TIEDOTTEET
 

Museot joutuvat kiristämään tiukalla olevaa vyötä

Museoiden valtiolta saamaa rahoitusta leikattaneen ensi vuonna 3,3 prosenttia.

"Valmiiksi niukat toimintarahat vähenevät. Se tulee väistämättä näkymään museoiden sisällöissä, aukioloajoissa ja palvelumaksuissa", pohtii Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ei suostu paljastamaan tarkkoja leikkauslukuja. Hän lupailee, että lisäleikkauksia ei vuoden 2014 jälkeen ole tulossa, mutta indeksikorotuksiakaan ei tehdä. Se tarkoittaa, että määrärahat pienenevät joka vuosi inflaatioprosentin verran. Aivan synkäksi pääsihteeri Levä ei kuitenkaan heittäydy.

"Kun on ensin peloteltu, että säästöt ovat 10 prosentin luokkaa, on nykyinen vaihtoehto tietysti parempi."

Lupaus tulevien vuosien rahoitustasosta perustuu ennusteeseen veikkausvoittojen kasvusta.

"Hallituksen pitää nyt turvata Veikkauksen mahdollisuus tehdä tulosta. Käytännössä tämä tarkoittaa arpajaisveron pitämistä nykyisellään, jos sitä ei voi laskea."

Levä muistuttaa, että hallituksen pitää myös aktiivisesti puolustaa suomalaista rahapelimonopolia EU:ssa.

"Se on suomalaisen kulttuurin rahoituksen kannalta erittäin tärkeää."

Kulttuurin säästökuurin syynä on hallitusneuvotteluissa tehty päätös, jonka mukaan Valtion taidemuseota rahoitetaan jatkossa veikkausvoittorahoista. Pahimmillaan temppu olisi voinut tarkoittaa, että muiden museoiden veikkausvoittovaroista saamaa rahoitusta olisi kertarysäyksellä karsittu peräti kymmeneksellä.

"Hieman harmillista on, että ministeri Arhinmäki antoi tiedotustilaisuudessa sen kuvan, että nyt tehtävien säästöjen peruste on Valtion taidemuseon uudistaminen."

Todellinen syy leikkauksille on valtion heikko taloudellinen tilanne, jonka korjaamiseen kulttuuriala joutuu nyt osallistumaan noin 20 miljoonalla eurolla. Summa on valtiontalouden näkökulmasta pieni, mutta kulttuurialan toimijoille valtava.

"Jos muilta aloilta tehtäisiin suhteellisesti yhtä suuria säästöjä, valtiontalouden alijäämä korjautuisi hetkessä", naurahtaa Levä.

Tehdyt päätökset tarkoittavat museoille joko toiminnan supistamista vuosittain inflaation verran, tai muita rahoituslähteistä saatujen tulojen kasvamista. Museoiden kasvulle ja kehittämiselle omistajarahoituksen ja palvelutulojen kasvu on entistä tärkeämpää.

 
Toivonsa menettänyt

Mielestäni Suomi ei ole elinaikanani (olen synt. v.1946) ollut yhtä kulttuurivihamielinen kuin se on tänään. Tiukkoina talousaikoina kulttuuri on aina vaikuttanut ihmisten jaksamiseen. Nyt tilalle työnnetään väkisin urheilua ja uskontoja, jotka eivät nykymuodossaan ainakaan jalosta ihmistä vaan kääntävät ihmisen ajattelun omaan egoon ja paremmuudentuntoon muihin verrattuna. Se on surullista, sillä samalla aito yhteisyys on kuollut. Urheilu ja uskonnot opettavat salavitiä sisäistä raakuutta paremmuudentunnon pönkitykseksi ja se lähenee tunnealueella jo erottelua ja rasismia. Hauskuus on kaukana ja julmuus lyö pintaan. Lasten ja nuorten minuuden kehitykselle tehdään nykyään urheilun ja uskontojen "avulla" paljon pahaa: tukahdutetaan luovuus ja toisen ihmisen ymmärtämisen kyky - myös oman itsen aito tuntemus jää heikoksi keinotekoisesti luotujen imagojen rinnalla. Sellaisessa piilee vaara, että jossakin vaiheessa mieli romahtaa, kun mielikuvat osoittautuvat epätosiksi. Urheilu ja voimakisailut ovat aina uskontojen ohella olleet esiaste armeijoille ja sotilaiden/urhojen palvonnalle, niin on ollut ihmiskunnan privitiivisestä alusta asti.
Nykyinen hallitus on mielestäni huonoin, mitä vapaalla Suomella on koskaan ollut. En anna sitä tälle, Lipposen ja Vanhasen linjoja jatkaneelle hallitukselle enkä eduskunnalle koskaan anteeksi. Tällä hallituskaudella on ajettu alas valtion toimesta ja tuella työllisyys, koulutus, taiteet ja henkinen kasvu - yksilölliselle kehitykselle ei ole jätetty tilaa. Vammautuneista ja sairastuneista sekä ikääntyneistä halutaan päästä vain nopeasti eroon - ja mahdollisimman halvalla.
Kansan "alemmat" eli suorittajaportaan kerrokset on pakotettu ja pakotetaan yhä tiukempaan muottiin, josta nousu on entistä vaikeampaa, koska on jo tuhlattu monta sukupolvea estämällä heiltä pääsy ammatillisen ja henkisen kehityksen ja kasvun tielle.
Opetusministeri Gustafsson on lopettanut jo monta kehitykselle tärkeää sektoria - kuten esim. ainoan rakennusten restauraatioon erikoistuneen oppilaitoksen Suomessa. Metallimiehen aivoilla hän ei ilmeisesti kykene ajattelemaan mitä tuli tehtyä.
Hallituksemme ministerit hännystelevät ja tukevat pankkien kautta maita, jotka polkevat kansamme maan rakoon. Hallitus myy kansan - etenkin saamelaisalueen ihmisten nahatkin - ulkomaisille riistäjille. Eduskunta tallaa sokeana hallituksen perässä...ja nauttii isoista tuloistaan. Ne tulot tuoksuvat verelle, joka on kirvonnut Suomen työttömiksi ja asunnottomiksi ajettujen kansalaisten nahasta.
Hävetkää hallitus ja eduskunta!

 

Suomen museoliitto 19.4.2013