Skip to content

Museoliitto

20.9.2019

Opi museossa -viikon teemana on ilmastonmuutos

Opi museossa -viikko järjestetään kymmenettä kertaa lokakuun alussa 1.–4.10.2019. Tänä vuonna viikon vietossa painotetaan museoiden tekemää ilmastonmuutokseen liittyvää työtä ja ohjelmaa erityisesti kasvatuksen näkökulmasta. Viikon ohjelmaan voi nostaa mukaan aiheeseen liittyvät ohjelmat ja tapahtumat sekä entiseen tapaan kaikenlaiset muutkin koululaisille ja opiskelijoille suunnatut ohjelmat. 

Museoiden tarjontaa Opi museossa -viikolla
HAM Helsingin taidemuseossa valmistaudutaan Vallisaaressa kesäkuussa 2020 aukeavan Helsinki Biennaalin teemoihin tutkimalla meren ja maan ihmeitä tiedettä ja taidetta yhdistävissä taidepajoissa. Pajoissa tarkastellaan kasveja mikroskooppikameran avulla sekä kokeillaan kasvisolujen maalaamista värikkäillä merileväjauheista valmistetuilla väreillä. Ikäsuosituksena 5-9-luokat ja 2. aste.  

Tekniikan museo järjestää Opi museossa -viikolla kaksi livelähetystä ilmastonmuutokseen liittyvistä teemoista. Noin 15 minuutin mittaiset livelähetykset on suunniteltu johdantoteemoiksi koulujen opetukseen. Molempiin teemoihin on museon www-sivuilla saatavilla myös jatkotehtävä, jota voi hyödyntää opetuksessa. 

Suomen Ilmailumuseossa Vantaala perehdytään lentoliikenteen määritelmään, merkitykseen ja historiaan sekä käsitellään aihetta erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta ja tarkastellaan sitä, mitkä ovat yksilön omat vaikuttamisen mahdollisuudet ilmastonmuutoksessa. 

Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa ja Keski-Suomen luontomuseossa on luvassa Dinosaurus-paja ja palentologisia kaivauksia 6-10-vuotiaille. Miten dinosauruksia tutkitaan? Miten muutokset dinosaurusten ympäristössä vaikuttivat siihen, millaisiksi dinosaurukset kehittyivät? Mikä teki Tyrannosaurus Rexistä maineensa veroisen huippusaalistajan? 

Museokeskus Vapriikissa Tampereella järjestetään toiminnallinen alakoululaisille suunnattu kierros SOS − viesti tulevaisuudelle. Tarinallisella teemakierroksella tutustutaan viestinnän ja viestintävälineiden historiaan, käyttötapoihin ja niiden muutokseen. Oppilaat pääsevät suunnittelemaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja eri kuljetustapojen ja viestien välityksen kannalta. SOS − viesti tulevaisuudelle -teemakierrokset on toteutettu Mediamuseo Rupriikin ja Postimuseon yhteistyönä.

Pohjanmaan museossa Vaasassa koululaiset johdatellaan pohtimaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia mereen, merenkulkuun ja siihen liittyviin teemoihin. Kierroksen jälkeen työpajassa jatketaan aiheen käsittelyä teemoittain pienryhmissä ja tuotetaan kuva- ja tekstimateriaalia erilaisista tulevaisuusnäkymistä. 

Varkaudessa Opi museossa -viikkojen toiminnallinen museokäynti on osa Keski-Savon Kulttuuriketju – kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Varkaudessa se on sijoitettu valtakunnallisen Opi museossa -teemaviikkojen yhteyteen ja toteutetaan kahden viikon aikana. Museokäynnin yhteydessä tarjotaan näyttelyopastuksen lisäksi mediakasvatuksellinen työpaja.Opi museossa -viikkojen toteuttajina ovat Varkauden museot ja Lastenkulttuurikeskus Verso.

Ilmoittautuminen Opi museossa -viikolle
Opi museossa -viikolle ilmoittaudutaan Museot.fi-sivuston näyttelykalenterin päivitystunnuksilla samalla tavalla kuin Museoviikolle. Valitse kohta ’uusi tapahtuma’, täytä tiedot ja laita rasti kohtaan ’Opi museossa’. Jos olet unohtanut Näyttelykalenterin käyttäjätunnuksen tai salasanan, uudet tunnukset voi pyytää Eeva-Liisa Taivassalolta. Museoiden ohjelmat päivittyvät ilmoittautumisesta suoraan Tapahtumakalenteriin.


Lisätiedot
projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo
puh. 0444 300 703
eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä