Skip to content

Museoliitto

12.5.2011

Muistitalkoita museoviikolla – Museums and Memory

Museoviikkoa 2011 vietetään 16.-22.5. Suomessa museoviikon teemana on ’Muistitalkoot’. Muistitalkoisiin osallistuu yli kahdeksankymmentä museota eri puolilta Suomea. Kansainvälisen museopäivän 18.5. teemana on tänä vuonna ’Museums and Memory’.

Museoviikon yhteydessä tehdään yhteistyötä eri vapaaehtoisjärjestöjen kanssa alueellisesti ja seudullisesti ja aktivoidaan vapaaehtoistyössä mukana olevia perinteen keruuseen ja yhteisten tapahtumien järjestämiseen. Museoiden yötä vietetään perjantaina 20.5., jolloin useat museot ovat avoinna normaalia myöhempään.

Museoviikolla tapahtuu
Museoviikon kunniaksi Kokkolassa K.H.Renlundin museossa järjestään kaikille avoin ’Muistitiedon keruu’ -tapahtuma maanantaina 16.5. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä ETT:n eli Erikoistietotoimiston kanssa, joka on paikallishistorian asiantuntijoiden muodostama ryhmä, jolla on toimisto museon tiloissa.

Rauman merimuseon teemanäyttelyssä ’150 vuotta merimiehiä’ puolestaan kuullaan merimiesten muisteluita. Kyseessä on audiovisuaalinen esitys, johon on koottu parhaita paloja Rauman merimuseon kokoelmien haastattelunauhoituksista. Merimiehet kertovat niin laivoista, satamista, arjesta kuin juhlastakin.

Kemiössä Sagalundin museossa jauhetaan vesimyllyllä jauhoja ja paistetaan leipää. Tapahtumat on erityisesti suunnattu alueen koululaisille. Leivänpaistossa järjestään kurssi myös yhteistyössä aikuisopiston kanssa.

’Museiveckans program kör igång på den internationella museidagen onsdagen 18.5. med en kvarndag vid Kobböle vattenkvarn i Tappo i Västanfjärd. Torsdagen 19.5. eldas det i bakugnen vid Kimito hälsocentral. Evenemanget är speciellt riktat åt Kimitoöns skolelever. Lördagen 21.5 ordnas en kurs i brödbakning med stenugn i bagarstugan vid Kimito hälsocentral. Kursen ordnas i samarbete med Kimitoöns vuxeninstitut och är avgiftsbelagd.’

Museoiden yönä 20.5. Tampereella Vapriikki ja Vapriikin kuva-arkisto ovat avoinna klo 18-22. Vapriikin kuva-arkistossa on mahdollisuus tutustua vanhoihin ja uusiin Tampere-valokuviin. Museoravintolassa Haulibros Duo soittaa bändin omaa ja Juicen musiikkia. Luvassa on lisäksi opastuksia ja asiantuntijaesitelmiä. Illan ohjelma on tehty yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden ja Viola-kotiyhdistys ry:n kanssa.

Pietarsaaren kaupunginmuseossa, Malmin talossa, järjestetään kaikkien aikojen museokarnevaali lauantaina 21.5. Karnevaalissa esiintyy käsityöläisiä, muusikoita, teatteriryhmiä ja esitellään kolmisenkymmentä museota. Kaikki ovat pukeutuneet oman museonsa edustaman ajan tunnusomaisiin vaatteisiin. Karnevaalin järjestäjänä toimii museoyhteistyöryhmä, jonka toiminta-alue ulottuu Oravaisista Kruunupyyhyn.

Museoviikkoa on vietetty vuodesta 1998 lähtien. Museoviikkoa koordinoi Suomen museoliitto. Koko Museoviikon ohjelma on koottu verkkosivuille www.museoviikko.fi. Yksittäisistä tapahtumista lisätietoja saa järjestävistä museoista.

Lisätietoja:
Eeva-Liisa Taivassalo
Suomen museoliitto
p. 09 5841 1726
eeva-liisa.taivassalo@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä