Skip to content

Museoliitto

24.9.2015

Näyttelyidea: kirjailijamuotokuvat yhdeksi näyttelyksi

Suomen Kirjailijaliitto on lähestynyt Museoliittoa näyttelyidealla, jossa kustantamojen ja säätiöiden kirjailijamuotokuvakokoelmat koottaisiin yhdeksi näyttelyksi.

Suomalaisilla kustantamoilla ja säätiöillä on mittava kokoelma kirjailijoiden muotokuvia. Nämä muotokuvat ovat usein eturivin kuvataitelijoiden tuotantoa. Otavan seinillä roikkuu Edelfeltin ja Järnefeltin tekemiä kirjailijamuotokuvia muun muassa Juhani Ahosta ja Frans Eemil Sillanpäästä. WSOY:n tiloissa on puolestaan Marjatta Tapiolan teos Eeva Joenpellosta sekä Marjukka Paunilan teos Kirsi Kunnaksesta. Myös Suomen Kirjailijaliitto omistaa muun muassa Pekka Halosen ja Nelimarkan tekemiä kirjailijamuotokuvia. Muotokuvien lisäksi säätiöiden ja kustantamojen kokoelmissa on lukuisia kiinnostavia patsaita ja rintakuvia.

Näyttelyyn voisi lisätä kirjailijoiden kaunokirjallista tuotantoa ja muuta esineistöä sekä tarjota kävijöille kirjailijoihin, kuvataiteilijoihin ja teosten syntyhistoriaan liittyviä anekdootteja ja aikalaismuistoja. Näyttelyyn olisi mahdollista liittää myös kirjallista oheisohjelmaa, kuten kirjailijavierailuja ja opastettuja kaunokirjallisia näyttelykierroksia.

Suomen Kirjailijaliitto tarjoaa näyttelyideaa vapaasti kaikille suomalaisille museoille ja gallerioille. Kirjailijaliitto toimii mielellään näyttelyhankkeen alkuunpanijana ja auttaa toteuttavaa tahoa löytämään keskeisimmät teokset, kustantamot ja säätiöt. Myös kaunokirjallista oheisohjelmaa on mahdollista suunnitella Kirjailijaliiton kanssa.

Yhteydenotot Suomen Kirjailijaliitolle:

Suvi Oinonen
toiminnanjohtaja
Suomen Kirjailijaliitto
suvi.oinonen@kirjailijaliitto.fi,
puh. 040 5820 999

Voisit olla myös kiinnostunut näistä