Skip to content

Museoliitto

4.2.2021

Museoiden kävijämäärät romahtivat – Museokortti kannatteli

Korona näkyi museoiden käyntimäärissä vuonna 2020. Käyntimäärät vähenivät lähes puolella edellisvuodesta.

Museoviraston julkaisemat ennakkotiedot museoiden kävijämääristä vuonna 2020 ovat karua luettavaa. Kokonaiskäyntimäärät vähenivät 3,2 miljoonalla käynnillä eli 42 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. Eniten kävijämäärät laskivat ilmaiskävijöiden osalta, yhteensä 52 prosentilla. Jyrkkä lasku selittyy pääosin koululaisryhmävierailujen vähentymisellä ja ilmaistapahtumien poistumisella museoiden ohjelmistosta.

Museokorttilaiset olivat koronavuoden valonpilkahdus

Maksullisten kävijöiden määrä väheni 32 prosentilla, mutta Museokorttilaisten osuus maksullisista kävijöistä kasvoi huomattavasti. Vuonna 2020 myydyistä pääsylipuista Museokortilla maksettiin 47 prosenttia. Edellisvuodesta osuus nousi 12 prosenttiyksiköllä. Museokorttilaisten määrä olikin koronavuoden yksi harvoista valonpilkahduksista, ja monet museot erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella kirjasivat Museokortti-vierailuja ennätysmäärän. 

Kokonaisuudessaan myös Museokortti-käynnit vähenivät, yhteensä 9 prosentilla. Vuonna 2020 Museokortilla vierailtiin museoissa 1,3 miljoonaa kertaa, mikä oli reilut 100 000 edellisvuotta vähemmän.

Museoiden talous kärsi

Museoiden kävijämäärien jyrkkä lasku on aiheuttanut ja on aiheuttamassa kasvavia ongelmia museoiden taloudelle. Suomen museoliitto on ollut tyytyväinen valtion koronakorvauksiin, joita museot saivat vuonna 2020. Museoiden paluu koronaa edeltävälle kasvu-uralle edellyttää avustusten jatkumista. 

On myös tärkeää, että koronakriisin jatkuessa viranomaisten suosituksissa ja päätöksissä museoiden tunnistettu asema terveysturvallisuuden näkökulmasta pieniriskisinä kohteina huomioitaisiin selkeästi ja yhä useampi museo voisi avata näyttelytilansa. 

Lisätietoja

Pääsihteeri Kimmo Levä
kimmo.leva@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä