Skip to content

Museoliitto

12.5.2016

Museoviikon 16.-22.5.2016 ohjelma julki

Ensi viikolla (16.-22.5.2016) Suomen museoissa vietetään Museoviikkoa teemalla Kulttuurimaisema. Museoviikolle löytyy runsaasti erilaista ohjelmaa.

Etelä-Pohjanmaalla, Törnävän museoalueella viikkoa vietetään käymällä vuoropuhelua maiseman kanssa ja tarkastellaan eteläpohjalaista maisemaa museon perusnäyttelyssä sekä tutkitaan lähiympäristön kulttuurimaisemaa. Hyvinkään kaupunginmuseo puolestaan pitää viikolla esitelmiä teemalla Museot ja kulttuurimaisema.

Museoviikolla taide liikuttaa! Muun muassa Porin taidemuseon Taide ja kukka -työpajassa lähdetään kävelylle ja tutkitaan kukkaa luonnonympäristössä.

Kansainvälistä museopäivää vietetään keskiviikkona 18.5.

Kansainvälisenä museopäivänä moniin museoihin on vapaa pääsy. Espoon kaupunginmuseo järjestää Träskändan kartanopuistoon kävelyretken. Kävelyllä tutustutaan Träskändan kartanon historiaan 1700-luvulta alkaen sekä kartanon kuuluisimman omistajan Aurora Karamzinin elämään Espoossa. Tekniikan museossa päivää juhlistetaan tunnin mittaisella Vettä ja elämää -yleisöopastuksella. Tornionlaakson maakuntamuseo ja Tornion kotiseutuseura järjestävät retken Revonsaaren jatulintarhalle Haaparannan Vojakkalaan.

Kankaanpään kaupunginmuseossa vietetään lauantaina 21.5. jo perinteiseksi tullutta Perennapäivää eli monivuotisten puutarhakasvien vaihtotapahtumaa yhdessä Niinisalon Marttojen kanssa. Keski-Suomen museo viettää lauantaita Yläkaupungin yössä. Jyväskylän keskusta-alueen ohella tapahtumia järjestetään myös mm. Korpilahdella, Keltinmäessä, Myllyjärvellä, Mustalammella ja Mäyrämäessä. lauantaina järjestetään myös Hop on Hop off -bussikierros neljään kuopiolaiseen museoon. Järjestäjinä Kuopion Isänmaallinen Seura ry, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Automuseo, Veteraanimuseo, Palomuseo ja Eemilän kotimuseo. Porin taidemuseo valvoo museoiden yössä 21.5. Museoon on vapaa pääsy 18-24. Illan ohjelmassa luvassa performansseja ja työpajoja.

Museoviikko päättyy sunnuntaina 22.5. Forssan luonnonhistoriallisessa museossa askarrellaan klo 13-15 järjestettävässä työpajassa perhosbaari, jonka avulla voi lisätä kotipihan hyönteislajirikkautta ja tarjota näille kauniille siivekkäille ylimääräistä ravintoa. Varkauden museossa taidegraafikko Eeva Kirilin-Helenius esittelee Kasvikartasto-näyttelynsä ja pitää kuvansiirto-työpajaa. Raumalla Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa IC-98:n taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund kertovat yleisölle Khronoksen talo -projektistaan ja vastaavat yleisön kysymyksiin.

Khronoksen talo antaa mahdollisuuden keskustella niin ihmiselämään ja ympäristöön kuin instituutioihin, erityisesti museoihin, liittyvistä kysymyksistä. Miten ajan kulku itsessään voisi olla museon aiheena? Tekijöille projektissa on kyse yhtä lailla prosessista kuin lopputuloksestakin. Joka tapauksessa Khronoksen talo pysäyttää sekä tekijät että taiteen kokijat miettimään luontoa, kulttuuria ja yhteiskuntaa ja avartaa käsityksiä näiden vuorovaikutuksesta.

Museoviikon tapahtumat ja meneillään olevat näyttelyt on koottu Museoviikko-portaaliin, joka päivittyy tapahtuman alkuun asti. Tapahtumia voi selata museokohtaisesti, maakunnittain ja päiväkohtaisesti. Museoviikko-portaali löytyy osoitteesta www.museoviikko.fi

Lisätietoja:

Eeva-Liisa Taivassalo, projektisuunnittelija, Suomen museoliitto
e-mail: eeva-liisa.taivassalo@museoliitto.fi
puh. 0444 300 703

Voisit olla myös kiinnostunut näistä