Skip to content

Museoliitto

12.10.2017

Museoiden työntekijät suunnittelivat pelejä Tarinat peliin -hankkeen ensimmäisessä pelityöpajassa

28.9.2017 järjestettiin Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja sen yhteydessä hankkeen ensimmäinen pelityöpaja museoiden työntekijöille. Työpajassa syntyi 8 peli-ideaa, joissa museo-osaaminen pääsi oikeuksiinsa.

Aluksi työpajan osallistujat jaettiin ryhmiin. Ryhmille annettiin tehtäväksi suunnitella peli, ja suunnitelman laatimisessa käytettiin apuna hyötypelicanvasta. Pelisuunnitelman sai laatia joko valmiin materiaalin pohjalta tai kehittää kokonaan itse. Valmiina materiaalina oli Kajaanin ammattikorkeakoulun pelitiimin tuottama virtuaaliympäristö, johon on mallinnettu Kajaanin taidemuseon selli. Kaikki ryhmät pääsivät suunnittelun lomassa myös katselemaan ja kokeilemaan tätä virtuaaliympäristöä VR-laseilla.
Kajaanin ammattikorkeakoulun pelitiimin Kyösti Koskela testaa VR-laitteita.

Valmiiseen materiaaliin luotti 2 ryhmää ja täysin omia ideoita pelien pohjaksi kehitteli 6 ryhmää. Kun suunnitteluaika oli ohitse, ideat esiteltiin kahden minuutin puheenvuoroilla. Seuraavassa peli-ideat on jaettu kahteen kategoriaan ja lueteltu satunnaisessa järjestyksessä.

Omiin ideoihin pohjautuvat pelit


Pidä Pekka elossa
Koululaisille suunnattu ja lisätyn todellisuuden avulla toteutettu kulttuuripolku Keravan museon pihamaalla. Pelaajan pitää viedä Pekka-nimiselle henkilölle eväät, jotka hän kokoaa polun varrella erilaisia tehtäviä selvittäen.

Luokkaretkellä Helsingissä
Keski-ikäisille suunnattu nostalgiapitoinen seikkailupeli, jossa matkataan 80-luvun Helsinkiin.Kirjapainoapulaisen kohtalo
Pelissä selvitetään, mitä tapahtui kirjapainosta yllättäen löytyneelle kirjapainoapulaiselle. Kohderyhmänä 6.-luokkalaiset, jotka oppivat pelatessaan menneen ajan elämää tietyn ihmisryhmän näkökulmasta.Pässi ja pöllö

Peli sijoittuu Fiskarsin museoon ja on lajityypiltään historiallinen strategiapeli. Pelaaja on Fiskarsin ruukin johtaja, joka joutuu ratkomaan ruukin ylläpitoon ja kehittämiseen liittyviä arkisia ongelmia ja samalla selviämään kilpailussa muita rautaruukkeja vastaan.Perintötilan pelastaminen
Lisätyn todellisuuden avulla toteutettava selviytymispeli, jossa pelaajan tavoitteena on oppia hoitamaan maatilaa Kirkkonummella. Pelaajan on osattava valita oikeat työkalut ja tehdä oikeat asiat, jotta hän pystyy välttämään venäläisten pellolle kylvämät miinat ja ruokkimaan itsensä ja lopulta saavuttamaan tietyn elintason.Palvelukseen halutaan
Tarinakeskeinen seikkailupeli etenee eettisten valintojen kautta ja opettaa pelaajaa ymmärtämään historiaa. Pelihahmona on 1900-luvun alun palvelijatar, joka kehittyy ammatillisesti tekemällä viisaita valintoja.Kajaanin taidemuseon VR-maailmaan sijoittuvat pelitPutkapako
VR-ympäristöön sijoittuva pakopeli, jossa pelaaja oppii entisen poliisitalon historiasta. Pelissä edetään vuosikymmenestä toiseen, ja vinkkejä etenemiseen tarjoavat ympäristöstä löytyvät, eri aikakausille ajoittuvat teokset ja esineet. Pelin selvitettyään pääsee jättämään käynnistään viestin seinään muille pelaajille.

Pako Kajaanin taidemuseosta

Paikan päällä museossa pelattava peli, jossa tavoitteena on paeta sellistä toiseen ja lopulta paloportaita pitkin vapauteen. Aikaa pakoon on niin kauan kuin selliä vahtivilla poliiseilla riittää munkkeja kahvitauollaan. Sellistä paetessaan pelaaja oppii tietoja alueesta ja alueen historiasta.


Työpajan lopuksi kukin osallistuja sai äänestää suosikkiaan. Voittajaksi ylsi Luokkaretkellä Helsingissä. Voittajajoukkueen jäsenet sekä toiseksi tullut joukkue palkittiin.


Pelien suunnittelu täydessä vauhdissa.

Tarinat peliin -hankkeessa järjestetään lisää pelityöpajoja tulevaisuudessa. Luvassa on myös tarinallistamistyöpajoja, joissa museoiden työntekijät pääsevät kokeilemaan, kuinka museoiden tietosisältöjä voi hyödyntää tarinankerronnassa.

Ilmoitamme tulevista koulutuksista sosiaalisessa mediassa, Museoliiton uutiskirjeessä ja Museopostissa, joten seuraathan tiedotusta. Täältä pääset katsomaan aloitusseminaarin puheenvuorot.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä