Skip to content

Museoliitto

12.5.2023

Museoalan ammattilaiset juhlistavat satavuotiasta Museoliittoa Museopäivillä Helsingissä

Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Helsingissä 24.–26.5.2023 teemalla museoiden tulevaisuudet. Satavuotias Suomen museoliitto kokoaa yli 400 museoammattilaista ja luottamushenkilöä vuoden tärkeimpään museoalan tapahtumaan. Päivien yhteydessä palkitaan Vuoden museo. 

Museopäivien ohjelmaan kuuluu ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia ja Suomen museoliiton 100. vuosikokous. Kokous- ja juhlapaikkana on Paasitorni Helsingin Hakaniemessä. 

Museopäivien asiantuntijapuheenvuoroissa ja keskusteluissa käsitellään museoiden tulevaisuuksia. Museopäivien monipuoliseen ohjelmaan sisältyy myös teemaryhmätyöskentelyä, jossa museon tulevaisuuksia tarkastellaan monista eri näkökulmista keskustellen. 

Ensimmäisen päivän pääpuhuja on museologi Bruno Brulon Soares,  joka käsittelee museoita valtavien globaalien muutosten keskellä. Brulon Soares tarkastelee myös ICOMin uutta museomääritelmää, jonka luomisessa hänellä oli merkittävä rooli. Museologian työelämäprofessori FT Leena Paaskoski, Euroopan historian professori Laura Kolbe ja virkavapaalla oleva Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio keskustelevat yhdessä museon tulevaisuuksista lyhyiden alustusten pohjalta.  

Torstain ohjelman aloittaa Associate Partner Loic Tallon, joka haastaa käsityksiämme museoista ja digitaalisista palveluista. Myös museot pääsevät ääneen, kun tarkastellaan digitalisaation mahdollisuuksia ja merkitystä museopalveluiden kehittämisessä.  

Museopäivät huipentuvat torstaina 25.5. klo 19 alkavaan Museopalkintogaalaan. Vuoden museo 2023 -finalisteja Kuopion museo, Museo Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Lisäksi jaetaan Vuoden viestintäteko -palkinto ja Museokortin erikoispalkinto. 

Perjantaina 26.5. Museopäivien osallistujat tutustuvat Helsingin historiaan ja nykypäivään opintoretkien muodossa, joihin kuuluu muun muassa retkipäivä merellä kaljaasi-rannikkolaiva m/aux Astridilla ja historiallisessa Suomenlinnan linnoituksessa.  

Tervetuloa mukaan 

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan ohjelmaa sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja museoalan vaikuttajia. Tiedotusvälineiden edustajia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 23.5.2023 sähköpostitse osoitteeseen kirsti.ruissalo@museoliitto.fi

Tapahtuman järjestää Suomen museoliitto yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. 

Museopäivien ohjelma 

Lisätietoja

Vuoden viestintäteko -kilpailun finalistit 

Yhteyshenkilöt 

Ohjelma 

Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila 

040 534 6232 

Median edustajat 

Viestinnän asiantuntija Kirsti Ruissalo 

044 430 0721 

Konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen 

044 430 0719 

Yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju 

09 31036504 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä