Skip to content

Museoliitto

Vuoden museo -palkinnot

Vuoden museo 2024 finalisti: Lusto

Uudistettu Suomen Metsämuseo Lusto toimii Savonlinnan Punkaharjulla museorakennuksessa, mutta myös ympäri maata monimuotoisissa tilaisuuksissa ja keskusteluissa.  

Vuoden museo 2024 finalisti: Chappe

Nykytaiteen museo ja taiteen talo Chappen näyttelyt esittelevät läntisen Uusimaan sekä Pohjoismaiden ja Itämeren alueiden maiden taidetta. 

Vuoden museo 2024 finalisti: Siida

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan näyttelyt ja tapahtumat esittelevät saamelaista kulttuuria sekä Pohjois-Lapin monimuotoista luontoa.

Vuoden museo 2024 finalisti: Luostarinmäki

Turun ydinkeskustassa sijaitseva Luostarinmäki on ainutlaatuinen ulkomuseo ja Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 palosta.

Vuoden museo 2024 finalisti: Konsti

Uusi Varkauden museokeskus Konsti sijaitsee idyllisellä Vanha Varkaus –alueella ja siinä toimivat monille jo tutut Varkauden museo ja Varkauden taidemuseo.

Vuoden museo -kilpailusta

Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea ovat jakaneet vuodesta 2014 lähtien kolmea museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko. Vuodesta 2021 lähtien on jaettu Vuoden museokauppa -palkintoa. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden viestintäteko -palkintoja jaetaan vuorovuosittain.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto on kiertopalkinto, kuvanveistäjä Pekka Kauhasen veistos Esko sekä kunniakirja. Vuoden museojulkaisu, Vuoden viestintäteko ja Vuoden erikoispalkinto ovat kunniakirjoja. Palkinnot luovuttaa edellisen Vuoden museo -tunnustuksen saaneen museon edustaja.

Museopalkintojen haku käynnistyy syksyisin ja Vuoden museo -palkinnot jaetaan keväisin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä.

Lue lisää hakukriteereistä täältä.

Vuoden 2024 museopalkinnot

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota. Voitosta kilpailevat Chappe, Luostarinmäen museokortteli, Suomen Metsämuseo Lusto, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA sekä Varkauden museokeskus Konsti. Tiedote Vuoden museo 2024 -finalisteista on luettavissa täällä.

Suomen museoliiton ja ICOM Suomen komitean joka toinen vuosi järjestämän Vuoden museojulkaisu -kilpailun finalistiteokset ovat Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan, Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä, Ikikallion tarinoita – mammuteista meidän aikaamme ja Taidesauna I Art SaunaTutustu vuoden Vuoden museojulkaisu 2024 -finalisteihin täällä.

Museopalkintolautakunta 2023–2025

Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023-2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Maj Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin integraatiojohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Riihisaari – Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen (Vuoden museo 2023 -kilpailun voittajan edustaja). Lautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton viestinnän asiantuntija Kirsti Ruissalo.

Lisätiedot: 
Maj Meriluoto
p. 040 732 3745
maj.meriluoto@tampere.fi 

Kirsti Ruissalo
p. 044 430 0721
kirsti.ruissalo@museoliitto.fi

Voittajat 2014–2023

Vuoden museo -tittelin ovat voittaneet Riihisaari – Savonlinnan museo (2023), Poliisimuseo (2022), Suomen maatalousmuseo Sarka (2021), Satakunnan Museo (2019), EMMA – Espoon modernin taiteen museo (2018), Helsingin kaupunginmuseo (2017), Ahvenanmaan merenkulkumuseo (2016), Serlachius-museo Gösta (2015) ja Forssan museo (2014).