Skip to content

Museoliitto

15.4.2021

Etäaamukahvit teemalla tekijänoikeudet 28.4.2021

Museoliitto järjesti tekijänoikeuksiin liittyvän etäaamukahvitilaisuuden 28.4.2021 yhdessä Kopioston kanssa.

Museoiden kokoelmissa on huomattava määrä aineistoa (valokuvia, taideteoksia, pienpainatteita ja kirjoja), joiden julkaisemisessa ja käytössä on huomioitava tekijänoikeudet.

Tekijäoikeudet ovat voimassa teoskynnyksen ylittävän aineiston osalta 70 vuotta tekijän kuolemasta ja muun materiaalin osalta 50 vuotta valmistumisesta. Tekijäoikeudet ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun tarve museoiden kokoelmien välittämisen tietoverkon välityksellä on kasvamassa.

Suomen museoliiton tavoitteena on mahdollistaa ja helpottaa tekijäoikeudellisen materiaalin käyttöä yhteistyössä tekijäoikeusjärjestöjen kanssa. Teoskynnyksen ylittävän aineiston osalta sopimuspohjaista yhteistyötä on ollut Kuvaston kanssa jo vuodesta 2017 alkaen. Muun aineiston osalta kartoitetaan mahdollisuuksia vastaavaan järjestelyyn Kopioston kanssa.

Suomen museoliitto ja Kopiosto ovat lähettämässä museoille kyselyn, jossa kartoitetaan kokoelmissa olevien tekijänoikeudellisen materiaalin määrää. Kysely sekä sen tausta ja tavoitteet esiteltiin aamukahvitilaisuudessa 28.4.2021 klo 9.00. Samassa yhteydessä esiteltiin Suomen museoliiton ja Kuvaston välisen Taidetta verkossa -sopimuksen nykytila ja tulevaisuuden näkymät.

Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän ja Kopioston lisensiointipäällikön Kirsi Salmelan etäaamukahvitilaisuudessa pitämät esitykset ovat ladattavissa alta.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä