Skip to content

Museoliitto

9.6.2011

Museoviikon jälkipyykkiä

Suomen museoliitto kiittää kaikkia Museoviikolle osallistuneita! Museoviikkoa vietettiin tänä vuonna 16.-22. toukokuuta teemalla Muistitalkoot. Kansainvälinen museopäivä oli 18.5. Museoiden yö -tapahtuman museot järjestivät omien mahdollisuuksiensa mukaan viikon aikana. Museoliitto keräsi palautetta Museoviikon järjestelyistä ja kokemuksista tapahtumaan osallistuneilta museoilta.

Mediassa Museoviikko sai tilaa erityisesti paikallistasolla. Paikallislehdet ja -radio huomioivat tapahtuman näkyvästi muun muassa Tuusulassa, Vaasassa, Riihimäellä ja Raumalla.

Näkyvyys toi myös asiakkaita. Syvärannan Lottamuseossa vieraili Kansainvälisenä museopäivänä 250 henkeä, ja Rauman merimuseossa järjestetty laivanrakennusta käsittelevä keskustelutilaisuus ja dokumenttielokuvanäytös keräsivät hyvin yleisöä, myös sellaisia jotka olivat museossa ensimmäistä kertaa.

Pietarsaaren kaupunginmuseon Museokarnevaalissa kävi lauantaina 21.5. kaikkiaan 1500-2000 vierasta. Tapahtumaa järjestämään oli kutsuttu kaikki alueen kotiseutumuseot ja -yhdistykset. Hyvin yleisöä kerännyt Museokarnevaali pyritään museonjohtaja Guy Björklundin mukaan järjestämään myös ensi vuonna.

Vaasassa Museoviikko houkutteli Kuntsiin ja Tikanojan taidekotiin yhteensä yli tuhat museokävijää. Yksittäisista tapahtumista suosituin oli Kuntsin modernin taiteen museossa perjantaina 20.5. vietetty Museoiden yö. Liki 250 kävijää saapui seuraamaan performansseja, kuuntelemaan musiikkia ja tutustumaan näyttelyihin. Museon tiedottajan Pauliina Pääkkösen mukaan Museoiden yö keräsi nuorempaa yleisöä kuin museossa normaalisti käy.

Riihimäellä Museoiden yö -tapahtuma järjestettiin 21.5. Kaikki kaupungin kuusi museota olivat menestyksekkäästi mukana. Lauantai-ilta todettiin erittäin hyväksi ajankohdaksi tapahtumalle.

Osallistuvilta museoilta kritiikkiä sai jälleen Museoviikon ajankohta. Ongelmia aiheutti tänä vuonna Valtakunnallisten museopäivien ja Museoviikon samanaikaisuus. Erityisesti pienissä museoissa koko henkilökunta on koulujen luokkaretkisesongin vuoksi täystyöllistetty, ja kahteen tapahtumaan on hankala tai mahdoton osallistua. Ensi vuonna Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Joensuussa 9.-11.5. ja Museoviikko 14.-20.5.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä