Skip to content

Museoliitto

22.6.2023

Museoliiton 100-vuotisjuhlavuosi

Museoliitto 100 vuotta – Aina ajan tasalla

Suomen museoliitto juhlii satavuotista historiaansa koko vuoden 2023 ajan.

Juhlavuoden teema on Aina ajan tasalla – Alltid aktuell – Always on Time. Se korostaa museoiden yhteiskunnallista merkitystä ja niiden erityisyyttä, joka liittyy aikaan, arvoon ja merkitykseen. Museot tulkitsevat menneisyyttä tavalla, joka selittää nykyisyyttä ja tulevaa. Teema näkyy ja toistuu juhlavuoden tapahtumissa, viestinnässä ja muussa toiminnassa.

Juhlavuotta vietetään tammikuusta joulukuuhun. Sen kohokohtia ovat:

Museoliitto-konsernin uusi ilme, podcast ja sidosryhmäuutiskirje lanseerattiin tammikuussa. 

Edellinen, 25 vuotta palvellut logo, julkistettiin liiton 75-vuotisjuhlan kunniaksi, joskin sitä päivitettiin sittemmin useita kertoja. 100 vuotta juhlistamaan päivitämme koko konsernin juhla-asuun. Podcast ja sidosryhmillemme suunnattu, uusi uutiskirje kertovat jakavat tietoa ja näkemyksiä myös museoalan ulkopuolelle.

Toukokuussa juhlimme yhdessä Museopäivillä.

100-vuotisjuhla kunniaksi kokoonnumme Museoliiton perustamiskaupungissa Helsingissä. Juhlallisuudet näkyvät ohjelmassa monin tavoin – niistä kerromme lisää kevään mittaan.

30.9. vietämme Museoliiton perustamispäivää museoissa ympäri maan.

Kannustamme kaikkia jäseniämme järjestämään erityistä ohjelmaa. Kannattaa merkitä 30.9. jo kalenteriin ja tulla keväällä etäaamukahveille kuulemaan lisää.

Museoliiton perustamiskuukausi syyskuu on muutenkin juhlaa tulvillaan.

Silloin liitolle julkaistaan juhlaraha, juhlapostimerkki ja 100-vuotishistoriikki. Ville Eerolan kirjoittama teos käsittelee museoalan ammatillistumista ja Museoliiton vaikutusta vuosina 1923-2023. Kirjan kustantaa SKS Tieto ja Oppi Oy. Historiateoksen kirjoittamisen ohjausryhmän puheenjohtaja on Pekka Sauri ja muut jäsenet ovat prof. Laura Kolbe, Museoliiton entinen pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovinen, koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila sekä kirjoittaja Ville Eerola.

NEMO European Museum Conference 19.–21.11.2023 Lahdessa

Vuosi huipentuu Lahdessa kun eurooppalainen museokenttä kohtaa NEMO European Museum Conferencessa Suomessa marraskuussa 2023. Museoliitto ja Network of European Museum Organisations NEMO järjestävät 19.–21.11. kolmipäiväisen konferenssin, joka käsittelee ilmastokriisiä ja kestävään kehitystä museonäkökulmasta.

Lämpimästi tervetuloa juhlaan! Jaamme ajankohtaiset päivitykset tapahtumista ja julkaisuista Julius-uutiskirjeessä ja muissa viestinnän kanavissamme.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä