Skip to content

Museoliitto

11.8.2017

Museoiden valtionosuuksiin korotus

Valtiovarainministeriön torstaina 10.8.2017 julkaisema budjettiesitys ei sisällä merkittäviä yllätyksiä museoiden rahoitukseen. Myönteisintä on, että se katkaisee toteutuessaan museoiden valtionosuuksien vuosia jatkuneet leikkaukset.

Valtionosuuksiin esitetään 1,6 % korotusta. Sen sijaan museoiden valtionosuusrahoitettujen henkilötyövuosien alijäämään ei ole odotettavissa korjausta. Vuonna 2018 valtion budjetti sisältää rahoituksen 1 183 henkilötyövuodelle. Museoissa työskentelee vakinaisessa työsuhteessa noin 1 900 henkilöä ja kokonaishenkilötyövuosimäärä on 2 600. 

Kulttuuriperinnölle ja digitaalisille toimintamalleille rahoitusta

Valtio rahoittaa vuonna 2018 edelleen merkittävästi kulttuuriperinnön saatavuuden parantamista ja digitaalisten toimintamallien kehittämistä. Tähän on tarkoitus käyttää noin 2 miljoonaa euroa. Myönteistä on myös Maatalousmuseo Sarkan näyttelyhalliin varattu erillismääräraha. 

Museoviraston osalta valtionvarainministeriön budjettiesitys on odotusten mukainen. Myöskään Kansallisgallerian osalta budjetti ei sisällä merkittäviä yllätyksiä. Vuosittain keskustelua herättävät taiteen hankintamäärärahat pysyvät edellisen vuoden tasolla eli 739 000 eurossa.

Verovarojen osuus vähenee samalla kun veikkausvoittovarojen osuus kasvaa

Kulttuurin rahoittamisessa jatkuu trendi, jossa valtion verovarojen osuus vähenee ja veikkausvoittovarojen osuus kasvaa. Vuonna 2018 museoiden valtionosuuksista verovaroilla rahoitetaan 33% ja veikkausvoittovaroilla 67%. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 43 ja 57.

Rahapelitulojen osuus ja sitä kautta Veikkauksen merkitys kulttuurin rahoittamisessa on kasvanut vuosia.

”On tärkeää, että rahoituksesta päättävät ymmärtävät  tähän kehitykseen liittyvät riskit ja sen, että Veikkauksen monopoliaseman säilyttäminen ja vahvistaminen on tärkeä kansallinen tavoite yli puoluerajojen”, toteaa pääsihteeri Kimmo Levä. 

Lisätiedot

Kimmo Levä, 040 1662816, kimmo.leva(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä