Skip to content

Museoliitto

12.11.2004

Kulttuuriperinnön digitointi puhuttaa museoita, arkistoja ja kirjastoja

Museot, kirjastot ja arkistot kantavat yhteistä huolta kulttuuriperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Muistiorganisaatioiden erityisenä haasteena on nyt kulttuuriperinnön digitointi. Kun yhä suurempi osa tiedosta löytyy Internetistä, myös kulttuuriperintömme pitäisi saada tietoyhteiskunnan käyttöön. Verkkopalvelut parantavat merkittävästi muistiorganisaatioiden alueellista saavutettavuutta.

Museot, arkistot ja kirjastot kokoontuvat 16. ja 17. marraskuuta Suomen Kansallismuseoon keskustelemaan digitoinnin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Verkko auki? -seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen museoliitto, Museovirasto, Kansallisarkisto ja Helsingin yliopiston kirjasto – Suomen kansalliskirjasto. Seminaariin osallistuu yli 200 museo-, arkisto- ja kirjastoalan asiantuntijaa ympäri maata.

Digitoinnin avulla voidaan esimerkiksi pelastaa hajoavia kirjoja tuleville sukupolville, tarkastella taiteen kansallista kokoelmaa kaikkialta maailmasta, saattaa vanhat sanomalehdet selattaviksi verkossa tai yhdistää museoesineitä uudella tavalla semanttisen verkon avulla. Tietoverkot helpottavat myös kuva-arkistopalveluja, kokoelmien hallintaa ja luettelointia.

Digitoitua ja verkkoon siirrettyä materiaalia voivat hyödyntää niin tutkijat, koulut kuin tavalliset kansalaiset. Vasta digitoitu aineisto mahdollistaa suomalaista kulttuuriperintöä sivuavan sisältötuotannon. Matala digitointiaste on tällä hetkellä yksi keskeisimpiä muistiorganisaatioiden ongelmia. Globalisoituvassa maailmassa verkon merkitys vain lisääntyy: jos Suomen kulttuuriperintö ei ole verkossa, sitä ei kansainvälisesti ole olemassa.

Ajankohtaisia ongelmia, joita seminaarissa pohditaan, ovat muun muassa digitaalisen aineiston oikea säilyttäminen, digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa sekä tekijänoikeudet. Uusi tekijänoikeuslainsäädäntö uhkaa estää keskeisen kulttuuriperinnön esittelemisen verkossa ja hankaloittaa muun muassa museoiden kokoelmatyötä.

Lisätietoja antaa projektipäällikkö Minna Kaukonen Helsingin yliopiston kirjaston Mikrokuvaus- ja konservointilaitokselta / Kansallisesta digitointikeskuksesta, p. 015 3211 250, 050 5242794. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan.
 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä