Skip to content

Museoliitto

Vuoden museo -palkinnot

Sami Sykkö juonsi Museogaalan 2023.

Vuoden 2023 Museogaalan juonsi Sami Sykkö. Lavalla myös Vuoden museo -kiertopalkinto, kuvanveistäjä Pekka Kauhasen luoma Esko.

Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea ovat jakaneet vuodesta 2014 lähtien kolmea museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko. Vuodesta 2021 lähtien on jaettu Vuoden museokauppa -palkintoa. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden viestintäteko -palkintoja jaetaan vuorovuosittain.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto on kiertopalkinto, kuvanveistäjä Pekka Kauhasen veistos Esko sekä kunniakirja. Vuoden museojulkaisu, Vuoden viestintäteko ja Vuoden erikoispalkinto ovat kunniakirjoja. Palkinnot luovuttaa edellisen Vuoden museo -tunnustuksen saaneen museon edustaja.

Museopalkintojen haku käynnistyy syksyllä. Hakuajasta tiedotetaan Museoliiton viestintäkanavissa.

Lue lisää hakukriteereistä täältä.

Museopalkintolautakunta 2023–2025

Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023-2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin järjestämisjohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museoiden museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Poliisimuseon tutkija Maritta Jokiniemi (Vuoden museo 2022 -kilpailun voittajan edustaja). Lautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton koulutus- ja kehittämisasiantuntija Emilia Merisalo.

Lisätiedot: 
Marjo Meriluoto
p. 040 732 3745
marjo.meriluoto@tampere.fi 

 Emilia Merisalo
p 044 430 0715
emilia.merisalo@museoliitto.fi