Skip to content

Museoliitto

17.1.2007

Museoissa vuonna 2007: Kiina-ilmiö ja eläimellistä menoa

Suomen museoliitto on koonnut museoiden näyttelytarjonnan vuodelle 2007. Keskiviikkona 17.1. Näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa julkistettu Museovuosi 2007 -luettelo sisältää yli 900 näyttelyä 200 museossa. Samalla on avattu museoiden ajantasainen näyttelykalenteri osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri.

Kiina-ilmiö näkyy myös museokentällä. Vuonna 2007 Kiina-aiheisia näyttelyitä on esillä Tampereella, Kouvolassa ja Helsingissä. Museokeskus Vapriikki esittelee Jadeihminen-näyttelyssä Han-dynastian aikaisia arkeologisia löytöjä. Samaan aikaan avautuvat museossa myös The Real Toy Story ja Kiinan propagandataidetta Maon ajalta -näyttelyt. Tampereen taidemuseo puolestaan esittelee kiinalaisen nykytaiteen muodonmuutosta ja Sara Hildénin taidemuseo kiinalaista posliinia sekä Zhan Xiaogangin, Kiinan nykytaiteen yhden suuren nimen, maalauksia ja valokuvia. Hiekan taidemuseo ja Lenin-museo täydentävät Tampereen Kiina-vuotta. Kouvolan taidemuseossa voi tutustua Wenzoun tämän päivän eturivin taiteeseen. Kiasman Aasia-näyttelyssä ikiaikaiset kulttuurit ja moderni taide kohtaavat.

Eläimet ovat vuoden aikana pääosassa monessa museossa, myös Ateneumin Eläinten aika -näyttelyssä. Esillä on eläinaiheisia maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, piirustuksia ja valokuvia 1500-luvulta tähän päivään. Näyttelyn alkajaisiksi vietetään hevospäivää, jolloin Ateneumin puistikossa järjestetään hevosajeluja ja kengitysnäytöksiä. Hevonen on esillä myös Lustossa Punkaharjulla ja Suomen maatalousmuseo Sarassa Loimaalla. Suomenhevosen kantakirjan perustamisesta tulee vuonna 2007 kuluneeksi 100 vuotta. Koirat valtaavat museot niin Porissa, Raumalla, Lieksassa kuin Tuusulassakin. Satakunnan museossa perehdytään koiran menneisyyteen ja sen tehtäviin kivikaudelta nykypäivään. Rauman taidemuseon Minä tahtoisin olla koira -näyttely on jatkoa taidemuseon lastennäyttelyiden sarjalle. Pielisen museossa on esillä Kai Tirkkosen luonteikkaita muotokuvia ihmisen parhaasta ystävästä. Koira ulvoo kuuta Halosenniemen museossa.

Museovuoden muita teemoja ovat muun muassa Suomi 90 vuotta, kirjallisuus, rikokset ja vauhdin hurma. Kansainväliset näyttelyt tarjoavat nähtäväksemme Salvador Dalia, pohjoismaisten taiteilijapariskuntien tarinoita, Venäjän maisemataiteen helmiä Tretjakovin gallerian kokoelmista sekä rakastetun ranskalaisen valokuvaajan Robert Doisneaun töitä.

Toimittajille suunnattu Museovuosi 2007 -luettelo sisältää kolme erillistä kalenteria museoidentaidenäyttelyistä, kult­tuurihistoriallisista, luonnontieteellisistä ja erikoismuseoiden näyttelyistä sekä museoiden tapahtumista. Luettelon lopussa esitellään paikkakunnittain museoiden kuluvan vuoden näyttelyohjelma, tulevat tapahtumat, yhteystiedot ja muut uutiset. Toimittajat voivat tilata luettelon veloituksetta Suomen museoliitosta tai ladata sen pdf-tiedostona osoitteesta www.museoliitto.fi/tiedotus/nayttelytiedotus. Sivuilta löytyy myös julkaisuvapaita lehdistökuvia.

17.1. on Museoliiton verkkosivuille avattu uusi kaikille avoin ajantasainen näyttely- ja tapahtuma­kalenteri osoitteessa www.museot.fi/nayttelykalenteri. Yli 1 000 museota kattava Museohaku on myös uusiutunut ja palvelee museoista kiinnostuneita entistäkin paremmin.

Tiedustelut: tiedottaja Janne Saavalainen, puh. (09) 5841 1721, janne.saavalainen@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä