Skip to content

Museoliitto

7.4.2021

Suomen museoliitto: Museot osaksi koronan exit-suunnitelmia

Suomen museoliitto pitää tärkeänä, että museoiden mahdollisuudet terveysturvallisten kulttuuripalvelujen tarjoajina otetaan huomioon julkisen hallinnon koronaan liittyvissä exit-suunnitelmissa.

Museoiden näyttelyt ovat olleet pääosin suljettuina joulukuusta 2020 lähtien, vaikka museot ovat koronatartuntojen osalta vähäriskisiä paikkoja, eikä tartuntalaki siksi edellytä näyttelyjen sulkemista. Näyttelyt on suljettu museoiden omistajien tekemillä päätöksillä, joiden taustalla ovat viranomaisten suositukset. 

Näyttelyiden kiinniolo aiheuttaa kasvavia ongelmia museoiden toiminnalle ja taloudelle sekä suomalaisten hyvinvoinnille. Siksi Suomen museoliitto pitää tärkeänä, että museoiden mahdollisuudet terveysturvallisten kulttuuripalvelujen tarjoajina otetaan huomioon julkishallinnon koronaan liittyvissä exit-suunnitelmissa kaikilla tasoilla. Museoita on rohkaistava avaamaan näyttelynsä samaan aikaan, kun ensimmäisiä purkamistoimia tehdään. 

Museot ovat tähän mennessä menettäneet koronan toisen aallon seurauksena noin 30 prosenttia pääsylippu- ja museokauppatuloistaan. Tilanne pahenee nopeasti, jos museoiden näyttelytilojen sulkemiset jatkuvat kesäkaudelle. Valtio ei ole toistaiseksi julkistanut päätöksiä museoiden talouden tukemiseksi ja niiden toiminnan jatkumisen varmistamiseksi. Suomen museoliitto edellyttääkin hallitukselta pikaisia päätöksiä noin 15 miljoonan euron korona-avustuksista museoiden talouden vahvistamiseksi. 

Lisätietoja: 
pääsihteeri Kimmo Levä 
p. 040 166 2816
kimmo.leva@museoliitto.fi 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä