Skip to content

Museoliitto

22.5.2014

Forssan museosta Vuoden museo — museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa

Vuoden museo -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa. Palkinnot ojensi voittajille valtioneuvos Riitta Uosukainen Olavinlinnan Museogaalassa.

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Olavinlinnassa järjestetyssä Museogaalassa. Merkittävimmän tunnustuksen sai Forssan museo, jolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto. Parhaana museojulkaisuna palkittiin Helsingin kaupunginmuseon teos Rasvaletti. Erikoispalkinnon sai Nykytaiteen museo Kiasma.

’Forssan museo on uudistanut ja kehittänyt konkreettisesti koko museotoiminnan konseptia kokoelmapolitiikasta museopedagogiikkaan’, palkintoraati perusteli valintaansa. Raadin jäseniä ovat Anne Sjöström, Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

’Jos tavoittelemme kestävää kauneutta, viisautta ja maailmanlaajuisia sykähdyttäviä elämyksiä, menemme museoon’, totesi valtioneuvos Riitta Uosukainen. Hän julkisti voittajan Olavinlinnassa 22. toukokuuta.

Ensimmäistä kertaa jaettavaa Vuoden museo -kiertopalkintoa tavoitteli 28 museota, joista finaaliin selvisi neljä museota: Forssan museo, Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki, Keravan taidemuseo ja Suomen käsityön museo. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen pronssinen Esko-veistos.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Palkinnon jakavat Suomen museoliitto ja ICOM – Suomen komitea.

Museogaala on osa Savonlinnassa järjestettävien Valtakunnallisten museopäivien (21.—23.5.2014) ohjelmaa. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Palkintoraadin perustelut

Vuoden museo: Forssan museo

’Museo on uudistanut ja kehittänyt konkreettisesti koko museotoiminnan konseptia kokoelmapolitiikasta museopedagogiikkaan. Kokonaisuutta rakennettaessa on yhdistetty perinteisen museotoiminnan perustehtäviä uusiin esitys- ja vuorovaikutustapoihin. Pienen museon ponnistus on saanut huomattavaa näkyvyyttä toimialueellaan ja omalta osaltaan vahvistanut rakennemuutoksessa kamppailevan seudun paikallista identiteettiä ja uskoa tulevaan. On todellinen kulttuuriteko, että Forssan päättäjät ovat ymmärtäneet historiansa merkityksen ja investoineet sen kertomiseen.’

Vuoden erikoispalkinto: Nykytaiteen museo Kiasma

Kiasma on ottanut ennakkoluulottomasti digitaaliset viestintäkanavat ja digitaaliset sisällöt osaksi museotoimintaansa. Kiasma on toiminnallaan suunnannäyttäjä sosiaalisen median kanavissa, avoimen tiedon lisäämisessä ja yleisön integroimisessa sisällöntuotantoon.

Vuoden museojulkaisu: Rasvaletti

Vuoden museojulkaisuna palkittiin Helsingin kaupunginmuseon Rasvaletti.

Museojulkaisukilpailun finalistit:

Rasvaletti

Kuvapainotteinen teos, joka kuljettaa 50-luvun Helsinkiin ja saa lukijan nostalgiahuuman valtaan. Ulkoasultaan ja taitoltaan 1950-luvun tyyliä noudatteleva kirja kutsuu lukemaan ja katsomaan. Teos kestää aikaa senkin jälkeen, kun aiheeseen liittyvä näyttely Helsingin kaupunginmuseossa on päättynyt.

Työryhmä: Yki Hytönen, Tuomas Myrén, Riitta Pakarinen, Aki Pohjankyrö, Hilkka Vallisaari
Ulkoasu ja taitto: Tuija Kuusela/Stiili
Helsingin kaupunginmuseo 2013
Sid. 211 s. suomi, ruotsi
ISBN 978-952-272-499-1

Metsä josta itseni löysin

Harkiten koottu ja toteutettu teos erään metsätyömiehen elämäntyöstä. Teos tutustuttaa kadonneisiin metsätyömenetelmiin ja ainutlaatuiseen persoonaan. Kuvien eloisuutta lisäävät autenttisen omakohtaiset tarinalliset kuvatekstit.

Toimituskunta: Lusto: Leila Issakainen, Timo Kilpeläinen, Leena Paaskoski, Pentti Väänäsen perikunta Leila Väänänen, Metsähallitus Tuulikki Halla, Ilomantsin Museosäätiö Ulla Vartiainen
Graafinen suunnittelu Marko Mäkinen
Maahenki Oy, Saarijärvi 2013
Sid. 159 s. ISBN 978-952-5870-96-1

Stundars

Houkutteleva museokirja ja paras mahdollinen matkailumainos, joka saa Stundarsin vaikuttamaan lähes maanpäälliseltä paratiisilta. Teos esittelee informatiivisesti, elävästi ja ihmisläheisesti museon syntyä ja pohjalaista kulttuuriperintöä ja käsityöammatteja.

Text/tekstit: Maria Österåker
Foto/ valokuvat: Patricia Rodas
Layout: Aja Lund
Sid. 139 s. ruotsi, suomi, Vasa 2013
ISBN 978-952-93-2194-0

LISÄTIETOJA:
Anne Sjöström
puheenjohtaja
Museopalkintolautakunta
puh. 050 590 9365
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto
p. 040 166 2816
etunimi.sukunimi@museoliitto.fi

Eeva-Liisa Taivassalo
palkintolautakunnan sihteeri
puh. 0444 300 703
etu-nimi.sukunimi@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä