Skip to content

4.3.2025

Vinnare av Årets museum 2023 -tävlingen

Årets museipris 2023 delades ut den 25 maj på Museigalan i Helsingfors. Årets museum 2023-priset gick till Riihisaari – Nyslotts museum. Årets kommunikationsinsats-priset gick till Museiverkets Korjaustaito.fi-webbsida. Årets specialpris gick till Museet Leikki. Museikortets specialpris gavs till Halosenniemi (Halonens udde). Bild: Katariina Salmi.

ÅRETS MUSEUM: RIIHISAARI – NYSLOTTS MUSEUM

Juryen beskrev Årets museum, Riihisaari – Nyslotts museum, på följande sätt:

”Museets verksamhet kännetecknas av en fördomsfri inställning, ett aktivt utvecklingsarbete och ett starkt sökande efter nya roller för museet, samt personalens entusiasm och engagemang för sitt arbete. Museet har förnyats med respekt för det gamla och samtidigt modigt blickat mot framtiden.”

Vinnarmuseet har på ett betydande sätt ökat museisektorens samhälleliga synlighet och påverkan genom nya initiativ, närvaro i sitt samhälle, deltagande i diskussioner, aktivt nätverks- och intressentarbete, att ta tag i aktuella fenomen, utveckling av konst- och kultursektorn samt att lyfta fram viktiga teman. Ett exempel på det nya tänkandet som syns i museets verksamhet och mångsidig dialog med publiken är det samarbetsmodell riktad till unga.

Vinnarmuseet har lyckats hitta nya publikgrupper med sina mångsidiga innehåll och många nyskapande evenemang, och har också fått synlighet utanför museisektorn. Riihisaari-museet är en viktig aktör i sin omgivning och i nätverket av museer i Östra Finland, fungerar som en mötesplats och stärker sin regions lokala identitet med frisk och modig verksamhet.

Vinnarmuseet arbetar aktivt med olika gemenskaper och samarbetspartner, ett exempel på detta är det året runt pågående samarbetsmodellen med Sulkava fängelse kring båtarnas restaurering. Riihisaari-museet har lyft fram Saimens skärgård och skärgårdslivets nutid och framtid i sitt mångsidiga utställnings- och forskningsarbete. Genom långsiktigt arbete har museet kunnat utveckla verksamheten kring museifartygen och deras presentation och restaurering avsevärt. Genom de rörliga museidammsjöbåtarna presenterar och bevarar museet på ett unikt sätt det ”flytande” och levande kulturarvet.

Riihisaari museum fungerar inte bara som museum och kulturresmål utan även som en turist- och vandringsrådgivningspunkt, vilket ger ett exempel på hur museet kompletterar sina egna tjänster och resurser. Museet har etablerat sig som en populär, året-runt-besöksdestination.

ÅRETS KOMMUNIKATIONSINSATS: KORJAUSTAITO.FI-SIDA

Årets kommunikationsinsats pris delas ut vartannat år till en framgångsrik och positivt utmärkande kommunikationsinsats. I år tilldelades Årets kommunikationsinsats Museiverkets Korjaustaito.fi-sida.

Prisutdelningskommittén beskrev Årets kommunikationsinsats på följande sätt:

”Samling av information för Korjaustaito.fi-sidan har varit en nationellt påverkande och betydelsefull handling. Förutom att tjäna de som är intresserade av reparationstraditioner, stödjer sidan också museer och stöder museernas kärnuppdrag att bevara och underhålla byggnadstraditionerna. Den användbara informationen samlad på en sida gör det möjligt att enkelt få tillgång till och använda informationen. Samtidigt stödjer sidan hållbar utveckling genom att främja bevarandet av byggnadsbeståndet.”

SPECIALPRIS: MUSEET LEIKKI

Dessutom uppmärksammade prisjuryn Museet Leikki med ett specialpris, som var en av finalisterna i tävlingen Årets museum. Specialpriset är ett erkännande som juryn kan dela ut för ett betydande verk inom museiområdet eller för långvarig påverkan för att utveckla museibranschen.

Prisutdelningskommittén beskrev mottagaren av specialpriset, Museet Leikki, på följande sätt:

“Prisutdelningskommittén blev imponerad av Museet Leikkis nya koncept och förändring från ”All Inclusive -resa till en självständig tripp.””

Museet Leikki har återöppnat i en ny museibyggnad som en självständig aktör och har skapat en ny vision och koncept i nära samarbete med sin målgrupp. Museet försvarar lekens betydelse och lyfter fram viktiga teman i sina utställningar. I utställningsprojekten får även publiken delta, och genom sin verksamhet bidrar museet till att utbilda framtida museigenerationer.

”En entusiastisk och engagerad personal möjliggör ett starkt och mångsidigt publikarbetet. Museet har satsat på tjänstedesign med en grundidé om intergenerationell upplevelse. Museets perspektivförändring från leksakspresentatör till en forskare i lekens värld har lyckats. Museet utnyttjar sina resurser effektivt, samtidigt som det försvarar leken”, beskrev prisjuryn.

MUSEIKORTETS SPECIALPRIS: HALOSENNIEMI (HALONENS UDDE)

Vinnaren av Museikortets specialpris valdes av publiken. Med det årligen växlande temat för Museikortets specialpris hyllas det mångsidiga utbudet av 360 Museikortets föremål. I år var temat för specialpriset de charmiga konstnärshemmen, och innehavare av Museikortet fick rösta på sin favorit bland de sex förtrollande kandidaterna.

You might also be interested in