Skip to content

Museoliitto

20.5.2016

Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Inarissa 25.-27.5.2016

Lähes 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Inariin Valtakunnallisille museopäiville 25.-27.5.2016. Tilaisuus huipentuu torstaina 26.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.

Tänä vuonna päivien teema on kulttuuriympäristö. Teemaa lähestytään monipuolisesti sekä luonnon, rakennetun ympäristön että kansainvälisyyden näkökulmasta. Päivillä pohditaan myös aineettoman kulttuuriperinnön merkitystä. Pauliina Feodoroff kertoo, miten kolttasaamelaisten Gramota-arkiston hakuprosessi Unescon Maailman muisti -listalle sujui.

Esiin nousee myös muita paikallisia teemoja. Kuvataitelija Maaria Wirkkala pohtii taiteilijan suhdetta maisemaan ja valokuvataitelija Jorma Puranen tarkastelee Lapissa toteutettujen töidensä kautta tilan, paikan, ajan ja historian suhdetta. Päivi Magga tarkastelee saamelaista maisemaa ja kulttuuriympäristöä oman työnsä lähtökohdista Saamelaismuseo Siidan tutkijana.

Opintoretkillä tutustutaan Utsjoen saamelaisalueeseen, kolttasaamelaisten kulttuuriin Sevettijärvellä, Tankavaaran kulttuurihistoriaan sekä monipuoliseen Inariin.

Juhlavassa Museogaalassa julkistetaan Vuoden museo- ja Vuoden museojulkaisu -palkintojen saajat. Vuoden museo -palkinnon finalistit ovat Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum.

Vuoden museojulkaisu -palkinto jaetaan julkaisulle, joka tavoittaa poikkeuksellisen hyvin kohderyhmän sisällön ja esitystavan innovatiivisuudella. Loppukilpailuun on valittu neljä painettua julkaisua ja yksi digitaalinen julkaisu.

Museopäivien aikana pidetään myös Suomen museoliiton 93. vuosikokous. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Tapahtuman järjestävät Suomen museoliitto, Saamelaismuseo Siida ja Inarin kunta.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan museoalan ajankohtaisista puheenaiheista!

Museopäivien ohjelma: https://www.lyyti.fi/reg_2016/Valtakunnalliset_museopaivat_ja_Suomen_museoliiton_93_vuosikokous_4692

LISÄTIETOJA:

Kimmo Levä
pääsihteeri, Suomen museoliitto
p. 040 166 2816, kimmo.leva(a)museoliitto.fi

Sari Valkonen
museonjohtaja, Saamelaismuseo Siida
p. 040 767 1052, sari.valkonen(a)samimuseum.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä