Skip to content

Museoliitto

28.8.2017

A.W. Yrjänä valitsee Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta

Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo. 

Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja tekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turussa 18.10. Muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä valitsee tilaisuudessa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta. 

– Olen käynyt lukemattomissa museoissa kotona ja ulkomailla. Museo on hengähdyspaikka. Museo on jatkuvuutta, tietoa, rauhallisen pohdinnan keidas tai uusien oivallusten räväyttävä laboratorio. Museot ovat tätä päivää, miettii A.W. Yrjänä.

– Hyvää museota luonnehtii elävä kosketus menneeseen sekä kulttuurin ja taiteen nivouttaminen paikkakunnan imagoon ja arkeen. On jännittävää päästä perehtymään uusin silmin finalisteihin, joista jokainen on upea ja persoonallinen, rakkaudella rakennettu ja ammattitaidolla ylläpidetty, hän jatkaa.

Yleisö antoi 1 700 ennakkoääntä  

Yleisö äänesti Vuosisadan museota kesän alkupuolella ja ääniä annettiin 1 700. Suomen museoliiton hallituksen asiantuntijaraati valitsi kuusi finalistia kymmenen eniten yleisöääniä saaneen ehdokkaan joukosta.

–  On hieman kulunutta sanoa, että asiantuntijaraadilla ja erityisesti A.W.Yrjänällä on vaikea tehtävä valita Vuosisadan museo. Sen sijaan yksittäiselle äänestäjälle valinta oli helppo. Saimme 1 700 ehdotonta näkemystä siitä, mikä museo ansaitsisi itsenäisyyden juhlavuonna Vuosisadan museo -arvon. Samalla osoittautui hienolla tavalla, että ihmiset suhtautuvat todella intohimoisesti suosikkimuseoihinsa, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä

Finalistitmuseot edustavat laajasti Suomen museokenttää

Suomen museoliiton asiantuntijaraati perusteli valintojaan seuraavasti.

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku: Museossa yhdistyvät hienosti arkeologia ja nykytaide. Rohkea konsepti on lunastanut paikkansa innovatiivisena ja uudistuvana museona Suomen museokentällä.

Ateneum, Helsinki: Suomalaisen taiteen ajassa elävä kansallismuseo. Tiennäyttäjä taiteen ja taidemuseotoiminnan edistäjänä sekä vahva rooli yhteiskunnallisesti aktiivisena keskustelijana. Museo on edelläkävijä yleisötyön kehittämisessä sekä Suomen taiteen yhdistämisessä ajankohtaisiin ilmiöihin ja kansainvälisiin yhteyksiin. 

Museokeskus Vapriikki, Tampere: Verkostoituneen museotoiminnan edelläkävijä, jonka kehittymisen on mahdollistanut kaupungin vahva sitoutuminen paikallisen ja alueellisen museotoiminnan ylläpitoon. Monipuolista näyttelytoimintaa pyörittävä Museokeskus Vapriikki ja sen kokoelmatilat ovat kansallisia merkkipaaluja suomalaisen museotoiminnan historiassa. 

Serlachius-museot, Mänttä: Innovatiivinen museo, joka on uudistuksillaan noussut sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnetuksi ja tunnustetuksi edelläkävijäksi. Museon taustalla olevan säätiön sitoutuminen museon ja sen kokoelmien pitkäjänteiseen kehittämiseen on poikkeuksellista. 

Suomen kansallismuseo, Helsinki: Suomalaisen historian päänäyttämö. Korkeatasoinen ja parhaillaan uudistuva museo, jolla on merkittävä osa satavuotiaan Suomen identiteetin rakentamisessa ja tärkeä rooli suomalaisuuden näyteikkunana maailmalle.

Visavuoren museo, Valkeakoski: Yksittäisten merkkihenkilöiden historiaan liittyvän pitkän museoperinteen loistelias edustaja. Museo on säilyttänyt ajankohtaisuutensa uudistamalla toimintaansa ja hyödyntämällä vahvasti kokoelmista nousevia aiheita viestinnässään.

Vuosisadan Kulttuurigaala

Vuosisadan Kulttuurigaala on suorana Ylen TV1-kanavalla televisioitava viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla. Gaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaisen kulttuurin tekoja ja tekijöitä, joista Vuosisadan museon valintaa johtaa Suomen museoliitto. Tilaisuus järjestetään Turun Logomossa 18.10.2017 Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -tapahtumien yhtenä kohokohtana. 

Lisätiedot

Suomen museoliitto

Pääsihteeri Kimmo Levä

kimmo.leva@museoliitto.fi

040 1662816

kulttuurigaala.fi 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä