4.3.2025
Vinnare av Årets museum 2019 -tävlingen

På bilden de vinnande: Årets museum Satakunda museum, Årets kommunikationsinsats Postmuseet och Museikortetsspecialpris Ateneum. Bild: Teppo Moilanen.
VINNARE AV ÅRETS MUSEUM 2019 -TÄVLINGEN
Långsiktigt och kvalitativt regionalt arbete förtjänar erkännande. Satakunda Museum är en synlig aktör som behärskar och utvecklar museiverksamhetens och expertisens olika dimensioner. Det är en betydande samhällelig påverkare och har klart större tyngd än sin storlek. Museet gör kompromisslöst och professionellt arbete för att uppnå gemensamma mål. Respekten för det egna museet återspeglas både från de anställda och från andra personer i Björneborg samt från hela Satakunda-regionen.
Huvudutställningen på det kulturhistoriska museet renoverades förra året och den tar hänsyn till ett besökarmedvetet sätt att beskriva och berätta om det förflutna. Själva byggnaden är nästan rörande konsekvent och ett välbevarat arv från 1970-talet. Till museet hör också byggnadskulturhuset Toivo, som representerar ett unikt sätt att arbeta med bevarandet av byggnadstradition och ge rådgivning om traditionellt byggande och renovering. Även museets vänverksamhet är omfattande och speglar museets nätverksstruktur och starka band till sitt samhälle.
Museet gör kvalitetsfullt arbete med att bevara kulturarvet med liten uppståndelse. Dess utvecklande inställning syns också i framtidsplanerna – samlingscentret Arkki skulle, om det genomförs, bli ett nytt kulturcentrum i Björneborg stadsbild.
ÅRETS SPECIALPRIS 2019: AMOS REX
Öppningen av Amos Rex var en av de mest synliga nyheterna inom museibranschen år 2018. Den erfarna aktören inom samtidskonsten gjorde en djärv omställning mot digital konst och ompositionerade sig själv inom huvudstadens konstmuseiområde.
Det nya internationella museirummet har tillfört Helsingfors ett lekfullt, förändrat, samlande och positivt förändrande element som intresserar både turister och stadsbor. Den arkitektoniskt lyckade lokalen hedrar Glaspalatsets historia, men tar torgets stadsrum i besittning på ett modernt, funktionellt, kreativt och överraskande sätt.
Invigningsutställningen går till historien med sitt besökarantal, sina köer och medieuppmärksamhet både nationellt och internationellt. Museet bröt effektivt igenom i den nationella offentligheten och växte till ett fenomen som gav betydande uppmärksamhet åt hela museibranschen genom att locka nya publiker, såsom unga och barnfamiljer. Museerna blev ett samtalsämne även i de kretsar där man inte vanligtvis pratar om museer.
ÅRETS KOMMUNIKATIONSINSATS 2019: POSTMUSEETS PUBLISERINGAR OCH PUNKPOSTUTSTÄLLNINGENS KOMMUNIKATION
Punk är en livsstil, precis som museerna. Kommunikationsarbetet för Postmuseets utställning Pienlehtiä ja punkpostia som var öppen från november 2017 till november 2018 var mycket framgångsrikt. Museet tog upp ett intressant och särskilt aktuellt kulturhistoriskt fenomen och utnyttjade utställningens innehåll för att kommunicera på nya sätt om museets utställningar. Kommunikationen behandlades djupt och entusiastiskt, och den genomfördes långsiktigt, systematiskt och holistiskt. Kommunikationsarbetet var mångfacetterat: serier, bloggar och evenemang bredvid de sociala medier som numera är en självklar del, utan att traditionell information förlorade sin plats.
Postmuseet nådde ut brett till sin målgrupp och nya publikgrupper samt uppnådde stor synlighet i media. De mångsidiga intressentnäten och publiken engagerades på ett utmärkt sätt i kommunikationen. Syftet med kommunikationen var inte bara att förmedla information utan också att uppmuntra till en kritisk tolkning av informationen – och där lyckades Postmuseet utmärkt. Årets kommunikationsinsats 2019 delas ut till en mycket väl genomförd och kvalitativ helhet inom utställningskommunikation.