Skip to content

Museoliitto

8.2.2005

Ensimmäinen tuhohyönteisten tunnistusopas ilmestynyt

Rohmut ja riesat on ensimmäinen sisätilojen tuhohyönteisten tunnistusopas, joka on tehty Suomen museoliiton ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Eläinmuseon yhteistyönä. Teoksen kirjoittajat ovat eturivin hyönteisasiantuntijoita Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Kirjan on toimittanut Suomen museoliiton koulutussuunnittelija Outi Nummi.

’Erään julkisen rakennuksen italialaisperäiset uudet tuolit täytyi korvata toisilla, koska piilojäärän toukat olivat syöneet puun lakkapinnan reunaa myöten pölyksi. Syönnöksen saattoi havaita vain poistamalla koskemattomalta vaikuttavan pintakerroksen. Toukka on jopa 35 mm:n pituinen, valkoinen, edestä hiukan paksuuntunut, jalaton, kömpelönoloinen, karvainen ja kyhmyinen, hyvin paljon papintappajan toukkaa muistuttava. Piilojäärä tuottaa suurta tuhoa syömällä lähes huomaamattomasti suuriakin puuesineitä niin täydellisesti, että jäljelle jää vain hyvin hienoa pölyä näennäisesti ehjän pinnan alla. Havainnot Suomessa viittaavat siihen, että Välimeren alueen maista tulevista kovista lehtipuista tehtyjä esineitä ja teosten tuki-rakenteita on syytä pitää silmällä piilojäärän suuren vahingollisuuden ja piilottelevan elämäntavan vuoksi.’

Rohmut ja riesat on sisätiloissa tavattavien selkärangattomien tunnistusopas. Runsaan värikuvituksen ja yksityiskohtaisten tuntomerkkien avulla voi määrittää, mikä mikin eläin on, ja minkälaista tuhoa se mahdollisesti aiheuttaa. Kirjassa annetaan ohjeita myös tuholaisten torjuntaan.

Kotimaisen tunnistusoppaan puute on ollut erityinen ongelma suomalaisille museoille, mutta teoksesta hyötyvät kaikki, jotka joutuvat tutustumaan näihin sisätilojen kutsumattomiin vieraisiin. Mukana ovat niin tupajäärä, vaatekoi kuin pahamaineinen museokuoriainenkin. Kirjan pääosassa ovat juuri tuhohyönteiset, jotka koettelevat niin rakennuksia ja museokokoelmia kuin vaate- ja ruokakaappien sisältöjä. Teoksessa esitellään kaikkiaan lähes sata lajia.

Rohmut ja riesat. Tuhohyönteisten tunnistusopas. Toimittanut Outi Nummi. Kirjoittajat Olof Biström, Larry Huldén, Jaakko Kullberg, Jyrki Muona, Gunilla Ståhls-Mäkelä, Juhani Terhivuo ja Leena Voutilainen. Ulkoasu Konstantin Neugodov. Suomen museoliiton julkaisuja 55. Suomen museoliitto 2005, Helsinki. 138 sivua. ISBN 951-9426-32-9. Hinta 28 euroa (21 euroa Suomen museoliiton jäsenille) + posti- ja käsittelykulut.

Tilaukset Internetistä, museoliitto(a)museoliitto.fi.

Lisätietoja: Suomen museoliitto, koulutussuunnittelija Outi Nummi, puh. (09) 5841 1722, 040 534 6232.

Huomautus: Painos on loppuunmyyty (11.10.2011)

Voisit olla myös kiinnostunut näistä