Skip to content

Museoliitto

28.3.2011

Valtakunnallinen kävijätutkimus 2011-2012

Suomen museoliitto toteuttaa neljännen valtakunnallisen kävijätutkimuksen tulevan kesän ja syksyn aikana. Kävijätutkimukseen kutsutaan mukaan kaikki päätoimisesti hoidetut museot, jotka ovat avoinna tutkimusviikkojen aikana. Tutkimukset tehdään elokuussa viikolla 31 (1.-7.8.) ja lokakuussa viikolla 42 (17.-23.10).

Kävijätutkimuksella kartoitetaan miten museoiden yleisörakenne jakautuu, millainen on nykyinen museokävijä, miten kävijät valikoituvat erilaisiin museoihin ja miten he käyttävät museoiden palveluja ja mitä odottavat niiltä. Museotoiminnan kehittämisen kannalta on tärkeää tietää, miten ihmisten mielikuvat museoista ja niiden tehtävistä muuttuvat. Tarkoitus on kartoittaa myös niitä motiiveja, joiden pohjalta ihmiset tekevät ratkaisuja mennä museoon tai jättää menemättä.

Kullekin museolle toimitetaan sata kyselylomaketta, joissa on museon tunnusnumero. Tarkoituksena on poimia kyselylomakkeen vastaajat niin, että ne edustavat keskimääräistä kävijäkuntaa tutkimusviikolla. Mikäli sadan vastaajan tavoitetta ei saavuteta, palautetaan kaikki täytetyt lomakkeet. Lomakkeet tulee täyttää kuulakärkikynällä optisen tallennuksen vuoksi.

Tutkimuksella halutaan kartoittaa myös ulkomaalaisten kävijöiden mielipiteitä museoista, ja osaan museoista ollaankin jo oltu yhteydessä tarvittavien kieliversioiden määrästä. Toivomme, että ilmoitatte minkä verran suomen-, ruotsin-, englannin- ja venäjänkielisiä lomakkeita tarvitsette elokuun ja lokakuun tutkimusviikoilla.

Mikäli ette jostain syystä voi osallistua tutkimukseen niin ilmoittakaa siitä allekirjoittaneelle.

Suomen museoliitto on tehnyt valtakunnallisia museoiden kävijätutkimuksia kymmenen vuoden välein vuosina 1982, 1992 ja 2002.

Lisätietoja:
Eeva-Liisa Taivassalo
projektisuunnittelija
09 5841 1726
eeva-liisa.taivassalo@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä