslaitoksen arkistokeskukseen. Museokokoelmaa esitellään museoviikolla avattavassa perusnäyttelyssä ’Maanmittaus Suomessa’. Avajaisiin on vapaa pääsy.
Kadonneen hopearahan arvoitus -juhlanäyttely avautuu yhtä aikaa Vihdissä, Lohjalla ja Karkkilassa 16.5. Toisiinsa linkittyvät museonäyttelyt kuvaavat kolmen sukutarinan avulla paikkakuntien vaiheita ja elämänmenoa keskiajalta nykyaikaan. Pelillisen kertomuksen myötä haastetaan myös kävijä kohtaamaan entisaikojen ongelmia. Samalla lipulla pääsee kaikkiin kolmeen näyttelyyn.
Vapriikin Kenkämuseossa Tampereella avautuu 16.5. Nukke- ja pukumuseon kokoelmista koottu teemanäyttely 1800-luvun muotikenkä – kenkiä Haiharan säätiön kokoelmista.
Keravan taidemuseossa avautuu Vapaan Taidekoulun lopputyönäyttely 16.5.
Perjantai 18.5.
Emil Cedercreutzin museossa avautuu 18.5. näyttely, jossa esitellään UPM-Kymmene -säätiön hallussa olevaa grafiikkaa.
Lauantai 19.5.
Saamelaismuseo Siidassa avautuu Maitovalaan joiku -näyttely, joka tarkastelee maailmaa maitovalaan, merten kanarialinnun, aistein.
Jyväskylän yliopiston museon näyttely ’Kohteena Kampus – Seminariumista Schroderukseen’ avautuu Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa 19.5.
Aboa Vetus & Ars Nova -museossa avautuu Turku Biennaali 2007 – Hetkessä.
———————–
Lisätietoja:
Jaana Rytkönen, projektisuunnittelija, Suomen museoliitto
jaana.rytkonen(a)museoliitto.fi, (09) 5841 1723.