Skip to content

Museoliitto

23.6.2016

Kutsu poliitikko museoon -teemaviikko

Museoliitto järjestää 31.10.-4.11.2016 Kutsu poliitikko museoon -viikon. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni museo kutsuu viikon aikana itselleen tärkeän poliitikon tutustumaan museon toimintaan päiväksi.

On erittäin tärkeää, että poliittiset päättäjät tuntevat museoiden laaja-alaisen toimintakentän. Se varmistaa myös museoiden rahoituksen tulevaisuudessa. Siksi museon on hyvä olla mahdollisimman paljon tekemisissä museoiden asioista päättävien henkilöiden kanssa.

Päivän mittainen ”museoharjoittelu” tarjoaa mahdollisuuden esitellä museon toimintaa käytännönläheisesti museon toimintaedellytyksistä päättäville siten, että museoiden monipuolinen toimintakenttä tulee esille. Päivän tarkoituksena on tarjota elävä kuva museon toiminnasta ja poliitikko pääsee kokeilemaan museotyötä myös käytännön tasolla. 

Kansainväliset esimerkit Yhdysvalloista ja Hollannista kertovat onnistuneista päättäjille suunnatuista museoharjoittelupäivistä, joiden aikana ymmärrys museoiden laajaa toimintaa kohtaan on lisääntynyt.

Museoliitto tuottaa kampanjaan osallistuvien käyttöön museoiden vaikuttavuudesta kertovan aineiston. Museot voivat käyttää aineistoa esimerkiksi päivän alussa aamukahvin yhteydessä. Museoliitto tarjoaa myös rungon päivän ohjelmaksi, jonka jokainen museo voi  luonnollisesti muokata omaan toimintaan parhaiten sopivaksi. Lisäksi Museoliitto järjestää syyskuussa kaikille kampanjaan osallistuville museoille maksuttoman webinaarin, jossa perehdytään vaikuttajaviestinnän keinoihin.  

Museon kannattaa tuoda vierailua esiin näkyvästi omissa viestintäkanavissaan. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tapahtuma voi nousta esiin paikallisissa tiedotusvälineissä. Museoliitto tukee viikon valtakunnallista näkyvyyttä. Poliitikolle tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden päivittää tietojaan museoalasta sekä vahvistaa omaa kulttuurimyönteistä imagoaan. 

Museoliitto osallistuu kampanjaan kutsumalla valtionvarainministerin, opetus- ja kulttuuriministerin tai eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenen tutustumaan Museoliiton toimintaan. Yhteisellä kampanjalla vaikuttavuus ja näkyvyys on kattavampaa kuin yksittäisen museoiden toiminnalla.
 

Kiinnostuitko? 

1. Liity kaikille viikkoon osallistumisesta kiinnostuneille suunnattuun Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/284475911897902/
Ryhmässä suunnitellaan ja ideoidaan viikon ohjelmaa ja siellä voi esittää toiveita Museoliiton suuntaan.

2. Mieti, kuka on oman museosi kannalta tärkein poliitikko, jonka museo haluaa kutsua vieraaksi. Lisäksi kannattaa miettiä myös muutama muu henkilö siltä varalta, että ensisijainen henkilö ei voi osallistuja teemapäivään. 

3. Ota yhteyttä valittuun henkilöön ja tarjoa mahdollisuutta tutustua museon toimintaan päivän aikana. Tarvittaessa päivä voi olla muulloinkin kuin teemaviikon 31.10.-4.11.2016 aikana.

4. Seuraa Museoposti-listaa ja Museoliiton jäsentiedotusta syksyn lähestyessä.

Lisätietoja: pääsihteeri Kimmo Levä, kimmo.leva(a)museoliitto.fi, puh. 040 166 2816

Tervetuloa mukaan!

Esimerkki Hollannista: https://youtu.be/lggxsd6Zql4
More than worth it -kampanjaan kuuluva Hollannin museoliiton koordinoima museoharjoittelu Stedelijk Museumissa Alkmaarissa

Voisit olla myös kiinnostunut näistä