Skip to content

Museoliitto

13.8.2020

Valtionvarainministeriön budjettiesitys museoille on odotusten mukainen

Valtionvarainministeriö julkaisi tulo- ja menoarvioesityksen tänään 13.8.2020. Esitys on museoalan osalta hallituskaudelle päätettyjen linjausten mukainen ja tukee osaltaan museoalan myönteistä kehittymistä.

Museoiden valtionosuuksien perusteena olevaan henkilötyövuoden hintaan on tehty noin 5% tarkistus. Tämä tarkoittaa museoille lisärahaa vuositasolla keskimäärin noin 1500 euroa per valtionosuuteen oikeutettu henkilötyövuosi. 

Alueellisiin vastuumuseotehtäviin käytettyihin henkilötyövuosiin vastaava korotus on noin 3400 euroa. Valtakunnallisten vastuumuseoiden tehtäviin suunnattu rahoitus pysyy esityksen perusteella edellisen vuoden tasolla.

Museoiden ja muiden kulttuuritoimijoiden rahoituksesta merkittävä osa tulee rahapelituotoista. Tuottojen ennustetaan laskevan ensi vuonna noin 150 miljoonaa euroa, sekä pelaamiseen liittyvien rakenteellisten muutosten että rahapelihaittojen vähentämiseksi täytäntöön pantujen toimenpiteiden vaikutuksesta. 

”Rahapelituottojen väheneminen edellyttää museotoiminnan rahoituksen painopisteen siirtymistä suoriin budjettivaroihin. Museoala on ollut tyytyväinen ministeri Saarikon kannanottoihin, joissa lähtökohta on ollut rahapelituottojen vähentymisen kompensointi täysimääräisenä. Tämä on luonnollisesti tärkeää museotoiminnan myönteisen vireen jatkumiselle”, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä

Valtionvarainministeriön esitys siirtyy hallituksen budjettiriiheen 14.-15.9.2020 ja edelleen eduskunnan käsittelyyn lokakuussa.

Valtionvarainministeriön tulo- ja menoarvioesitys on luettavissa kokonaisuudessaan Valtiovarainministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Kimmo Levä
kimmo.leva@museoliitto.fi
+358 40 166 2816

Voisit olla myös kiinnostunut näistä