Skip to content

Museoliitto

10.11.2023

Museoiden valtionosuudet 2024 jaettu 

Museokeskus Vapriikki kuvattuna Finlaysonin katolta 17.8.2020

Uudeksi valtakunnalliseksi vastuumuseoksi nimettiin vuoden 2024 alusta lähtien toistaiseksi nimeämätön museo, jonka toimintaa on kehitetty MuseoX-hankkeessa. Sen erikoisalaksi vahvistettiin viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Museo avataan Vapriikissa 2024. Kuva: Saarni Säilynoja

Museoiden valtionosuudet vuodelle 2024 on jaettu. Valtionosuuden piiriin hyväksyttiin kaksi uutta museota, Loviisan kaupungin museo ja Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsro. Uudeksi valtakunnalliseksi vastuumuseoksi nimettiin uusi tamperelaismuseo, jota on kehitetty MuseoX-hankkeessa. Henkilötyövuosien määrä ja valtakunnallisten vastuumuseoiden lisärahoitus säilyvät samalla tasolla kuin tänä vuonna.

Kulttuuri- ja tiedeministeri Sari Multala on vahvistanut museoiden valtionosuuden yksikköhinnan ja henkilötyövuosimäärät vuodelle 2024. Museoiden valtionosuuksien kokonaismäärä vuodelle 2024 on 53 717 000 miljoonaa euroa, joka on noin miljoona euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Museoille osoitettuja henkilötyövuosia on ensi vuonna yhteensä 1 295. Määrä on yhtä suuri kuin kuluvana vuonna. Henkilötyövuoden arvonlisäverolliseksi yksikköhinnaksi on vahvistettu 85 071 euroa, ja yksikköhintoihin on tehty 2,2 prosentin indeksitarkistus.

Ensi vuonna yhteensä 127 museota täyttää museolain mukaiset valtionosuuden edellytykset. Uusina museoina valtionosuuden piiriin hyväksyttiin Loviisan kaupungin museo ja Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsro.

Loviisan kaupungin museo, Lovisa stads museum, on perustettu 1904. Se siirtyi nykyisiin tiloihinsa Komendantintalossa 1962. Loviisan museon kokoelmat esittelevät paikallista kaupunkikulttuuria 1700-luvun puolivälistä lähtien.

Carlsron museotoiminta on alkanut 1960-luvulla Suurjärven rannalla sijaitsevassa Carlsron huvilassa. Kristiinankaupungin museotoimi otti vetovastuun museosta vuonna 2002. Carlsrossa säilytettävä Åke Weckströmin kokoelma sisältää noin 11 000 eri aihepiirien objektia 1600–1900 -luvuilta.

Uudeksi valtakunnalliseksi vastuumuseoksi nimettiin vuoden 2024 alusta lähtien museo, jonka toimintaa on kehitetty MuseoX-hankkeessa. Sen erikoisalaksi vahvistettiin viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Uutta museota rakennetaan Tampereen museokeskus Vapriikkiin, ja sen muodostavat Postimuseo, Tampereen historiallisten museoiden Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Uusi museo ja sen nimi lanseerataan ensi vuonna.

Ministeri Multala on vahvistanut myös museoiden valtionosuuden perusrahoitusta sekä valtakunnallista lisärahoitusta koskevan rahoitussuunnitelman vuosille 2025–2027. Alueellisilla vastuumuseoilla uusi rahoituskausi käynnistyi alueellisten tehtävien rahoituksen osalta jo vuonna 2023, ja se kattaa vuodet 2023 – 2026.

Päätökset edellyttävät, että eduskunta hyväksyy valtion ensi vuoden talousarvioesityksen.

Lisätietoa OKM:n sivuilla

Voisit olla myös kiinnostunut näistä