Skip to content

Museoliitto

19.9.2019

Museoiden taidekokoelmat saavutettavaksi

Museoliitto teki syyskuussa kyselyn museoille, jotka ovat solmineet Suomen museoliiton kanssa sopimuksen kokoelmiensa teosten esittämisestä avoimissa tietoverkoissa. Sopimuksen on tähän mennessä tehnyt 24 päätoimisesti hoidettua museota. Vuoden 2018 lopussa verkkoon oli laitettu yli 3 000 teosta lähes 900 taiteilijalta. Suomen museoliiton ja Kuvaston vuonna 2017 tekemä sopimus museoiden kokoelmien verkkokäytöstä kattaa myös Kuvastoon kuulumattomien tekijänoikeudenalaisten teosten esilläpidon. 

Lue lisää:https://www.museoliitto.fi/taidekokoelmat

Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen hyödyt museotyössä

Kyselyyn vastanneiden museoiden mukaan sopimus on mahdollistanut esimerkiksi museon verkkosivuilla julkaistujen kokoelmateosten joustavan käytön ja osaltaan kannustanut tutustumaan asiakasliittymiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin taiteilijoiden ja kokoelmien tunnettuuden lisäämiseksi. Sopimuksen solmiminen on käynnistänyt museoissa taidekokoelmien kuvausprojekteja, joiden tulokset ovat sopimuksen avulla helpommin julkaistavissa. 

Useat Museoliiton kanssa sopimuksen tehneet museot ovat laittaneet kokoelmateoksiaan yleisön saataville Finna-palvelun kautta. Myös muihin avoimiin käyttöliittymiin suhtauduttiin mielenkiinnolla. Kokoelmien kuvia on käytetty museoiden verkkonäyttelyissä ja omilla verkkosivuilla. Teoskuvia on laitettu myös kaupunkien verkkosivuille ja teoskuvia on käytetty esimerkiksi Flickr:ssä ja blogeissa. 

Verkkonäyttelysivustot ovat olleet ahkerassa käytössä, mikä on lisännyt kokoelmien tunnettuutta. Lisäksi sivustoilla on voinut laajasti kertoa kokoelmien historiasta, mutta myös teosten taustatiedoista sekä taiteilijoista. Finnan kautta asiakkaat ovat löytäneet kokoelmateoksia, samoin Finnaa ovat hyödyntäneet taidemuseoammattilaiset esimerkiksi teoslainoja suunnitellessa.

Turun museokeskuksesta kerrotaan, että kokoelman mediataideteoksia on esitetty Turun kaupunginteatterin led-seinällä marraskuusta 2017 alkaen, muutaman kuukauden välein vaihtuvalla ohjelmistolla. Turun museokeskus valmistelee yhteistyöhanketta uusiseelantilaisen toimijan kanssa. Hankkeessa kokoelmateosten digitaalisia kuvia tulee tammikuussa 2020 nähtäville Wellingtonin katukuvaan bussipysäkkien mainostauluille sekä galleriatilaan.

Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen ansiosta Lappeenrannan museot ovat voineet lisätä Finnaan myös taidekokoelmien teoskuvia ja näin se on antanut kokonaiskuvan museon kokoelmista. Sopimus mahdollistaa taidekokoelmien julkaisua suuremmassa mitassa ja helpottaa käytännön työtä tekijänoikeuskysymyksiin liittyen. 

’Tämä on erittäin odotettu ratkaisu taidemuseoille, joilla on hienoja teoksia kokoelmissaan, mutta ei suurten tekijänoikeusmaksujen vuoksi ole pystynyt niitä verkossa esittelemään.’ kerrotaan Mikkelin taidemuseosta. 

Lisätiedot
projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo
puh. 0444 300 703
eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä