Skip to content

Museoliitto

22.1.2013

Ruotsalaiset museot kiinnostavat kävijöitä

Riksförbundet Sveriges museer on tilastoinut ruotsalaisten museoiden kävijämääriä, jotka ovat nousseet vuosi vuodelta. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana kävijämäärät ovat kasvaneet 23 prosentilla 14,7 miljoonasta (vuonna 2003) lähes 18 miljoonaan (vuonna 2012). Kävijämäärät todistavat, että museoilla on suuri merkitys Ruotsin nopeasti kasvavalla matkailualalla.

Viime vuonna suosituimmat museot olivat Tukholmassa sijaitsevat Skansen (1,4 miljoonaa kävijää ) ja Vasamuseo (1,2 miljoonaa kävijää). Kävijämäärillä mitattuna suosituimpia olivat keskusmuseot, mutta myös monessa paikallismuseossa kävi runsaasti museovieraita.

Ruotsin museoliiton pääsihteeri Mats Persson vertaa museokäyntejä elokuviin, joissa vierailtiin vuoden aikana noin 15 miljoonaa kertaa eli noin kolme miljoonaa kertaa vähemmän kuin museoissa. Museoiden kiinnostavuutta hän perustelee sillä, että monet museot ovat lisänneet avoinnaoloaikojaan myös talvikaudella. Museot ovat paikkoja, joissa voi keskittyä tiedon ja kokemusten vaihtamiseen sekä uuden löytämiseen. Lisäksi museot ovat suunnitelleet koko perheelle sopivia näyttelyjä ja tapahtumia. Perssonin mukaan on selvää, että entistä useammat arvostavat näitä lähtökohtia.

Lisätietoja:

http://www.sverigesmuseer.se/nyheter/2013/01/museerna-fortsatter-att-locka-mangder-av-besokare/

Voisit olla myös kiinnostunut näistä