Skip to content

Museoliitto

28.9.2016

Ensi viikolla vietetään Mennään museoon! -viikkoa

Viikon erityisteemana on vuodesta 2014 lähtien ollut mediakasvatus. Viikon aikana 4.–7.10. lähes neljässäkymmenessä museossa järjestetään koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa.

Museot voivat ottaa teeman huomioon viikon ohjelmassa, mutta osallistua voi hyvin myös toiminnalla, joka ei liity mediakasvatukseen. Tänä vuonna viikon tapahtumakalenteri ja vinkit ovat siirtyneet osaksi uutta opimuseossa.fi-sivustoa.

Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä on peruskoululuokille suunnattu Arkkitehtuurietsivät-työpaja, jossa tutkitaan uusrenessanssia edustavan museorakennuksen yksityiskohtia moniaistisesti sekä harjaannutaan tarkastelemaan rakennuksia. Forssan museossa järjestetään luokkatunnin mittainen MediaMysteeri-kierros, jossa koululaiset etsivät vihjeiden perusteella medioita ja muita tiedonkulunvälineitä museossa ja suorittavat niihin liittyviä tehtäviä.

Forum Marinumin merikeskuksessa Turussa koululuokat pääsevät testaamaan uusia opetuspaketteja, jotka yhdistävät museon päänäyttelyn ja uuden opetussuunnitelman sisällöt. Pakettiin kuuluu noin tunnin mittainen osallistava opastus, jonka teemojen käsittelyä on helppo jatkaa koulussa. Postimuseossa Tampereella Animaatiotyöpajassa 3.–6. luokkien oppilaat tekevät ryhmissä lyhyen animaation Viestinviejät-näyttelyn teemoihin perustuen.

Helsingin kaupunginmuseossa perehdytään kirjoittamiseen ja viestintään eri aikoina. Pääpaino on 1700-luvun kulttuurissa ja viestinnässä. Työpaja on tarkoitettu 5.–6. luokille. Mikä on äänimaisema ja miten se rakentuu? Miten teknologian kehittyminen muuttaa äänimaisemaa? Tekniikan museo puolestaan tarjoaa Mennään museoon! -tapahtumaviikolla 7.–9.-luokkalaisille Äänimaisemia-työpajaa kahdesti päivässä, klo 9.30–10.30 sekä 13–14.

Kauhajoella Keskuskoulun 5. ja 6. luokan oppilaita osallistuu 4.–5.10. elokuvatyöpajaan Kauhajoen kotiseutumuseossa. Oppilaat tutustuvat sekä museoon että suomalaiseen talonpoikaiselämään 1800-luvulta 1940-luvulle. Oppilaat kuvaavat aiheeseen liittyviä videoita, joista kootaan yksi elokuva. Aronkylän koulun 5. ja 6. luokkalaiset osallistuvat elokuvatyöpajaan Kauhajoen Eduskuntamuseossa. Oppilaat tuottavat elokuvan liittyen aikaan, jolloin eduskunta sijaitsi Kauhajoella. Työpajat toteutetaan yhteistyössä Kauhajoen Museoyhdistys ry:n, Kauhajoen keskuskoulun ja mediakasvatusjärjestö Videootit ry:n kanssa.

Mennään museoon! -viikolla Gallen-Kallelan museossa ratkotaan salaista koodia, ja Serlachius-museoissa voi ratkoa koodiarvoituksia ja tarkkailla tähtiä. Mennään museoon! -viikolla aloitetaan museoissa myös 4.10.2016 Rosan koodi -peli. Lue lisää pelistä.

Museoiden ohjelmat löytyvät Mennään museoon! –tapahtumakalenterista.

Osallistu myös viikon Facebook-tapahtumaan!
Twitter: #mennäänmuseoon

Lisätietoja: projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo, puh. 0444 300 703, eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä