Skip to content

Museoliitto

27.9.2021

Valtakunnallista Opi museossa -viikkoa vietetään ensi viikolla

Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kahdettatoista kertaa 5.-8.10.2021. Tänä vuonna viikon teemana on toiminnallisuus. Museot järjestävät viikon aikana monenlaista ohjelmaa ja tarjoavat monipuolisia digitaalisia aineistoja oppilaitosten käyttöön.

Valtakunnallista koululaisten ja opiskelijoiden Opi museossa -viikkoa vietetään tutustumalla museoihin oppimispaikkoina. Viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa järjestetään monissa museoissa kautta maan. Museot tarjoavat myös monipuolisia digitaalisia oppimateriaaleja oppilaitosten käyttöön.

Yhteensä 32 museota on mukana kampanjaviikossa. Alle on koottu kiinnostavia poimintoja viikon ohjelmasta. Kokonaisuudessaan museoiden tapahtumat on koottu Opi museossa -tapahtumakalenteriin, jossa niitä voi hakea alueittain sekä päivä- ja museokohtaisesti. Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuramaan teemaviikon ohjelmaa.

Opi museossa -viikon ohjelmassa korostuu tekemällä oppiminen

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi järjestää koululaisille suunnattuja työpajoja, joissa tutustutaan kirjailijan ammattiin. Alakoululaisten työpajoissa suunnitellaan oma kirja, yläkoululaiset pääsevät ratkaisemaan kadonneen mestariteoksen mysteeriä pakohuoneessa.

Hakasalmen huvilan järjestämissä etätyöpajoissa sukelletaan kuosien maailmaan ja suunnitellaan omia kuoseja. Keski-Suomen museossa tutustutaan Unisexiä ja väriteeveetä -näyttelyn kautta 1960-70-lukujen värimaailmaan, jonka jälkeen oppilaat pääsevät miettimään oman elämänsä värejä.

Lottamuseo tarjoaa verkko-oppitunteja, joiden aikana pohditaan vastuullisuuden teemaa Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta -näyttelyn pohjalta. Tornionlaakson museossa vietetään peliviikkoa, jonka aikana museossa voi pelata muun muassa ihmisen kokoista Tornio400-lautapeliä.

Urheilumuseon näyttelytilaan rakennetaan toiminnallinen museosuunnistus, jonka jokaisella rastilla on pieni toiminnallinen tehtävä. Urheilumuseosta voi varata myös virtuaaliopastuksia koululuokille. Ruokahistoriaan ja ruuan alkuperään liittyviä virtuaaliopastuksia koululuokille tarjoaa Suomen maatalousmuseo Sarka.

Lapin maakuntamuseo järjestää ympäristöopin ja biologian opetusta tukevia työpajoja näyttelyssään Karismaattinen megafauna. Postimuseossa tutustutaan yläkouluille ja lukiolaisille suunnatulla toiminnallisella kierroksella alati muuttuvaan mediaympäristöön. Saarijärven museo tarjoaa koululaisille opastuksia Eettinen eläin -näyttelyyn. 

Lisätiedot: 

Viestintäsuunnittelija Jenna Honkanen 
jenna.honkanen(a)museoliitto.fi
puh. 044 4300 704

Projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo 
eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi
puh. 044 4300 703

Voisit olla myös kiinnostunut näistä