29.2.2024
|Uncategorized
Museopäivät 2024 ohjelma: Torstai 23.5.2024
Jyväskylän yliopiston päärakennus, Seminaarinkatu 15, Jyväskylä
Sali C1
Torstaina on taukojen aikana mahdollisuus kokeilla generatiivisia tekoälysovelluksia työpajassa yliopiston päärakennuksessa.
Voit esimerkiksi antaa tekoälylle tehtävän laatia tietystä ”museoesineestä” esittelyteksti yleisölle tai tutkijakollegalle tai pyytää tekoälyä luomaan siitä kuva. Mukana työpajayhteistyössä on Petteri Ruotsalainen Valovalmennus ry:stä. Hän työskentelee Älyteko-projektin vetäjänä Jyväskylässä https://linktr.ee/alyteko
8.30–9.00 Aamukahvi ja -tee, päärakennuksen aula, ilmoittautuminen Museopäiville avoinna
9.00–10.30 Tutkimus ja tekoäly
Näkökulmia eettisesti kestävään tekoälyn hyödyntämiseen museotyössä
Sanni Pöntinen
Suomen Lajitietokeskuksen palvelut ja esimerkkejä tekoälyn käytöstä lajihavainnoinnin tukena: etikettitietojen koneluvusta lintujen äänitunnistukseen, yksikönjohtaja Matti Sahla, Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Biodiversiteetti-informatiikan yksikkö
Tekoäly ja sen mahdollisuudet arkistoaineiston käsittelyssä, tutkijat Ida Toivanen ja Venla Poso, Jyväskylän yliopisto
10.30–11.00 Tauko
11.00–12.00 Uutta tutkimuksen kentällä
Millä tavoin affektiivinen museotoiminta voi olla vaikuttavaa? Yliopistotutkija Virpi Kaukio, Museo toisinjulkaisemisen foorumina -projekti (Koneen säätiö), Itä-Suomen yliopisto
Museot tutkijan kumppaneina: tiedonkeruusta vaikuttavuuteen – esimerkkejä BioColour ja TRACTion hankkeista, professori Riikka Räisänen, Helsingin yliopisto
Museo tutkimusverkostoissa, tutkimuspäällikkö Kulttuuriperintö ja tutkimus -vastuualueella, FM Reetta Karhunkorva, Suomen Metsämuseo Lusto
12.00–13.15 Lounas, Ravintola Lozzi ja Ravintola Ilokivi
13.15–14.30 Tutkiva museo: Call for papers -rinnakkaissessiot
Tutustu puhujiin ja aiheisiin täällä. Valitse mihin sessioon haluat osallistua.
14.30–15.00 Iltapäiväkahvi ja -tee, päärakennuksen aula
15.00–16.30 Tutkiva museo: Call for papers -rinnakkaissessiot
Tutustu puhujiin ja aiheisiin täällä. Valitse mihin sessioon haluat osallistua.
15.00–16.30 Jyväskylän yliopiston museologian opiskelijoiden järjestämä paneelikeskustelu (Sali C4): Museologian opintojen asema työelämässä – näkökulmia eri sukupolvien museo-osaajilta
Museologian perusopinnot tarjoavat pätevyyden museoalalle, mutta niiden rooli vaihtelee eri alan osaajien keskuudessa. Millainen vaikutus näillä opinnoilla on työelämässä ja miten ne rikastavat työskentelyä museoalalla? Millaista on työskentely alalla ilman museologian perusopintoja? Interaktiivisessa keskustelussa kuullaan monipuolisia ajatuksia eri uravaiheissa olevilta museoalan osaajilta.
Keskustelijoina museologian yliopistonopettaja Minna Mäkinen, museologian pääaineopiskelija Miamari Tuominen, Tampereen taidemuseon ja muumimuseon johtaja Selma Green sekä Mobilia-museon kehittämispäällikkö Anni Antila.
15.00-15.30 Suomen museoliiton, Jyväskylän yliopiston museologian oppiaineen ja Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL:n toteuttaman osaamiskyselyn tuloksia (Sali C1)
15.30-16.00 Museokortin asiakasdatan uudet mahdollisuudet (Sali C1)
Museokortti-järjestelmä kerryttää museoilla arvokasta asiakasdataa. 2024 käynnistyy kehitysprojekti, jonka tavoitteena on yhteistyössä museoiden kanssa kehittää museoille yhä hyödyllisempää tietoa tarjoavat työkalut. Pekka Impiö (toimitusjohtaja) ja Aino-Marja Miettinen (liiketoimintapäällikkö) esittelevät mistä projektissa on kyse.
16.00-16.30 ICOM uuden museomääritelmän jälkeen (Sali C1)
Uula Neitola, ICOM Suomen komitea ry
16.30 Ohjelma päättyy
17.00–18.30 Etkoja
Etkot ovat Museoliiton yhteistyökumppaneiden järjestämiä vapaamuotoisia ja rentoja kokoontumisia Museogaalan ”etkoilun” merkeissä.
Millaista osaamisen kehittämistä museoalalla kaivataan? Haluatko viilata hankekynsiäsi terävämmiksi?
Onko sinulla museoalan toimijana ideoita, joista voisi lähteä rakentamaan alaa hyödyttäviä kehittämishankkeita? Onko tarvetta kehittää alan osaamista tai luoda uudenlaisia toimintatapoja, jotka vahvistavat työllisyyttä alalla?
Vai haluaisitko saada käyttöösi työkaluja, jotka auttavat sinua eteenpäin hankemuotoilussa? Tule mukaan vapaamuotoisille etkoille Taiken Luova verkko -tiimin, Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton ja Museoliiton kanssa!
Aika: 17.30-18.30
Paikka: Trattoria Aukio (Sokos Hotel Paviljongin ravintola, osoite Lutakonaukio 10, Jyväskylä)
Paikan päälle mahtuu yhteensä 20 osallistujaa.
MAL ry tarjoaa lasillisen/juoman.
ICOM Suomen ja TAKO-verkoston yhteiset etkot Jalossa
ICOM Suomi ja TAKO-verkosto järjestävät Museopäivillä yhteiset etkot Jalossa (Jalo Kitchen & Lounge, Original Sokos Hotel Alexandran yhteydessä) ennen gaalaa, 23.5.2024 klo 17.30 – 18.30.
Ohjelmassa on vapaata seurustelua ja keskustelua ajankohtaisista asioista. ICOMin näkökulmasta mm. Blue Shield on ajankohtainen ja TAKO-verkosto on järjestäytymässä yhdistyksesi.
Aika: 17.30-18.30
Paikka: Jalo Kitchen & Lounge Original Sokos Hotel Alexandran yhteydessä (Asemakatu 2, Jyväskylä)
19.00–22.00 Museogaala
Ravintola 3, Paviljonki, Lutakonaukio 12, Jyväskylä
Museogaalassa jaetaan vuosittaiset museopalkinnot ja nautitaan yhdessä juhlatunnelmasta. Museogaalan juontaa näyttelijä Aaro Vuotila, jonka erityisosaamisiin kuuluu osuvien ja tarttuvien laulujen tekeminen hetkessä.Pukukoodi: tumma puku.
22.00-00.00 Museogaalan jatkot
Museogaalan jälkeen jatkoja vietetään gaalan tapahtumapaikalla klo 00.00 asti hyvän musiikin parissa.
Tämän jälkeen voi siirtyä jatkoille Ravintola Londoniin (Puistokatu 2, 40100 Jyväskylä), jossa mahdollisuus jatkaa iltaa karaoken merkeissä.