Skip to content

Museoliitto

18.8.2015

Yllättävät lisäleikkaukset kylmää kyytiä Suomen museoille

Museoiden valtionosuudet romahtavat valtiovarainministeriön talousarviossa lähes kahdeksan prosenttia, vaikka ministeri Sanni Grahn-Laasonen lupaili muuta.

Valtionvarainministeriön 14. elokuuta julkaisema talousarvio tarjoaa museoille kylmää kyytiä. Vuonna 2016 valtionavustuksiin esitetään kuluvaan vuoteen verrattuna 2,8 miljoonan euron eli lähes 8 prosentin leikkausta. Uudet leikkaukset kohdistuvat sekä budjetti- että veikkausvoittovaroista maksettavaan osuuteen.

’Kulttuurialan budjetit ovat Suomessa pieniä. Katsoimme, että vaikeina aikoina sivistystä ja kulttuuria pitää vahvistaa. Tästä päätöksestä olen ylpeä’, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kehui Yleisradion haastattelussa.

’Ministeri Laasosen ennakkopuheiden ja kärkihankekeskustelujen perusteella odotimme rahoituksen säilyvän tämän vuoden tasolla. Valtiovarainministeriön budjettiesitys ja sen sisältämät lisäleikkaukset ovat erittäin ikävä yllätys museoalalle’, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

’Valtiovarainministeriön leikkuri jyräsi nyt OKM:n esityksen yli poikkeuksellisen rajusti.’

Museoiden valtionosuudet ovat laskeneet vuodesta 2011 alkaen. Budjettivaroista maksettavaksi esitetty valtionosuus on tänä vuonna 6 miljoonaa vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Viime vuosina budjettivaroista tehtyjen leikkausten vaikutuksia on vähennetty kasvaneella Veikkaus-voittorahoituksella. Nyt myös siitä maksettaviin valtionosuuksiin esitetään leikkauksia.

Leikkausten vaikutukset museoiden toimintaan ovat huomattavat. Kiinteistö- ja henkilöstökulut ovat nousseet rajusti ja näkyvissä ei ole, että näitä saataisiin nopeasti vähennettyä.

’Säästöt on haettava toiminnasta ja kohteiden aukiolosta — käytännössä juuri museotyön yleisölle näkyvästä osasta. Nyt jatkuu myös kehitys, jossa museoiden vakituisen henkilöstön määrä vähenee.’

Museot työllistävät tällä hetkellä noin 2 600 pääosin korkeasti koulutettua henkilöä.

Vaasan yliopiston tutkimuksen mukaan museoiden vaikutus aluetalouteen on selvästi positiivinen: museot tuovat enemmän verotuloja, kuin niiden ylläpitämiseen käytetään. Museoiden positiivisesta talousvaikutuksesta hyötyvät esimerkiksi matkailualan palvelut hotellit, ravintolat ja liikennepalvelujen tarjoajat.

Matkailu on kasvava toimiala ja sen odotetaan olevan tulevina vuosina entistäkin merkittävämpi työllistäjä ja taloudellisen hyvinvoinnin edistäjä. Matkailun kasvu on näkynyt myös museoissa.

’Tätä taustaa vasten on erityisesti ihmeteltävä valtionvarainministeriön budjettiesitystä. Talouden kasvu ja työllisyys on asetettu prioriteetiksi, joten kannattaako mitättömän säästön vuoksi laittaa museokohteiden ovia kiinni’, ihmettelee pääsihteeri Levä.

Kurjistuvassa taloustilanteessa on myös tärkeä huomata, että pienillä kulttuuripalveluihin käytettävillä rahasummilla voidaan tuottaa merkittäviä hyvinvointivaikutuksia.

Lisätietoja:
Kimmo Levä
pääsihteeri
040 166 2816
etunimi.sukunimi@museoliitto.fi


Tiedotetta tarkennettu 30.9.2015. Leikkaukset koskevat koko museorahoitusta.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä