Skip to content

Museoliitto

4.2.2013

Museot päättivät työnjaosta: samaa materiaalia ei tallenneta moneen paikkaan

Museot ovat hukkumassa tavaratulvan alle. Nyt ne hakevat ratkaisua varastotilojen riittävyyteen uudenlaisesta yhteistyöstä.

Yli sata suomalaista museota aikoo sopia Museoviraston kanssa valtakunnallisesta tallennustyönjaosta. Ajatuksena on päästä eroon turhasta päällekkäisyydestä: samaa esineistöä ei tallenneta jatkossa moneen paikkaan. Teollisesti tuotettu esine, joka kertoo elämästä Tammisaaressa, toimii myös rovaniemeläisen arjen dokumenttina.

Museoiden kokoelmat ovat kasvaneet nopeammin kuin tallennustilat. Vuositasolla uusia esineitä tallennetaan museoiden varastoihin noin 60 000 kappaletta, taideteoksia 8 000 ja valokuvia peräti 600 000 kappaletta. Määrät ovat jatkuvasti kasvaneet, sillä nykyihminen elää ylenpalttisen tavarapaljouden keskellä. Arjen kattava dokumentaatio edellyttää entistä suuremman tavaramäärän tallentamista.

Uuden tallennustyönjaon ansiosta alueellisille museoille on tulossa valtakunnallisia vastuita yksittäiseen ilmiöön liittyvän esineistön tallentamisesta. Sopimusten pohjana on
Suomen museoliiton tuottama Valtakunnallinen tallennustyönjako -selvitys, joka on julkaistu osoitteessa www.museoliitto.fi/tallennustyonjako.

LISÄTIETOJA:
Kimmo Levä,
pääsihteeri
040 166 2816
kimmo.leva@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä