Skip to content

Museoliitto

18.5.2021

Museoalan ammattilaiset kohtaavat virtuaalisesti ensi viikolla

Valtakunnalliset museopäivät järjestetään virtuaalisesti 26.–27.5.2021. Yli 700 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teemana on tarinat ja tunteet. Päivien yhteydessä palkitaan myös Vuoden museo.

Ohjelmassa on ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia ja Suomen museoliiton 98. vuosikokous. Museopäivät huipentuvat torstaina 27.5. klo 18-19 Museopalkintogaalaan. Vuoden museo 2021 -finalisteja ovat Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turusta, Helinä Rautavaaran museo Espoosta, Merikeskus Vellamo Kotkasta, Museoalus Pommern Maarianhaminasta, Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalta ja Urheilumuseo Helsingistä. Lisäksi jaetaan Vuoden museoviestintäteko -palkinto, Vuoden museokauppa -palkinto ja Museokortin erikoispalkinto. 

Museopäivien ohjelmassa pohditaan, minkälainen rooli museoilla on yhteiskunnassa, jossa tarinoilla ja tunnereaktioilla on yhä suurempi merkitys. Vetoavalla kerronnalla voi saada aikaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia, ja tunteiden merkitys päätöksenteossa ymmärretään yhä paremmin. Millä ja kenen tarinoilla vaikutamme uskomuksiin, arvoihin, ihanteisiin tai maailmankuvaan?

Ensimmäisen päivänä 26.5. teemaan johdattelee FT Tiina Raevaara, jonka otsikkona on ”Mistä kerromme, kun kerromme tarinoita?”. Muita keynote-puhujia ovat professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta ja Pepijn Wilbers content design agency Studio Louterista.   

Toisen päivän 27.5. ohjelmaan kuuluu muun muassa professori Kirsi Vainio-Korhosen puheenvuoro, jossa pohditaan Turun Luostarinmäellä 1800-luvulla eläneiden ihmisten elämänvaiheiden kautta, kenen menneisyys on muistamisen ja tutkimisen arvoista, kenellä on paikka ja ääni historiassa ja ketkä mahdollisesti ovat historian unohtamia. Emmi Nuorgamin vetämässä paneelikeskustelussa museoammattilaiset puolestaan keskustelevat valinnoista päätösten takana. Millä perusteilla museot tekevät päätöksiä esimerkiksi näyttelyiden aiheista tai mikä ohjaa museoiden kokoelmahankintaa?

Ohjelmaa voi seurata verkossa sijainnista riippumatta

Koronatilanteen takia ohjelma lähetetään virtuaalisesti Turun kaupunginteatterista. Museopäivät ja vuosikokous toteutetaan virtuaalitapahtumana Liveto-alustalla. Alustalla on mahdollista katsoa ja kuunnella Turun kaupunginteatterista striimattua ohjelmaa, keskustella muiden osallistujien kanssa kahden kesken tai virtuaalikahvilassa, osallistua digiopastuksille turkulaisiin museokohteisiin sekä tutustua palveluntarjoajiin EXPO-alueella. 

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuramaan ohjelmaa virtuaalisesti sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja museoalan vaikuttajia. Osallistuminen on mahdollista miltä tahansa paikkakunnalta. Tiedotusvälineiden edustajia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 24.5.2021 sähköpostitse osoitteeseen tuuli.rajavuori@museoliitto.fi.

Museopäivien ohjelma


Keskiviikko 26.5.2021

Torstai 27.5.2021

Lisätietoja

Vuoden museo -finalistit valittu

Vuoden viestintäteko -finalistit valittu

Vuoden museokauppa -finalistit on valittu

Tapahtuman järjestää Suomen museoliitto yhteistyössä Turun museokeskuksen ja turkulaisten museoiden kanssa.

Yhteyshenkilöt

Ohjelma

Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
040 534 6232
leena.tokila@museoliitto.fi

Median edustajat

Viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuori
0444 300 710
tuuli.rajavuori@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä