Skip to content

Museoliitto

18.1.2024

VOS-leikkaukset antaisivat väärän signaalin museoille ja museokävijöille: ”Kriisinkestävyyden pohjaa ei saa murentaa”

Kuva Katariina Salmi

Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu pitää kulttuuriministeri Sari Multalan aikeita leikata VOS-laitosten rahoitusta vääränä viestinä museoille ja museokävijöille.

Yle uutisoi, että kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) harkitsee VOS-laitosten rahoituksen leikkaamista kevään kehysriihen yhteydessä (Yle 18.1.2024).

Alkaneelle vuodelle 2024 valtionosuuksiin tehtiin indeksitarkistukset, ja museot välttyivät leikkauksilta. Museoliitto pitää VOS-rahoituksen turvaamista kriittisenä. Museoiden kiinteät kustannukset ovat kasvaneet koko 2020-luvun ja kasvu on kiihtynyt inflaation myötä.

”Museot kiinnostavat suomalaisia tällä hetkellä ennätyksellisen paljon ja kävijäennätyksiä rikotaan museoissa ympäri maata. Museoelämyksille ja niiden tuottamalle hyvinvoinnille on selvä tarve näinä epävarmoina aikoina. Eri puolilla Suomea sijaitsevat museot ja muut VOS-laitokset ovat osa kansallisen kriisinkestävyyden pohjaa. Ihmisillä pitää olla paikkoja, joissa peilata ja työstää omia ajatuksia, hengähtää ja samalla keventää tunnekuormaakin, jota tähän aikaan liittyy”, sanoo toimitusjohtaja Petra Havu.

Havu korostaa, että museoiden täytyy pystyä vastaamaan kasvaviin käyntimääriin. Sitä ei kuitenkaan voida tehdä pääsylipputulojen varassa.

”Kävijätulojen varassa museot eivät voi toimintaansa pyörittää, saati sitten vastata yhä kasvavaan kysyntään, sillä pääsylipputulojen osuus museorahoituksesta on pieni. Lippuhintoja ei voi enää juurikaan nostaa, sillä museoiden tulee olla kaikkien saavutettavissa. Ymmärrän valtiontalouden tasapainottamistavoitteen, mutta museoita tulee tukea niiden työssä ja suomalaisia rohkaista käymään museoissa. Museoista, taiteesta ja kulttuurista leikkaaminen ylipäätään on tässä ajassa sangen ajattelematonta”, sanoo Havu.

Museoiden rahoituksesta 40,4 prosenttia tulee valtiolta ja 32,7 prosenttia kunnilta. Yhteensä julkinen tuki on 73 prosenttia rahoituksesta. Pääsylipputulot vastaavat noin 10 prosenttia museoiden koko rahoituksesta (Museotilasto 2022)

Voisit olla myös kiinnostunut näistä