Skip to content

Museoliitto

28.1.2022

Neljä museota Vuoden museo -kilpailun finaaliin

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2022 -kilpailun finaaliin on valittu neljä museota: Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingistä, Lottamuseo Tuusulasta, Poliisimuseo Tampereelta sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti & Päämajamuseo Mikkelistä. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa.

Palkintolautakunta vierailee kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Ahvenanmaalla 19. toukokuuta 2022. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museokauppa -palkinnot. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.

Vuoden museojulkaisu

Vuoden museojulkaisu -kilpailuun ilmoitettiin 23 museoiden julkaisemaa kirjaa. Palkinto jaetaan julkaisulle, joka sisällön ja esitystavan innovatiivisuudella tavoittaa poikkeuksellisen hyvin kohderyhmänsä. Kirjat ovat parhaillaan palkintolautakunnan luettavina ja arvioitavana. Vuoden museojulkaisu -kilpailun finalistit julkistetaan myöhemmin keväällä. 

Palkintolautakunnan jäseninä ovat ICOMin edustajat Anne Laiti (lautakunnan puheenjohtaja), Tuulia Tuomi ja Elina Makkonen sekä kulttuurijohtaja Samu Forsblom, toimittaja Toivo Haimi, kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila ja museonjohtaja Sami Louekari. Lautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuori.

Lisätietoja

Anne Laiti, p. 050 518 4591, anne.laiti(a)lahti.fi
Tuuli Rajavuori, p. 0444 300 710, tuuli.rajavuori(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä